جزئیاتی از کاوش باستانشناسی متروی شیراز
سردبیر پرس/فارس کاوشهای باستانشناسی ایستگاه شاهچراغ لینک ارتباطی متروی شیراز، بهسرپرستی میثم نیکزاد، استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه هنر شیراز، از فروردین جاری آغاز شده است. این پروژه که درقالب همکاری و تفاهنامۀ سهجانبهای میان دانشگاه هنر شیراز، معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری شیراز و پژوهشگاه میراث فرهنگی ترتیب یافته است، با مجوز پژوهشگاه […]
سردبیر پرس/فارس کاوشهای باستانشناسی ایستگاه شاهچراغ لینک ارتباطی متروی شیراز، بهسرپرستی میثم نیکزاد، استادیار گروه باستانشناسی دانشگاه هنر شیراز، از فروردین جاری آغاز شده است.
این پروژه که درقالب همکاری و تفاهنامۀ سهجانبهای میان دانشگاه هنر شیراز، معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری شیراز و پژوهشگاه میراث فرهنگی ترتیب یافته است، با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور و نظارت ادارهکل میراث فرهنگی استان فارس درحال انجام است.
سرپرست تیم باستانشناسی ایستگاه شاهچراغ(ع) امروز، ۳۰ فروردین گفت: درحال حاضر، کاوش در ۴ ترانشه درحال انجام است و آثار و بقایای بقایای معماری مسکونی از دورۀ پهلوی دوم به دست آمده است و آثار به دست آمده، بخشی از یک واحد مسکونی با پلان حیاط مرکزی است که در ترانشههای کاوش شده مطبخ و انباری، حیاط و بخشی از فضای سکونتی آن یافت شده است.
میثم نیکزاد تصریح کرد: مصالح این ساختمان آجر و ملات گل بوده که برخی از محلها با ملات گچ یا آهکاندود شده است. آثار مزبور در دهههای شصت و هفتاد خورشیدی همچنان با انجام تغییرات و الحاقاتی همچون سیمانکردن کف حیاط مورد استفاده بوده و در زمان احداث پارکینگ تخریب و تسطیح شده است.
وی افزود: از یافتههای منقول میتوان به قطعات سفالی ساده و لعابدار اشاره کرد که مربوط به دورۀ متأخر اسلامی است. عمق کاوش نزدیک به دو متر رسیده است، اما همچنان لایههای کاوششده آشفته و بهم ریخته است؛ زیرا با زبالههای معاصر همچون قطعات پلاستیکی و دورریزهای زندگی معاصر مخلوط شدهاند.
این عضو هیئتعلمی دانشگاه هنر شیراز اظهار کرد: تاکنون کاوش باستانشناسی هدفمندی در بافت تاریخی شیراز انجام نشده و اطلاعات ما از توالی تاریخی و لایههای باستانی در بافت تاریخی کلانشهر شیراز بسیارناچیز است؛ از همینرو این کاوش اضطراری علاوهبر جنبۀ اجرایی آن، از نظر علمی فرصت طلایی برای پژوهشهای باستانشناسی در بافت تاریخی شیراز است. باتوجه به این فرصت کمنظیر، تیم باستانشناسی مستقر در محل، ترکیبی از پژوهشگران و متخصصان مختلف دورۀ اسلامی است و از توان پژوهشی اعضای هیئتعلمی دانشگاه هنر در بخش معماری و مرمت برای مطالعه یافتههای کاوش استفاده میشود.
درخواست شهروندان شیراز بر تداوم حضور دانشگاه هنر در مطالعات باستانشناسی
رئیس دانشگاه هنر شیراز نیز گفت: این دانشگاه، چهارمین دانشگاه هنر کشور است و افقی را برای خود ترسیم کرده است که بهعنوان دانشگاهی مؤلف و مرجع هنر، کارآفرین و هنربنیان و پاسدار میراث فرهنگی و تاریخی باشد.
ستار خالدیان اظهار کرد: دانشگاه هنر عمدۀ تأکید خود را بر همکاری و همافزایی با جامعه و صنعت قرار داده است و در این راستا میکوشد که از ظرفیت آموزشی و پژوهشی خود با تأکید بر نیروهای متخصصش برای حل مشکلات و چالشهای کشور بهصورت عام و استان فارس بهصورت خاص و ویژه استفاده کند. تا آنجاکه همواره سعی داشته است بهصورت مالی و معنوی از پژوهشها و طرحهایی که مشکلات کشور را در زمینۀ هنر و میراث فرهنگی مدنظر و چارهجویی قرار میدهند، حمایت کند.
