مبتلایان به کبد چرب، سبزیجات چلیپایی بخورند!/ روغن زیتون و ماهی، کاهنده موثر چربی کبد/ ادعای بهبودی با قهوه، چای سبز و ادویه‌جات چقدر واقعیت دارد؟

فاخره بهبهانی: دکتر فرزاد روشن ضمیر، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتگو با سردبیر پرس می گوید: رژیم غذایی نقش مهمی در حمایت از سلامت کبد ایفا می‌کند، به‌ویژه اگر با بیماری کبد چرب  مواجه باشید. برخی غذاها مانند سبزیجات برگ‌سبز، ماهی‌های چرب، چای سبز و روغن زیتون به‌طور خاص برای سلامت بخش‌های مختلف کبد […]

فاخره بهبهانی: دکتر فرزاد روشن ضمیر، متخصص تغذیه و رژیم درمانی در گفتگو با سردبیر پرس می گوید: رژیم غذایی نقش مهمی در حمایت از سلامت کبد ایفا می‌کند، به‌ویژه اگر با بیماری کبد چرب  مواجه باشید. برخی غذاها مانند سبزیجات برگ‌سبز، ماهی‌های چرب، چای سبز و روغن زیتون به‌طور خاص برای سلامت بخش‌های مختلف کبد مفید هستند.
تا می‌توانید سبزیجات برگ سبز و چلیپایی بخورید
دکتر اسکات آیزاکس، متخصص غدد درون‌ریز آتلانتا می‌گوید: سبزیجات برگ‌ سبزی مانند اسفناج و کلم‌پیچ سرشار از کلروفیل و آنتی‌اکسیدان هستند که به پردازش سموم در کبد کمک می‌کنند و با خنثی‌سازی رادیکال‌های آزاد، محیط داخلی کبد را از آسیب‌ها حفظ می‌کنند. مصرف زیاد سبزیجات برگ‌سبز ممکن است خطر ابتلا به کبد چرب را در برخی افراد کاهش دهد. همچنین افزایش مصرف سبزیجات چلیپایی مانند گل‌کلم، بروکلی و جوانه کلم بروکسل ممکن است خطر ابتلا به سرطان کبد و مرگ‌ومیر ناشی از بیماری مزمن کبدی را کاهش دهد. این سبزیجات حاوی ترکیبات طبیعی فعالی هستند که فرآیندهای سم‌زدایی کبد را تحریک می‌کنند. به‌ طور خاص سبزیجات چلیپایی حاوی ترکیبات حاوی گوگرد هستند که به خواص سم‌زدایی و پیشگیری از سرطان شهرت دارند. این ترکیبات می‌توانند آنزیم‌های فاز دوم کبد را فعال کرده و روند حذف سموم را تسریع بخشند.

ماهی‌های چرب چطور؟
دکتر آیزاکس می‌گوید: ماهی‌های چرب مانند سالمون، ساردین و ماکرل منابع عالی اسیدهای چرب امگا-۳ هستند که به کاهش التهاب و جلوگیری از تجمع چربی در کبد کمک می‌کنند. این اسیدهای چرب نقش کلیدی در حفظ ساختار سلول‌های کبدی ایفا می‌کنند. اسیدهای چرب موجود در ماهی‌های چربی مانند ماکرل ممکن است به‌ویژه زنان را از کبد چرب محافظت کنند. علاوه بر این، افرادی که از قبل به این بیماری مبتلا هستند، می‌توانند از مصرف مکمل روغن ماهی همراه با ویتامین D بهره‌مند شوند.
ادعای بهبودی با قهوه و چای سبز واقعیت دارد؟
تحقیقات نشان داده عادت منظم نوشیدن قهوه می‌تواند برای سلامت کبد مفید باشد و خطر ابتلا به کبد چرب و فیبروز (زخم) کبدی را کاهش دهد. قهوه همچنین ممکن است خطر ابتلا به سرطان کبد را نیز کاهش دهد. مزایای محافظتی قهوه برای کبد احتمالاً به دلیل سطح بالای آنتی‌اکسیدان‌های موجود در آن است که می‌توانند به کاهش تجمع چربی در کبد و التهاب کمک کنند. کافئین موجود در قهوه نیز ممکن است به کاهش التهاب و فیبروز کمک کند. چای سبز نوشیدنی دیگری است که ممکن است مزایایی برای سلامت کبد داشته باشد. دکتر آیزاکس می‌گوید: چای سبز حاوی آنتی اکسیدان‌های کاتچین‌ است که ممکن است از سلول‌های کبد محافظت کنند. نوشیدن چای سبز با کاهش خطر بروز شاخص‌های غیرطبیعی کبدی همراه است. همانند قهوه، نوشیدن چای سبز ساده و بدون شکر به میزان متعارف گرینه سالم‌تری است.

ادویه‌جات چطور؟
زردچوبه ادویه‌ای است که خواص ضدالتهابی بالایی دارد و مصرف آن ممکن است برای افراد مبتلا به کبد چرب مفید باشد زیرا می‌تواند به کاهش تجمع چربی در کبد کمک کند. همچنین ممکن است به بهبود مقاومت به انسولین و مدیریت وزن نیز کمک کند. ضمن اینکه سیر با کاهش تجمع چربی و تقویت فرآیندهای سم‌زدایی از سلامت کبد حمایت می‌کند و می‌تواند با تجزیه چربی‌ها، التهاب و استرس اکسیداتیو کبد را کاهش دهد. افراد مبتلا به کبد چرب ممکن است با مصرف مکمل سیر یا سیر سفید خام شاهد کاهش تجمع چربی و سطح آنزیم‌های کبدی باشند.
روغن زیتون و مغزها هم گزینه مناسبی هستند
روغن زیتون و مغزها از منابع سالم چربی‌های غذایی هستند و می‌توانند به‌ ویژه از سلامت کبد حمایت کنند.  زیتون حاوی آنتی‌اکسیدان و ویتامین E است و می‌تواند به کاهش تجمع چربی در کبد و بهبود سطح آنزیم‌های کبدی کمک کند. ضمن اینکه محتوای فیبر مغزها ممکن است در کاهش التهاب کبد کمک کننده باشد و پروتئین و چربی غیراشباع موجود در آن‌ها از زخم کبد جلوگیری کند. مغزها حاوی ویتامین E هستند که ممکن است به‌ویژه در زنان از بروز کبد چرب جلوگیری کنند.

۴۷۲۳۲