تأمین گوشت و مرغ در آستانه ماه رمضان

معاون وزیر جهاد کشاورزی مطرح کرد؛ تأمین گوشت و مرغ در آستانه ماه رمضان معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی از افزایش تولید گوشت قرمز در سال ۱۴۰۳ به ۹۲۳ هزار تن خبر داد و با اشاره به برنامه‌های این وزارتخانه برای توسعه دام‌های دومنظوره و افزایش راندمان تولیدمثل در دام سبک، تأکید کرد. […]

معاون وزیر جهاد کشاورزی مطرح کرد؛ تأمین گوشت و مرغ در آستانه ماه رمضان معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی از افزایش تولید گوشت قرمز در سال ۱۴۰۳ به ۹۲۳ هزار تن خبر داد و با اشاره به برنامه‌های این وزارتخانه برای توسعه دام‌های دومنظوره و افزایش راندمان تولیدمثل در دام سبک، تأکید کرد. به گزارش سردبیر پرس، محمدابراهیم حسن‌نژاد گفت: حمایت از دامداران و بهبود زیرساخت‌های پرورش دام می‌تواند وابستگی کشور به واردات را کاهش دهد.
او اظهارداشت: یکی از بخش‌ها و استعداد‌های مهمی که در کشور ما وجود دارد بخش دامپروری است. سالانه حدود ۹۲۰ هزار تن تولید گوشت قرمز داریم و در سال ۱۴۰۳ میزان تولیدات به حدود ۹۲۳ هزار تن خواهد رسید. 
وی یادآور شد: در سال ۱۴۰۲ میزان تولید گوشت قرمز کشور حدود ۹۰۸ هزار تن بود که در سال جاری تا پایان سال حدود ۱۶ هزار تن به میزان تولیدات افزوده می‌شود. بخشی از این تولیدات مربوط به احیای دام بود از این جهت که ما از سال ۱۳۹۹ که در گیر خشکسالی و کمبود نهاده‌های دامی بودیم تعدادی از نهاده‌های دامی ما از بین رفتند، اما خوشبختانه با تلاش دامداران و بر اساس آمار‌های مرکز آمار در سال جاری جمعیت دام مولد افزایشی بوده و به همین دلیل هم در سال جاری روند تولید گوشت قرمز افزایشی است و به ۹۲۳ هزار تن خواهد رسید.
وی افزود: ۵۵ درصد این تولید در واحد‌های صنعتی و دام سنگین رخ می‌دهد و بخشی نیز در اختیار واحد‌های پرواربندی قرار می‌گیرد و در این واحد‌ها پس از کامل شدن وزن به کشتارگاه‌ها تحویل داده می‌شود و ۴۵ درصد تولید گوشت قرمز نیز در روستا‌ها و واحد‌های صنعتی صورت می‌گیرد و عمدتا نیز به گوشت گوسفند مربوط است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با توجه به سخنان وزیر جهاد کشاورزی به خودکفایی در تولید گوشت قرمز و تکیه بر تولید داخل تاکید کرده بود، گفت: یکی از ظرفیت‌های کشور در تولید گوشت قرمز واحد‌های صنعتی ما هستند. تلاش ما در این زمینه این است که بتوانیم واحد‌های دام‌های دومنظوره را در کشور توسعه دهیم که می‌تواند در افزایش تولید گوشت قرمز در واحد‌های دام سنگین و صنعتی کمک کند و سیاست معاونت توسعه دام دو منظوره است که ظرفیت و استعداد تولید گوشت بالاتری دارند. 
وی ادامه داد: همچنین حمایت‌هایی که از واحد‌های پرواربندی انجام می‌گیرد که بتوانند دام را با ظرفیت نهایی خودش پرورش دهند و به کشتار برود و دام لاغری کشتار نشود و این نیز یکی دیگر از اقدامات است که در حال انجام است.
وی افزود: ما در حوزه واحد‌های دامداری روستایی نیز با توجه به اینکه ضریب بره‌گیری در واحد‌ها معمولا از بعد بهداشتی و تغذیه پایین است، یکی از اقدامات ما نیز افزایش ظرفیت بره‌گیری در کشور است که با توجه به اقدامات فنی که در حوزه تولید مثل در مجموعه و در استان‌ها با مشارکت دامداران انجام می‌گیرد انجام می‌شود؛ بنابراین یکی از برنامه‌های مهم در این زمینه، بهبود راندمان تولیدمثل در دام سبک است. 
او اظهارداشت: کشور ما با توجه به وسعت مراتع، ظرفیت بالایی در دام سبک دارد. بنابراین، لازم است برنامه‌ریزی‌هایی انجام شود تا با افزایش بره‌زایی و ارتقای بره‌گیری، تولید گوشت قرمز در طول سال افزایش یابد.
