اقتصاد پوپولیست محور یا ناکارآمد؟
سردبیر پرس گزارش میدهد؛ اقتصاد پوپولیست محور یا ناکارآمد؟ با کدام نگاه؛ اقتصاد ایران را باید رصد کرد؛ آیا رصد به معنای کنترل است یا درمان تورم. چرایی ناتوانی کنترل تورم در دولتها را کجاها باید جست؛ آیا جستن آن به تنهایی میتواند مرهمی بر اقتصاد کشور باشد یا خیر؟ به گزارش خبرنگار «سردبیر پرس»، […]
سردبیر پرس گزارش میدهد؛ اقتصاد پوپولیست محور یا ناکارآمد؟ با کدام نگاه؛ اقتصاد ایران را باید رصد کرد؛ آیا رصد به معنای کنترل است یا درمان تورم. چرایی ناتوانی کنترل تورم در دولتها را کجاها باید جست؛ آیا جستن آن به تنهایی میتواند مرهمی بر اقتصاد کشور باشد یا خیر؟ به گزارش خبرنگار «سردبیر پرس»، با کدام نگاه؛ اقتصاد ایران را باید رصد کرد؛ آیا رصد به معنای کنترل است یا درمان تورم. چرایی ناتوانی کنترل تورم در دولتها را کجاها باید جست؛ آیا جستن آن به تنهایی میتواند مرهمی بر اقتصاد کشور باشد یا خیر؟
اقتصاد بیمار کشور سبب شده است تا هر کدام از شهروندان بنگاه اقتصادی در خانه راه بیندازند؛ یعنی با خالی کردن حساب بانکی به خرید ارز و سکه و طلا مبادرت کنند. بازار سبزه میدان تهران بهترین مرجع برای نشان دادن فعالیت اقتصادی شهروندان است.
مردم در گذشته برخی از کالاهای اساسی خود را از طریق کوپن تهیه میکردند که خود این کار ابزاری برای کنترل بازار بود و هر کسی به اندازه نیاز خانواده اقلام مورد نیاز را تهیه میکرد. صفهایی برای تشکیل اقلام مورد نیاز تشکیل میشد؛ چند سالی است که از کوپن خبری نیست، چون که در هر محله صاحب یک تا هشت سوپرمارکت یا فروشگاه برای راحتی خرید مردم ایجاد شده است.
امروز ورژن جدید صف در طلافروشیها ایجاد شده است، کافیه از مقابل بازار تهران رد شویم آن زمان است که به عمق فاجعه میرسیم؛ واقعاً در کشور چه میگذرد؛ مسئولان خوابند یا خودشان را به خواب زدهاند. از قدیم و ندیم گفتهاند کسی که خودش را به خواب زده را نمیتوان از خواب بیدار کرد، اما کسی که در خواب باشد را به راحتی میتوان از خواب بیدار کرد. این همه گرانی در کشور محصول مسئولانی است که شکمشان سیر است و خودشان را به خواب زدهاند. پاسخگو کیست؟
آیا پاسخی برای گرانیهای افسار گریخته وجود دارد یا اینکه هنوز ظرفیت تورم پر نشده است. کجای این منطق درست است که با مسدود کردن حساب میلیاردی صرافها میتوان بازار سکه و ارز را کنترل کرد؛ آقای همتی حضرتعالی در دولت آقای رئیسی سخنان بسیار از تورم گفتید و مردم هم شنیدند. آقای همتی انتقادهای بسیاری کردید باز هم مردم شنیدند. در دولت شهید جمهور سکه ۱۴ میلیون و دلار ۵۶ هزار تومان آن هم در سه سال بالا رفت. اما در زمان شما دلار مزه ۹۵ هزار تومان را چشید و سکه و طلا هم از تورم بینصیب نبودند. در یک سخنرانی آن هم در رسانه ملی اعلام کردید دلار تا قیمت ۷۵ هزار تومان طبیعی است، اما گویا از پشت قضیه این موضوع سخن نگفتید. مدیریت شما را نمیدانم پوپولیست محور بنامم یا ناکارآمد؟
چه ضربههایی که خوردیم؟
اقتصاد بیمار چه ضربههایی که به کشور نزد؛ اول گام این بیماری به خانوادهها رسید یعنی اینکه از برای ادامه زندگی از خورد و خوراکشان زدند تا اقدام به خرید طلای آب شده، طلای دست دوم و ارز کنند. آقای دولت آیا میدانید ادامه این روند قطعاً سبب شکست اقتصاد یعنی (سرطان بدخیم اقتصاد) میشود.قیمتها در ایران در چهار وعده تغییر میکند؛ صبح، ظهر، شب و نیمه شب.
در این شرایط بحرانی یعنی در انبار کاه دنبال سوزن گشتن دیوانگی محض است. عقل سلیم میگوید راهکار خوب بهترین درمان است منتها بستگی به این دارد که پزشک درمانگر اقتصاد کیست.
