زندگی دردناک با سرنیزه‌ای که در سینه مانده بود / استخوانی که حقیقت را فاش کرد

به گزارش سردبیر پرس، نکته‌ای که این کشف را به داستانی منحصربه‌فرد تبدیل می‌کند این است که این زخم، کشنده نبوده و این انسان عصر برنز با همان پیکان در قفسه سینه‌اش به زندگی ادامه داده است. این قطعه استخوان که در محوطه باستانی (Roc de les Orenetes) در شمال شرق کاتالونیا کشف شده، نشانه‌ای آشکار […]

به گزارش سردبیر پرس، نکته‌ای که این کشف را به داستانی منحصربه‌فرد تبدیل می‌کند این است که این زخم، کشنده نبوده و این انسان عصر برنز با همان پیکان در قفسه سینه‌اش به زندگی ادامه داده است.
این قطعه استخوان که در محوطه باستانی (Roc de les Orenetes) در شمال شرق کاتالونیا کشف شده، نشانه‌ای آشکار از خشونت در میان انسان‌های دوران برنز است. با این حال، تحلیل‌ها نشان می‌دهد که با وجود اصابت پیکان به دنده، این فرد زنده مانده و با همین زخم به زندگی خود ادامه داده زیرا استخوان پیرامون پیکان به‌مرور ترمیم شده است. به عبارتی، این انسان بخشی از عمر خود را با یک پیکان در بدنش گذرانده است.
به گفته مؤسسه «پالئواکولوژی انسانی و تکامل اجتماعی کاتالونیا» (IPHES)، به‌نظر می‌رسد این فرد از پشت هدف تیر قرار گرفته باشد. تیمی به سرپرستی کارلوس تورنرو، باستان‌شناس دانشگاه مستقل بارسلونا، از سال ۲۰۱۹ تاکنون در این غار در ارتفاع ۱۸۳۶ متری مشغول کاوش بوده و تاکنون بیش از ۱۰۰۰ قطعه استخوان انسانی کشف کرده‌اند.

نتایج کربن‌سنجی نشان می‌دهد این تدفین‌ها متعلق به ۴۱۰۰ تا ۴۵۰۰ سال پیش، یعنی اواخر دوران نوسنگی و اوایل عصر برنز بوده‌اند. در مطالعه‌ای که سال ۲۰۲۴ در مجله انسان‌شناسی زیستی آمریکا منتشر شد، میگل آنخل مورنو، بیوانسان‌شناس دانشگاه ادینبورگ، و همکارانش اعلام کردند که بقایای دست‌کم ۵۱ نفر با سن و جنس مختلف در این غار دفن شده‌اند.
وقایع خونین عصر برنز
بررسی استخوان‌ها حاکی از آن است که حداقل شش نفر قربانی خشونت‌های مرگبار شده‌اند. بیشتر زخم‌ها در ناحیه بالا تنه از جمله دنده‌ها و بازوها دیده می‌شوند. در یکی از موارد، دست فردی به‌طور کامل قطع شده بود. به‌نظر می‌رسد که از انواع مختلفی از سلاح‌ها و مواد اولیه، مانند سنگ چخماق، برای این درگیری‌ها استفاده شده است.
استخوان تازه‌کشف‌شده همراه با پیکان فرورفته در آن، اکنون در مرحله بررسی‌های دقیق علمی قرار دارد. از جمله برنامه‌ها، استفاده از فناوری ریزتوموگرافی پرتوی ایکس برای مشاهده جزئیات داخلی استخوان، و همچنین تحلیل‌های شیمیایی و DNA برای کشف اطلاعات بیشتری درباره جنس، تبار ژنتیکی و وضعیت سلامت این فرد است.
این کشف نادر، نه‌تنها تصویری ملموس از خشونت و درگیری‌های عصر برنز در اروپای پیشاتاریخ ارائه می‌دهد، بلکه گواهی است از توانایی حیرت‌انگیز انسان‌های اولیه در زنده ماندن با زخم‌هایی که حتی امروزه هم نیاز به جراحی فوری دارند.
منبع:‌ livescience
۵۸۵۸