ضرورت راه‌اندازی مراکز پژوهشی و آرشیوهای محلی ویژه تاریخ زنان

سردبیر پرس/مازندران مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران گفت: باید به راهبردهای افزایش نقش‌آفرینی زنان در ثبت و ضبط تاریخ فکر کرده و برای آن برنامه‌ریزی کنیم. ایجاد مراکز پژوهشی و آرشیوهای محلی ویژه تاریخ زنان یکی از راهبردهای اثرگذار در توسعه نقش زنان در تاریخ است. اردیبهشت پیش رو، مازندران به مدت دو […]

سردبیر پرس/مازندران مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران گفت: باید به راهبردهای افزایش نقش‌آفرینی زنان در ثبت و ضبط تاریخ فکر کرده و برای آن برنامه‌ریزی کنیم. ایجاد مراکز پژوهشی و آرشیوهای محلی ویژه تاریخ زنان یکی از راهبردهای اثرگذار در توسعه نقش زنان در تاریخ است.

اردیبهشت پیش رو، مازندران به مدت دو روز میزبان یکی از مهم‌ترین همایش‌های تاریخ زنان ایران خواهد بود، همایش «زن در تاریخ محلی ایران (پهنه شمال)»؛ در آستانه برگزاری این همایش با مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری مازندران به گفت‌وگو نشستیم.
«ام‌البنین محمدی» به پرسش‌های پایگاه خبری سردبیر پرس درباره اهداف همایش، همکاری معاونت امور زنان استانداری در برگزاری، نقش تاریخ جوامع محلی در آشکارسازی اثرگذاری زنان و همچنین؛ مهم‌ترین زن تاریخ که در خاطر او نقش بسته پاسخ می‌دهد.
بازشناسی نقش زنان در تاریخ پهنه شمال
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران با اشاره به دو پیش‌همایش برگزار شده در گیلان و گلستان، گفت: همایش پایانی با ۲۱ محور اصلی و اهداف گوناگون حوزه زنان اردیبهشت به میزبانی مازندران در ساری برگزار می‌شود. مهم‌ترین هدف این رویداد، بازشناسی نقش و جایگاه زنان در تاریخ محلی ایران؛ به‌ویژه پهنه شمال کشور است.
محمدی تبیین پدیده‌های سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی مرتبط با زنان را بخش دیگری از اهداف این رویداد شمرده و درباره جامعه هدف آن، اظهار کرد: جامعه هدف این همایش طیف گسترده‌ای از پژوهشگران، فعالان، دانشجویان و همچنین عموم علاقمندان به فرهنگ و تاریخ شمال ایران را با تمرکز بر حوزه زنان، تاریخ، توانمندی‌ها و چالش‌ها در بر دارد.
لزوم توجه به مستندسازی بخش زنان در تاریخ
توسعه فردی و اجتماعی در جامعه یکی از مهم‌ترین‌ مسائل زنان امروز به شمار می‌آید، این مسئول دراین‌باره، گفت: برگزاری رویدادهایی در این حوزه فرصتی برای تبادل نظر و افزایش آگاهی درباره مسائل زنان بر پایه مطالعات علمی است که منجر به ایجاد فضای گفتمان، توانمندسازی و رشد اعتماد به‌نفس زنان مازندران می‌شود.
وی در ادامه که چطور تاریخ جوامع محلی به آشکارسازی نقش زنان در شکل‌گیری تاریخ یک منطقه کمک می‌کند، تصریح کرد: با بررسی اثرگذاری زنان در وقایع و تحولات منطقه‌ای این امر محقق می‌شود. حاصل این بررسی باعث دیده شدن بیشتر زنان و نهادینه‌سازی جایگاه‌شان در تاریخ خواهدشد، به‌ویژه با پژوهش و مستندسازی در تاریخ محلی می‌توان این نقش را برجسته‌تر ساخت.
محمدی یادآور شد: به نظر می‌رسد در این سال‌ها بیشترین تمرکز در حوزه پژوهش بوده و در مستندسازی فعالیت چشمگیر و قابل‌توجهی نداشتیم، امیدواریم با برگزاری همایش اهمیت این بخش هم موردتوجه قرار بگیرد.
