فرسودگی شغلی کادر درمانی اصفهان/استفاده از دستگاههای اکسیژنساز
سردبیر پرس – گروه استانها، عاطفه علیان: بیمارستان الزهرا (س) استان اصفهان یکی از بیمارستانهای بزرگ در مرکز کشور است که در آغاز شیوع ویروس کرونا، علاوه بر ارائه خدمات گسترده غیرکرونایی تعدادی از بخشها ی بیمارستان را به درمان بیماران کرونایی نیازمند به خدمات ویژه اختصاص داد اما پیش بینی پاییز سخت و فرسودگی […]
سردبیر پرس – گروه استانها، عاطفه علیان: بیمارستان الزهرا (س) استان اصفهان یکی از بیمارستانهای بزرگ در مرکز کشور است که در آغاز شیوع ویروس کرونا، علاوه بر ارائه خدمات گسترده غیرکرونایی تعدادی از بخشها ی بیمارستان را به درمان بیماران کرونایی نیازمند به خدمات ویژه اختصاص داد اما پیش بینی پاییز سخت و فرسودگی بیمارستانهای آموزشی درمانی همچون امین و خورشید، ورق را برگرداند و مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) را به عنوان مرکز ریفرال، وارد مدار پذیرش بیماران کووید ۱۹ کرد.
این روزها که نگرانی از چهار رقمی شدن آمار فوتیهای کرونا، شهرهای قرمز را با محدودیت فعالیت و تردد همراه کرده است، امید میرود در یک همبستگی اجتماعی با اقدامات خیرانه در راستای تأمین تجهیزات بیمارستانی و افزایش تاب آوری کادر درمان، روزهای سرد کرونا را مدیریت کرد.
در همین ارتباط گفتگویی با دکتر کریم سهرابی، معاون پشتیبانی و توسعه مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) انجام دادهایم که در ادامه میخوانید.
آقای سهرابی! شرایط حاکم در شرایط بحرانی کرونایی در بیمارستان الزهرا (س) چگونه است؟
مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) یکی از بیمارستانهای بزرگ کشور است و با ۷۰۰ تخت فعال به خدمت رسانی از بیماران کرونایی مشغول است؛ با شیوع کووید ۱۹، تعداد تختهای مراقبت ویژه به ۱۷۴ تخت افزایش یافت که تأمین ۱۰۰ تخت آن با همت معاونت درمان دانشگاه و کادر پرتلاش آموزشی، درمانی، پشتیبانی با زحمت شبانه روزی و ایثار همکاران پرستار مرکز عملیاتی شد که در کشور به عنوان یک رکورد خدمت رسانی در شرایط بحران محسوب میشود.
میانگین درصد اشغال تخت در بیمارستان الزهرا (س) بالغ بر ۷۰ درصد است و متوسط بیمارانی که در ماه بستری میشوند دو هزار نفر در ماه است که بالغ بر ۴۰۰ نفر در ماه در بخش مراقبتهای ویژه بستری میشوند.
میانگین سنی افرادی که در مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) پذیرش میشوند، ۶۰ سال است و از تعداد افراد پذیرش شده در ماه در این مرکز تعداد مادران باردار بستری شده ۳۵ نفر در ماه و اطفال هم بالغ بر ۹۰ نفر در ماه است.
در دوران شیوع بیماری چه تعداد از پرسنل بیمارستان به کرونا مبتلا شدند؟
مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) بالغ بر سه هزار نفر پرسنل درمانی و پشتیبانی دارد که از این تعداد بیش نصف آنها کادر درمانی هستند که با اپیدمی ویروس کرونا، بالغ بر ۹۰۰ نفر از پرسنل این مرکز به بیماری کرونا مبتلا شدند و یکی از همکاران ما به مقام رفیع شهادت نائل شده است.
نکته مهمی که باید در نظر گرفته شود این است که نه تنها این همکاران درگیر بیماری شده اند بلکه خانواده آنها نیز دچار آسیب شدند و این موضوع یکی از نگرانی بسیار جدی برای برنامه ریزان ارشد دانشگاه و بیمارستان است؛ بر این اساس حفظ بزرگترین سرمایه ما که نیروی انسانی است از دغدغههای اصلی به جهت قانونی و اخلاقی است.
یکی از نگرانیها در شرایط موج گیری کرونا، کمبود اکسیژن در مراکز درمانی است؛ وضعیت بیمارستان الزهرا (س) چگونه است؟
بله، یکی از نیازهای اساسی که در درمان بیماران بدحال کرونایی جایگاه ویژه ای دارد تأمین «اکسیژن با خلوص مناسب» است، بنابراین تأمین اکسیژن برای تعداد بالا این بیمان و حجم اکسیژن مورد نیاز آنها که نسبت به سایر بیماران به شکل تصاعدی افزایش پیدا میکرد کار بسیار سخت و نیازمند یک تلاش شبانه روزی بود که با همکاری معاونت درمان دانشگاه و کادر درمانی و پشتیبانی مرکز با تلاش بی وقفه شبانه روزی آنها، سه سیستم تأمین اکسیژن که به شکل موازی در کنار هم مشغول فعالیت هستند؛ راه اندازی شد و مرکز در شرایط مختلف در راستای تأمین اکسیژن از یک شرایط استاندار برخودار شده است و برای شرایط بحرانی نیز آمادگی لازم را داریم.
در شکل نخست از مخازن اکسیژن مایع بهره مند میشویم، این مخازن بالغ بر ۴۰ تن اکسیژن با قابلیت ذخیره سازی دارد که در دو تانک ۲۰ تنی ذخیره میشود و متوسط مصرف اکسیژن در حال حاضر بالغ بر هشت تا ۱۰ تن در روز است.