وی بیان کرد: در سال گذشته تفاهمهایی میان معاونت حمل و نقل و ترافیک شهرداری شیراز، پژوهشگاه میراث فرهنگی و دانشگاه هنر شیراز صورت گرفت و مقرر شد، این دانشگاه بهعنوان بازوی پژوهشی شهرداری و پژوهشگاه در موضوع مترو شهر شیراز فعالیت کند. آنچه که در این میان اهمیت داشت و تمامی طرفین بر آن تأکید داشتند، پاسداشت و احترام به میراث تاریخی و فرهنگی بوده است.
خالدیان تأکید کرد: بحث اهمیت میراث تاریخی و فرهنگی برای دانشگاه همواره مدنظر است؛ چراکه دانشگاه نه بهعنوان یک دستگاه حاکمیتی، بلکه بهعنوان نهادی علمی، آموزشی و مردمی مطرح است و نظریات و پژوهش آن مرجع خوبی برای جامعه و مورداستناد مردم است؛ از همینرو دانشگاه هنر شیراز، مانند همیشه برخود مسلم میداند که اخلاق علمی، تخصصی و پژوهشی را در کار داشته باشد و اعضای هیئتعلمی این دانشگاه که پساز دریافت مجوزهای لازم از پژوهشگاه میراث فرهنگی، کاوشهای خود را به بهترین شکل در تراز بینالمللی انجام دادهاند، مطابق ضوابط و مقررات فضای لازم برای اطلاعرسانی و بازدید خبرنگاران و اهالی رسانه به منظور اطلاعرسانی دقیق و تخصصی همشهریان عزیز شیرازی و هموطنان عزیزمان فراهم کنند.
رئیس دانشگاه هنر شیراز گفت: این راحتی خیال را بدهم که هموطنان مطمئن باشند آنچه در این پروژه اهمیت دارد، حفظ و پاسداشت میراث تاریخی و فرهنگی کشورمان، بهویژه شهر زیبا و کهن شیراز است و اعضای هیئتعلمی این دانشگاه با تمام توان در این زمینه تلاش میکنند.
خالدیان با یادآوری اینکه در دانشگاه هنر گروههای تخصصی مختلفی با حضور استادان مجرب فعالیت میکنند، به مطالعات و پژوهشهای میراث تاریخی و فرهنگی این دانشگاه اشاره کرد و گفت: از جمله گروههای دانشگاه هنر، گروه باستانشناسی است و اعضای هیئتعلمی این بخش، در طول سالیان گذشته پروژههای متنوعی را در راستای تعالی میراث فرهنگی این استان انجام دادهاند.
رئیس دانشگاه هنر شیراز به برخی از نمونه کاوشهای صورتگرفته ازسمت پژوهشگران این دانشگاه اشاره کرد و گفت: از جمله کاوشهای صورتگرفته، محوطۀ تپۀ پوستچی بود که در داخل بافت شهری قرار دارد و طی چندین فصل، کاوش باستانشناسی اطلاعات بسیار ارزشمندی از تاریخ این شهر را روشن کرد یا کاوشهای دیگری که ازسوی متخصصان این دانشگاه در قصر ابونصر و تخت جمشید صورت گرفته است.
وی تأکید کرد: بحث جایگاه میراث فرهنگی، تاریخی و هنری ایران سربلند و استان پهناور و عزیز فارس همواره دارای جایگاهی ویژه برای ما بوده و هست و تأکید ویژۀ ما بر همافزایی با دستگاهها و سایر نهادهای مختلف کشوری و استانی بوده است.
به گزارش سردبیر پرس و به نقل از روابط عمومی دانشگاه هنر شیراز، خالدیان در پایان از همکاریهای ارزشمند پژوهشگاه میراث فرهنگی، پژوهشکده باستانشناسی، ادارهکل میراث فرهنگی و گردشگری فارس و مدیریت مترو شیراز قدردانی کرد و گفت: اعتماد مردم شیراز به دانشگاه هنر شهرشان و درخواست شهروندان عزیز بر تداوم حضور دانشگاه هنر در مطالعات باستان شناسی، تاریخی و فرهنگی کشور ضرورت انجام این پروژه را دوچندان کرده و ما همواره قدردان حمایت مردم عزیز هستیم و تعهد میدهیم که اعتماد ایشان را بهخوبی پاسخ دهیم.
انتهای پیام
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