«خیرالنسا بیگم»؛ شجاعت زنانه در جهان مردانه
شاید جالب باشد بدانیم که کدام یک از زنان تاریخ پهنه شمال در خاطر مدیرکل امور زنان و خانواده پررنگ‌تر است، او در پاسخ به «خیرالنسا بیگم اشرف‌الملوک» اشاره دارد.
زنی قدرتمند و شجاع که او را آبادگر بسیاری از شهرهای مازندران و حامی شاعران و ادیبان در دربار صفوی دانسته‌اند و اگر توطئه دشمنانش در قتل او نبود، نام بیشتری از این زن در تاریخ می‌خواندیم.
محمدی درباره خیرالنسا بیگم و این که چرا در خاطرش نقش بسته، گفت: برای من زندگی «خیرالنسا بیگم اشرف‌الملوک» که به نام «مهد علیا» هم شناخته می‌شود همواره موردتوجه بوده، ایشان زاده شهر بهشهر مازندران کنونی، همسر «شاه محمد خدابنده» و مادر «شاه عباس اول صفوی» است. این زن و شخصیت او برای من جای کنجکاوی و واکاوی دارد، او نزدیک به دو سال سلسله صفوی در مازندران را مدیریت کرد، آن هم شخصا! درباره زنی صحبت می‌کنیم که بیشتر از ۴ قرن پیش زندگی می‌کرد و در آن دوره و جهان فکری؛ این اتفاق نادر را رقم زد، شخصیت، درایت و فرهنگ‌دوستی این زن برای من قابل‌توجه است.
ضرورت ایجاد مراکز پژوهشی و آرشیوهای محلی اختصاصی تاریخ زنان
چه بپذیریم چه نه، بخش زیادی از زنان موفق و اثرگذار ما در پستوی فراموشی و سایه سکوت زندگی می‌کنند، پرسش اینجاست که چطور می‌توان زنان نادیده اما اثرگذار لایه‌های زیرین جامعه را با هدف توسعه نقش آنها در مناسبات اجتماعی به لایه‌های بالاتر هدایت کرد.
 مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری مازندران، تاکید کرد: این امر با توانمندسازی و برنامه‌ریزی مدون علمی- آموزشی محقق می‌شود که باتوجه به اهمیت آن باید در دستور کار حوزه زنان قرار گیرد. یک عامل مهم دیگر مشوق‌ها هستند، تشویق به مشارکت فعال در رویدادهای اجتماعی و فرهنگی می‌تواند باعث افزایش حضور زنان در سطوح بالاتر جامعه شود.
محمدی ادامه داد: باید به راهبردهای افزایش نقش‌آفرینی زنان در ثبت و ضبط تاریخ فکر و برای آن برنامه‌ریزی کنیم. ایجاد مراکز پژوهشی و آرشیوهای محلی ویژه تاریخ زنان یکی از راهبردهای اثرگذار در توسعه نقش زنان در تاریخ است.
وفاق و همدلی سازمان‌ها و افراد؛ رمز تحقق اهداف حوزه زنان
مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری مازندران در راستای تحقق اهداف‌ همایش بر لزوم همکاری‌ و مشارکت‌ سازمان‌ها و افراد تاکید کرده و گفت: باید میان سازمان‌ها، نهادهای فرهنگی و اجتماعی، مراکز دانشگاهی، انجمن‌های علمی و فعالان حوزه زنان ارتباط برقرار شود، درواقع این ضرورت احساس می‌شود که با همدلی و وفاق بین افراد و نهادهای دولتی و غیردولتی است که می‌توان اتفاق‌های خوبی در حوزه زنان رقم زد.
استقبالی با تمام توان و ظرفیت
محمدی درباره همراهی اداره کل امور بانوان استان در برگزاری همایش و فعالیت‌های جنبی آن، اذعان کرد: تلاش کردیم در کنار فراهم‌سازی امکانات برای برگزاری همایش، آنچه در توان داشته‌ایم را در اختیار برگزارکنندگان قرار دهیم تا همایش به بهترین شکل اجرا شود و به نتیجه مطلوب برسد. این حمایت در بخش‌های مالی، لجستیکی، برنامه‌ریزی‌های جانبی، برگزاری نمایشگاه‌های جنبی همایش بود تا هرچه بیشتر به غنای این برنامه افزوده شود.
انتهای پیام