در سیستم دوم از دستگاههای اکسیژن ساز استفاده میشود تا در مواقع نیاز با تولید اکسیژن در مدار خدمت رسانی به بیماران کرونایی قرار گرفته شود و در سیستم سوم استفاده از کپسولهای اکسیژن در نظر گرفته شده است تا در شرایط مختلف بتواند زنجیره پایدار تأمین اکسیژن برای شرایط فعلی و بحرانی را تأمین کند.
با توجه به تردد وسیع بیماران در این بیمارستان، چه راهکارهایی برای حفظ سلامت مراجعه کنندگان درنظر گرفته شده است؟
برای ضدعفونی سطوح و دستگاهها و غیره مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) از محلولهای استاندارد و تجهیزات به روز بر اساس دستورالعملهای بهداشتی استفاده میشود که در اختیار بخشهای مختلف بیمارستان قرار گرفته شده و ضدعفونی این مرکز بر اساس پروتکلهای مشخص و ابلاغ شده وزارت بهداشت و درمان درحال انجام است و برنامه ریزی در حوزههای مختلف در حال حفظ و ارتقا روشهای ضد عفونی در مرکز هستیم.
عدم ترخیص بیمارانی است که وضعیت اکسیژن خون آنها بی ثبات است، عاملی بر کمبود تخت در این بیمارستان عنوان شده؛ برای رفع این موضوع تدابیر خاصی مدنظر دارید؟
دقیقاً یکی از مشکلات ما در حال حاضر گروهی از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ هستند که درمان دارویی آنها کامل میشود اما به وضعیت محتوای مناسب اکسیژن خون برای ترخیص نمی رسند و همین امر باعث میشود که درصدی از تختهای مرکز به بیماران با حال عمومی خوب اختصاص داده شود و همین امر باعث میشود روزانه از ظرفیت ۲۰ درصد از تختهای مورد نیاز در شرایط بحرانی نتوانیم استفاده کنیم.
بر این اساس با توجه به اطلاعات به دست آمده در کارگروهای مختلف و استفاده از ظرفیتهای موجود مخصوصاً جبهه مردمی سلامت، خیریه بیمارستان الزهرا (س) طرحی تدوین شده که با استفاده از دستگاههای اکسیژن ساز خانگی و سایر اجزا طرح میتوانیم ۲۰ درصد بیماران با حال عمومی خوب را زودتر ترخیص کنیم و این امر روزانه حدود ۶۰ تخت به ظرفیتهای مرکز اضافه میکند.
این موضوع ظرفیت بسیار خوبی است که میتواند در شرایط بحران به سرعت به کار گرفته شود و امیدواریم در هفته آینده از این ظرفیت استفاده شود. یکی از نکات اصلی این طرح وجود خیران گرامی مخصوصاً خیریه بیمارستان الزهرا (س) و جبهه مردمی سلامت است که با یک تفکر جهادی، از شهریور ماه با تمام توان در کنار بیمارستان و کادر درمانی هستند.
رسالت مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) در برابر بیماران مبتلا به کرونا چیست؟ و با چه چالشهایی مواجه هستید؟
رسالت مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) بر حمایت از بیماران مبتلا به کووید ۱۹ استوار است. در همین راستا حمایت از بیماران، پرسنل، تأمین و نگهداری تجهیزات مورد نیاز از ارکان بسیار مهم در این فرایند است که با توجه به طولانی شدن این اپیدمی نیاز به نگاه ویژه دارد.
اگرچه در حوزه سخت افزاری بخشی از نیاز بیمارستان به دستگاه ونتیلاتور و «بای پپ» با حمایت ریاست دانشگاه علوم پزشکی رفع شده است اما با توجه شرایط موجود و نیاز روزافزون به تجهیزات درمانی لازم است مردم فهیم اصفهان و به ویژه خیران و خیر اندیشان اصفهانی ما را در رسالتی سنگینی که بر دوش داریم یاری کنند تا با کمک هم برای هم با تأمین منابع مورد نیاز گام برداریم و تاب آوری مجموعه بیمارستان را در شرایط فعلی و احیاناً سختتر حفظ کنیم تا بیمارستان بتواند از پرسنل خود که بزرگترین سرمایه مرکز است حمایت لازم را داشته باشد و با به روز رساندن تجهیزات و تأمین آن بتوان از تمام منابع و ظرفیتها بهره جست.
کادر درمان و تجهیزات پزشکی به یقین در این بازه ده ماهه دچار فرسودگی شدهاند؛ راهکار نهایی چیست؟
طبیعی است که پس از ۱۰ ماه کار مستمر این پدیده اجتناب ناپذیر باشد؛ کمبود نیروی انسانی از چالشهای مهم و اساسی مرکز آموزشی درمانی الزهرا (س) است چرا که این نیروها در ۱۰ ماه اخیر در خط مقدم مشغول به خدمت رسانی بودند و این شرایط دشوار آنها را دچار فرسودگی شغلی کرده است و امیدواریم در دو هفته آینده نتایج مثبت همکاری مردم را در رعایت محدودیتهای کرونایی شاهد باشیم و در یک همبستگی ملی تا پیدا شدن راه حل اساسی با رعایت دستورالعملهای اجتماعی و مسئولیت پذیری اجتماعی شرایط کرونا را مدیریت کنیم.
در آخر از همه همکاران که با ایثار جان خود را در طبق اخلاص گذاشتند و همه افرادی که ما را در مبارزه با این بیماری منحوس یاری میکنند تشکر میکنم و امیدوارم مشکلات و ناراحتیهای ناشی از شیوع این ویروس، به زودی برطرف شده و به روزهای عادی بدون کرونا برگردیم.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