سئوال اغلب مردم؟
ایراد کار اقتصاد کجاست، چگونه میتوانیم سوار بر رفع این مشکلات شویم، چگونه میتوانیم مردم را مجاب کنیم تا حسابهای خود را از بانک خالی نکنند، چگونه میتوانیم مردم را مجاب کنیم تا در صف طلا نایستند، آیا بهبودی در شرایط اقتصاد احساس میشود.
جواب هر کدام از این سئوالها جای «اما و اگر» دارد. هر کدام از این سئوالها نیازمند جواب هزار صفحهای است. نیازمند چه منطقی با چه تدبیری هستیم. آیا باید نشست فقط فکر کرد یا اینکه اقتصاددانان را جمع کنیم تا راهکاری برای عبور از این بحران پیدا کنیم.
علی فیاض یکی از صرافان سبزمیدان در گفتگو با خبرنگار سردبیر پرس گفت: قیمت ارز دست من یا مثل من نیست. قیمتها از جای دیگری به بازار دیکته میشود.
وی افزود: چند سالی است که در صرافی کار میکنم و خودم بحران اقتصاد را لمس میکنم. همه فکر میکنند که قیمت سکه، ارز و طلا را دلالان تعیین میکنند در صورتی که اینطور نیست؟
وی یاداور شد: حساب میلیاردی صرافها را برای مهار تورم مسدود کردند؛ با کدام منطق. چرا فکر میکنند با این کار میتوانند بازار را به تعالی برسانند.
وی افزود: چرا باید وزیر اقتصاد خودش در رسانه ملی اعلام کند قیمت ارز و طلا بیشتر از این حرفها است؛ من معتقدم خودش گرایِ گرانی را میدهد؛ خودش نرخ بازار را تعیین میکند.
ناصر آتش زر که خودش دلال ارز و سکه است در گفتگو با خبرنگار ما گفت: بخدا ما هیچ کارهایم؛ فعالیت ما صرافها مبتنی بر اعلام جدول قیمتی است؛ بعید میدانم صرافها خارج از این چارچوب فعالیت کند.
وی ادامه داد: عدهای به نام دلال شبها در سبزه میدان جمع میشوند و قیمتگذاری میکنند. حتی خود من دلال سکه و ارز را بین خودشان راه نمیدهند. آنان زمانی که بازار طلا تعطیل میشود وسط میدان بر سر قیمت داد و هوار میکنند.
مریم محمدیاصل خانم خانه داری که برای خرید طلا به بازار سبزه میدان آمده بود، گفت: روز به روز ارزش پولی ایران پایین میآید و من برای اینکه ارزش پولم حفظ شود پس اندازم را از بانک خارج کردم و میخواهم طلا بگیرم.
وی در سئوالی مبنی بر اینکه آیا فکر نمیکنید این اقدام شما خودش ایجاد بحران است، افزود: خیر. کاش ارزش پولمان ثابت بود تا من امروز برای اینکه از نظر اقتصادی عقب نمانم بازار نمیآمدم.
محمدیاصل یادآور شد: آقای پزشکیان وعده و وعیدهای بسیاری داده بود، اما همه دیدیم که تمام سخنانش فقط در حد شعار بود. او اعلام کرده بود اگر نتوانست قدمی برای کشور بردارد استعفاء میدهد؛ نه تنها این کار انجام نشد بلکه تمام تقصیرها را بر گردن دولت قبلی انداختند.
عباس دانشمند فعال اقتصادی در گفتگو با خبرنگار ما گفت: بخشی از گرانی سکه و ارز بر گردن مردم است؛ آنان اگر به بازار هجوم نیاورند قطعاً حباب شکسته خواهد شد. از صبح که در بازار سبزه میدان هستم بسیاری از خانوادهها به صورت گروهی برای خرید طلای آب شده به بازار آمدهاند.
وی افزود: این نیست که بشود کل تقصیرها را گردن دولت انداخت؛ نمیشود فقط دولت را محکوم کرد. صد در صد مردم هم در این گرانی محکوم هستند. در یک نظرسنجی خیلی ساده اغلب مردم حساب بانکیشان را به قصد خرید طلای آب شده خالی کردند. آیا دولت مقصر است؟
وی ادامه داد: معتقدم هم مردم و هم مسئولان به صورت مساوی مقصر بحران اقتصادی هستند تا زمانی که از خودمان شروع نکنیم نمیتوان انتظار معجزه داشت. باید تلاش کنیم تا از این شرایط خارج شویم. در این شرایط نباید برگ برنده را دست دشمن بدهیم. نباید به دشمن اجازه سوء استفاده داد.
وی یادآور شد: به امید روزی که دولت آقای پزشکیان با تشکیل تیم اقتصادی قوی آرامش خوبی در بخش اقتصاد به وجود بیاورد.
انتهای خبر/
حسین عبداللهی
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