دولتآباد؛ محلهای با هویت عربی تهران
به گزارش خبرنگار «سردبیر پرس»؛ محله دولتآباد، در جنوب شرقی تهران و در منطقه ۲۰ شهرداری، یکی از قدیمیترین و خاصترین محلههای پایتخت است. این محله از شمال به بزرگراه آزادگان، از جنوب به بزرگراه آوینی و بلوار بسیج، از شرق به بزرگراه امام علی و از غرب به خیابان فدائیان اسلام محدود میشود. موقعیت […]
به گزارش خبرنگار «سردبیر پرس»؛ محله دولتآباد، در جنوب شرقی تهران و در منطقه ۲۰ شهرداری، یکی از قدیمیترین و خاصترین محلههای پایتخت است.
این محله از شمال به بزرگراه آزادگان، از جنوب به بزرگراه آوینی و بلوار بسیج، از شرق به بزرگراه امام علی و از غرب به خیابان فدائیان اسلام محدود میشود.
موقعیت جغرافیایی استراتژیک آن، با دسترسی به ایستگاه مترو دولتآباد در خط ۶ و پایانههای اتوبوس و تاکسی، تردد به مرکز شهر و سایر نقاط تهران را آسان کرده است.
بلوارهای قدس و بروجردی و خیابان شهید اردستانی، از محورهای اصلی محله هستند که میدانهای مهم آن را به هم متصل میکنند.
تاریخچه محله دولتآباد
دولتآباد در سالهای ۱۳۴۹-۱۳۵۰ توسط شرکت خصوصی دولتآباد از یک روستای تاریخی به شهرکی مدرن تبدیل شد و به عنوان اولین شهرک تهران با سیستم فاضلاب شهری شناخته میشود. نام این محله از میرزا ابوالقاسم خان نصیرالملک، ملقب به «دولت شاه»، گرفته شده که در دوره قاجار اراضی این منطقه را آباد کرد.
در گذشته، به دلیل قرار گرفتن در مسیر زائران حرم عبدالعظیم حسنی، این روستا رونق زیادی داشت. بسیاری از ساکنان اولیه دولتآباد، معاودان ایرانی عراق بودند که در دهههای ۱۳۵۰ و ۱۳۵۹ به دلیل مشکلات اقامتی در عراق به ایران بازگشتند.
این تاریخچه، هویت عربی محله را شکل داده و هنوز هم فرهنگ عربی در سبک زندگی، پوشش و غذاهای محلی مانند فلافل، شاورما، کبه و چای زغالی عربی مشهود است.
امروزه، علاوه بر عربزبانان، اقوام مختلفی از جمله ترکزبانان و ساکنان قدیمی تهران در این محله زندگی میکنند، اما حس یکپارچگی و صمیمیت بین اهالی همچنان برجسته است.
امکانات محله دولتآباد
دولتآباد از نظر امکانات شهری غنی است. بوستانهای آزادگان، ماهور، گلمهر، آبنما و جنگلی توسکا، فضاهای سبز محبوبی برای تفریح هستند.
آثار تاریخی مانند بقعه امامزادگان ابراهیم و اسماعیل، مسجد اباذر و باغ شازده در محله باروتکوبی از جاذبههای فرهنگی و تاریخیاند.
این محله همچنین دارای هفت مسجد، پنج ورزشگاه، دو استخر، ۶ داروخانه و بیمارستان صدیقه طاهره است.
فلافلفروشیهای معروف مانند فلافل جوادین و ابوحیدر، با غذاهای عربی اصیل، گردشگران را از سراسر تهران به این محله میکشانند.
چالشهای محله دولتآباد
کارخانه سیمان در جنوب شرقی محله، آلودگی هوا ایجاد کرده و مانع بازسازی برخی خانههای قدیمی شده است. خیابانهایی مانند خیابان ۲۴ متری و فدائیان اسلام همچنان بافت فرسوده دارند. ساکنان از بیتوجهی به برخی بوستانها، مانند پارک آزادگان و کندی پروژههای عمرانی مانند توسعه خط ۶ مترو گلایه دارند.
زهرا احمدی صاحب یک مغازه فلافلفروشی به خبرنگار ما میگوید: دولتآباد برای ما که ریشه عربی داریم، مثل خونهست. مشتریها از جاهای دور میان اینجا فلافل بخورن. فقط آلودگی کارخانه سیمان اذیتکنندهست و امیدوارم یه فکری براش بکنن.
حسن رضوی ساکن قدیمی محله، معتقد است: اینجا حس و حال خوبی داره، مردم صمیمیان و بوستان آزادگان جای خوبی برای تفریح خانوادگیه. ولی بعضی کوچهها خیلی قدیمین و نیاز به بازسازی دارن.
نرگس دانشجوی ساکن دولتآباد، میافزاید: مترو خیلی رفتوآمد رو راحت کرده، ولی شلوغی بلوار قدس تو عصرها و ترافیک گاهی کلافهکنندهست. کاش پارکها هم بیشتر بهشون رسیدگی بشه.
بر اساس این گزارش؛ دولتآباد با توسعه زیرساختهایی مانند ایستگاه مترو و پروژههای مسکونی جدید مانند شهرکهای عقیق و فرهنگیان، در مسیر پیشرفت است. ساکنان امیدوارند با رفع مشکلات زیستمحیطی و نوسازی بافت فرسوده، این محله جایگاه بهتری در تهران پیدا کند. دولتآباد با فرهنگ غنی، غذاهای عربی و دسترسیهای عالی، همچنان یکی از محلههای جذاب و متفاوت پایتخت است.
انتهای خبر/خ
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