حسن نژاد افزود: یکی دیگر از روش‌های افزایش تولید، الحاق ژن‌های دوقلوزایی به برخی نژاد‌های گوسفند است که این پروژه در حال اجراست و از ژن‌های خارجی و داخلی در این زمینه استفاده می‌شود که بتوانیم ظرفیت دو قلوزایی و چندقلوزایی را در دام افزایش دهیم. این موضوع با مشارکت دامداران و همکاران در استان‌ها انجام می‌شود. موضوعاتی که در زمینه بهداشت دام باید صورت گیرد؛ با همکاری دامپزشکی در حال انجام است. تمامی این موارد هم از بعد فنی و هم از نظر تغذیه‌ای و بهداشتی می‌تواند به افزایش جمعیت دام کمک کند. همچنین قیمت و اقتصادی بودن پرورش برای دامداران؛ با افزایش قیمت، برای دامداران صرفه اقتصادی دارد که بتوانند در این بخش در تولید همت بیشتری داشته باشند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در پاسخ به پرسشی درباره موانع موجود در مسیر خودکفایی، تصریح کرد: ما در این حوزه موانع نداریم، بلکه محدودیت‌هایی داریم که باید برطرف شوند. یکی از موضوعات بسیار مهم، سرمایه در گردش است که واحد‌های پرواربندی به‌شدت به آن نیاز دارند و از جمله نیاز‌های اساسی بخش کشاورزی به ویژه دامپروری است که در این خصوص نیز، در سال گذشته تلاش کردیم با کمک مجلس شورای اسلامی ردیفی را مبنی بر کسر یک درصد از قیمت نهاده‌های وارداتی در بودجه پیش‌بینی کردیم. خوشبختانه این موضوع در بودجه سال ۱۴۰۳ گنجانده شده بود و در بودجه سال ۱۴۰۴ نیز تکرار خواهد شد. 
وی افزود: علاوه بر تسهیلاتی که از محل تبصره ۱۸ و ماده ۵۲ وجود دارد، در بعد گوشت قرمز نیز این ردیف بودجه‌ای در نظر گرفته شد که به تامین سرمایه در گردش واحد‌های پرواربندی بسیار کمک می‌کند.
معاون وزیر جهاد کشاورزی، سنتی بودن سیستم‌های پرورشی، کوچک بودن اندازه گله‌ها و بازده پایین تولید را از دیگر مشکلات دانست و اظهار کرد: در دام سبک، به دلیل سنتی بودن روش‌های پرورش، بازده تولید پایین است. همچنین، نوسانات قیمت نهاده‌های دامی باعث افزایش هزینه تمام‌شده تولید و فشار اقتصادی بر دامداران شده است.
حسن نژاد درباره تاثیرگذار بودن یا نبودن واردات گوشت‌های تنظیم بازاری اظهار کرد: به دلیل خشکسالی‌های وسیعی که در سنوات گذشته تجربه کردیم و افزایش قیمت نهاده‌ها، جمعیت دامی کشور کاهش یافت و نیاز به واردات برای تنظیم بازار و تامین نیاز کشور مسئله واردات گوشت قرمز بیشتر شد. با توجه به توسعه‌ای که در صنایع وابسته به گوشت بیشتر شده بخش صنعت نیاز بیشتری به گوشت دارد که بخشی از گوشت‌های وارداتی به خصوص از نوع منجمد به بخش صنایع و فرآوری اختصاص می‌یابد و همه ساله نیز همین اتفاق می‌افتد. ما هر ساله نیاز به واردات گوشت منجمد برای تامین نیاز صنایع فراورده‌های گوشتی داریم همچنین با توجه به کاهش جمعیت دام کشور این گوشت‌های وارداتی به تنظیم بازار نیز کمک بزرگی می‌کنند.
وی در مورد ضرورت واردات گوشت قرمز توضیح داد: واردات گوشت قرمز با دو هدف انجام می‌شود؛ یکی تأمین نیاز مراکز پرمصرف و دیگری تنظیم بازار برای خانوارها. واردات گوشت منجمد، نیاز مراکزی مانند صنایع تولید سوسیس و کالباس، پادگان‌ها، بیمارستان‌ها و مراکز آموزشی را تأمین می‌کند. این اقدام از ورود این مراکز به بازار گوشت قرمز خانوار جلوگیری کرده و مانع از ایجاد نوسان در قیمت‌ها می‌شود.
معاون امور تولیدات دامی وزارت جهاد کشاورزی ادامه داد: از سوی دیگر، گوشت گرم نیز برای تأمین نیاز خانوار‌ها و تنظیم قیمت بازار وارد می‌شود. هدف این است که مردم بتوانند با قیمت مناسب به این محصول دسترسی داشته باشند.
انتهای پیام//ح. ع
منبع: ایسنا