روایت واعظی از وجه اشتراک ترامپ و محمود احمدی نژاد/ اسرائیل از همه روش‌ها استفاده کرد تا آمریکا را مقابل ایران قرار دهد

به گزارش سردبیر پرس، محمود واعظی رئطی دفتر حسن روحانی گفت: نظم بین الملل و معادلات کنونی جهان دستخوش تغییر شده است و ایران می‌تواند با عقلانیت و با انجام برخی اصلاحات در سیاست های خود از ناپایداری‌هایی که در نظام بین‌الملل امروز به وجود آمده نهایت بهره برداری را داشته باشد. بخش‌هایی از گفت‌وگوی […]

به گزارش سردبیر پرس، محمود واعظی رئطی دفتر حسن روحانی گفت: نظم بین الملل و معادلات کنونی جهان دستخوش تغییر شده است و ایران می‌تواند با عقلانیت و با انجام برخی اصلاحات در سیاست های خود از ناپایداری‌هایی که در نظام بین‌الملل امروز به وجود آمده نهایت بهره برداری را داشته باشد.
بخش‌هایی از گفت‌وگوی محمود واعظی رئیس دفتر رئیس دولت دوازدهم با جماران را در ادامه می خوانید؛

* وجه شباهت ایران دیروز با آمریکای امروز، دوران ریاست جمهوری آقای احمدی‌نژاد است؛ اگر مقام معظم رهبری با اقدامات حکیمانه جلوی اقتدارگرایی هایی که منافع ملی امان را نادیده می گرفت نگرفته بودند، رییس دولت نهم و دهم نیز دنبال اینچنین اقدامات بی ثبات کننده و عمدتا هزینه سازی بود.
*در موضوع برجام و کشورهای پنج به‌علاوه یک که این همه وقتمان در دولت های یازدهم و دوازدهم را صرف آن کردیم و هدفمان این بود که جامعه جهانی را گرد هم جمع و تصمیمی مقبول و چندجانبه اتخاذ کنیم دیدیم که به محض فراهم آمدن مذاکرات رفع تحریم های ظالمانه هسته ای، ترامپ و نماینده ویژه استیو ویتکاف کاملاً اروپا را کنار گذاشتند و در حال حاضر تروئیکای اروپایی ازاین مسأله بسیار ناراحت و بدان منفی می نگرند. 
*جنگ غزه پیامدهای بسیار مهمی داشت. یکی از آن‌ها تلاش همه جانبه در راستای محو یا تضعیف جبهه مقاومت و در راس آن حماس و حزب الله بود. از همان روزهای شروع جنگ از سوی رژیم صهیونیستی و حامیانش به ویژه آمریکا و برخی از دولت های اروپایی علیه ایران و سوریه به عنوان حامیان جبهه مقاومت توطئه هایی طراحی کردند و برای اجرای آن نیز تلاش کردند که خطرناک ترین آن کشاندن ایران به جنگ و مواجه با آمریکا بود که با درایت و هوشمندی مسؤلین نظام و مقام معظم رهبری خنثی شد.
*از همان هفتم اکتبر، روز آغاز جنگ غزه، تا به امروز همواره اسرائیل از تمامی روش‌ها و اقدامات پلید استفاده کرد تا به‌ نوعی آمریکا را در مقابل ایران قرار داده و جنگ فراگیر میان این دو رخ دهد. البته در مسیر خنثی شدن این توطئه های صهیونی ضروری است اذعان کنیم ، مهم بود چه کسی و چه تفکری در پاستور حضور دارند؛ بنده مطلع هستم که افرادی اصرار داشتند چون رژیم صهیونی عملیاتی در داخل یا خارج از ایران علیه منافع ما کرده، ما نیز باید عملیات متقابل در اسرائیل انجام دهیم. در صورتی که این قبیل اقدامات خواست صد درصدی اسرائیلی‌ها و تله‌ای برای قرار دادن آمریکا در مقابل  ایران بود.این افراد هنوز که هنوز است هم ناامید نشده اند و همچنان شبانه روز با استفاده از انواع توطئه ها تلاش می‌کنند از مسیر های دیپلماتیک، فنی، تروریسم، جنگ نرم و… مذاکرات هسته ای برای رفع تحریم ها میان ایران و آمریکا با شکست رو به رو شود.
*شرایط ایران در سالهای گذشته با یک سال پیش به این‌سو در منطقه متفاوت است. ما نمی‌توانیم اجازه دهیم که ایران در این نظم منطقه‌ای جدید جایگاه موثری نداشته باشد و باید به عنوان یکی از بازیگران اصلی منطقه نقش داشته باشد. به همین دلیل است که بنده پیش تر عرض کردم، از آنجا که نظام بین‌الملل وارد یک شرایط ناپایدار شده ، می‌توانیم نهایت بهره‌برداری رادر ارتقا جایگاه کشور داشته باشیم.
*الزامی است معادلات نقش آفرینی خود به ویژه در سطح منطقه ای و همچنین فرامنطقه ای را بازبینی و بازسازی کنیم؛ زیرا بازیگران جدیدی وارد صحنه شده‌اند و اگر نتوانیم نقش خود را به درستی ایفا کنیم، ناگزیر و به طور طبیعی جایگاه‌مان تضعیف خواهد شد. بنابراین، به زعم اینجانب همزمان با مذاکرات هسته ای که هم‌اکنون در حال طی مسیر طبیعی و از اهمیت بالایی برخودار میباشد، نهایت استفاده از فضای موجود و تثبیت جایگاهی پر اهمیت در منطقه است.
*مذاکرات با تمهیدات بسیار خوبی انجام شد؛ یعنی در زمانی که اسرائیل و برخی از کشور های غربی و رسانه های وابسته به آنها تبلیغ می‌کردند که ایران ضعیف شده است، شخص ترامپ به مقام معظم رهبری نامه نوشت؛ یعنی درخواست مذاکرات از سوی طرف مقابل مطرح و توسط نماینده دولت امارات تحویل وزیر خارجه شد. پاسخی که از سوی «نظام» تهیه گردید بسیارسنجیده و هوشمندانه بود و از سوی آقای دکتر عراقچی تحویل وزیر امور خارجه عمان و نهایتا به طرف آمریکایی ارسال شد.
*انتخاب دولت عمان به عنوان میانجی در مذاکرات از سوی ایران نیز امری مدبرانه بود. خوشبختانه این تمهیدات هوشمندانه و سنجیده که از موضع قدرت صورت گرفت، به شکل مثبت نتیجه داد. در ابتدا طرف آمریکایی پیشنهاد کرده بود که مساعی جمیله از کانال امارات متحده عربی انجام شود، اما نظام تصمیم گرفت که سلطنت عمان این مسئولیت را بر عهده گیرد و نهایتا طرف امریکایی این مهم را پذیرفت. از سوی دیگر آمریکایی ها موارد دیگری را برای شروع مذاکرات در نظر داشته و مطرح کردند، اما نهایتا نظرات ایران اعمال شد.
*آمریکایی ها مجدانه در پی مذاکره مستقیم بودند و حتی توسط ترامپ اعلام کردند، در حالی که اکنون مذاکره غیرمستقیم در حال انجام است. بنده نمی‌خواهم نقدی به روند مذاکرات داشته باشم، اما اگر به‌عنوان یک دیپلمات که ۱۴ سال در وزارت خارجه مسؤلیت داشته نظر کارشناسی خود را بگویم، مذاکره مستقیم را مقدم بر مذاکره غیرمستقیم میدانم؛ البته اطمینان دارم که ملاحظاتی بوده که این‌گونه تصمیم‌گیری شده است.
*هم اکنون مذاکرات غیر مستقیم با دو روش انجام میشود؛ نخست اینکه وزیر امور خارجه عمان از اتاق آقای عراقچی به اتاق آقای ویتکاف رفت‌وآمد کرده و هنگامی که مطلب و موضوعی برای دو طرف مقبول واقع می شود، یکی از دو طرف آن را مکتوب می‌کنند. این نوشته‌ها میان دو طرف مبادله شده و  اصلاح می‌شود. نهایتا هدف رئیس و هیات مذاکره کننده ایران این است که حسب اهتمام حداکثری به اهداف تعیین شده دست یابیم.
*ضروری است عرض کنم که شرایط مذاکرات فعلی نسبت به مذاکرات برجام متفاوت است. زمانی که دولت یازدهم برای حصول توافق برجام مذاکره میکرد، وضعیت اقتصادی‌مان بهتر اما کشورهای عربی منطقه با دستیابی به توافق مخالف بودند، ولیکن امروز کشورهای منطقه با مذاکراتی که نتیجه دهد، موافق هستند. در آن زمان اروپایی‌ها با ما موافق بودند، اما اکنون آمریکا، اروپایی‌ها را حذف کرده و آن‌ها تا حدودی با ما همراهی نمی کنند؛ البته وزارت خارجه حسب تمهیداتی در نظر دارد مع الواسطه تماس های منظم با سه کشور انگلیس، فرانسه و آلمان تروئیکای اروپایی را در جریان مذاکرات قرار دهند. همانطور که روسیه و چین و برخی از کشورهای حوزه خلیج فارس در جریان مذاکرات قرار میگیرند.
۳۱۲۲۱۸