درخواست از مجلس یازدهم برای رسیدگی به مسائل حوزه زنان و خانواده
به گزارش خبرنگار سردبیر پرس، شورای همکاریهای زنان در آستانه انتخابات مجلس طی بیانیهای اعلام کرد: «هر دوره از انتخابات، فصلی برای شکفتن و قدمی رو به جلو در ساختن و پیگیری اهداف نظام جمهوری اسلامی برآمده از انقلاب مبارک اسلامی ایران است. امروز در شرایطی مجلس دهم و دولت یازدهم را پشت سرمی گذاریم […]
به گزارش خبرنگار سردبیر پرس، شورای همکاریهای زنان در آستانه انتخابات مجلس طی بیانیهای اعلام کرد: «هر دوره از انتخابات، فصلی برای شکفتن و قدمی رو به جلو در ساختن و پیگیری اهداف نظام جمهوری اسلامی برآمده از انقلاب مبارک اسلامی ایران است.
امروز در شرایطی مجلس دهم و دولت یازدهم را پشت سرمی گذاریم که حوزه زنان و خانواده گرفتار مشکلاتی راهبردی و زیرساختی است. این در حالی است که به فرموده بنیانگذار انقلاب اسلامی «مجلس در راس امور» و طبق قانون اساسی ناظر بر عملکرد دولت» است. اما معضلات اساسی در حوزه زنان و خانواده و ضعفها و آسیبهای جدی در این حوزه، بیانگر قصور مجلس در دهههای گذشته در این زمینه بوده است.
مجلسی سزاوار نظام اسلامی است که راهبر و راهگشا در جهت عملیاتی شدن آرمانها و ارزشهای انقلاب اسلامی و قانون اساسی نظام باشد و چشم ناظر و زبان گویای ملت در پیگیری مطالبات ملت و رفع مشکلات باشد.
مردم به عنوان ولی نعمتان مسئولین در پی آن هستند که در انتخابات امور را به افرادی بسپارند تا طبق قانون اساسی و اسناد بالادستی نظام با وضع قانون درست به رفع مشکلات و بهبود وضعیت مردم اهتمام کنند. قطعاً همین مردم ملت ارزیاب کارنامهی این افراد هستند که تا چه حد به وظایف خود عمل کرده است.
شورای همکاریهای زنان در آستانه انتخابات مجلس یازدهم با توجه به عملکرد دورههای پیشین مجلسها و دولتها در حوزه زنان و خانواده انتظارات جامعه را در ارتباط با معضلات این حوزه طرح و پیگیری میکند. این انتظارات در طول دوره فعالیت مجلس و دولت پیگیری و کارنامه نمایندگان مجلس و مسئولین دولتی در پستهای مربوط به زنان و خانواده ارزیابی خواهند شد.
انتظارات از مجلس یازدهم
آنچه به عنوان انتظارات از مجلس یازدهم مطرح میشوند برخی اساسی و کلی هستند و به یک دوره خاص مرتبط نمیباشند ولی طرح آنها به دلیل بر زمین ماندن آنها در همه دورههای مجلسها و دولت هاست:
۱- اصلی ترین و اساسیترین موضوع در حوزه زنان و خانواده داشتن برنامه عمل برای نظام است. آنچه از مجلس مطالبه میشود تهیه «برنامه عمل» در حوزه زنان و خانواده است که بر اساس افق دید، ماموریت، اهداف و نقشه راه جمهوری اسلامی ایران و مبتنی بر قانون اساسی، اسناد بالادستی و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی تهیه شود.
برنامه عمل با برنامههای توسعه که موضوعات را مطرح میکند، متفاوت است. برنامه عمل نشان میدهد که در موضوعات تعیین شده در آغاز به کار برنامه در چه وضعیتی هستیم و در زمان تعیین شده در چه وضعیتی خواهیم بود. تهیه این برنامه عمل ده ساله که وظیفه دولت، مجلس و نقش قوه قضاییه را مشخص و عملیاتی کند، برعهده مجلس است.
نبود برنامه عمل در حوزه زنان و خانواده اجازه داده است که در دهههای گذشته جریانهای سیاسی امکانات ملی را که در اختیار میگیرند، مورد بهره برداریهای شخصی، سلیقهای و سیاسی قرار دهند. امور زنان و خانواده بدون برنامه عمل و بدون نظارت به حال خود رها شده که این خود باعث حیف و میل شدن امکانات به نام زن و خانواده، تکثیر و تشدید مشکلات و بر زمین ماندن آنها شده است.
برنامه عمل اجازه نمیدهد که امور زنان و خانواده به سمت عملیاتی کردن ماموریتهای تعیین شده بر اساس چشم اندازی که غرب تعیین کرده، برود و نقشه راه را بر اساس اهداف توسعه هزاره و سند ۲۰۳۰ تعیین و پیگیری کند. همین طور “برنامه عمل” میتواند مانع شود که به اسم اسلام نگاه تبعیضآمیز، افراطی و متحجرانه به زن صورت گیرد و او را از حقوقی چون حق انتخاب و جایگاه انسانی محروم سازد.
۲- نظارت بر عملکرد دولت در اجرای قوانین وظیفهای است که قانون اساسی بر عهده مجلس گذاشته است. مجلسها و دولتها آمدهاند و رفتهاند ولی مجلسها غالباً این وظیفه قانونی خود را در حوزه زنان و خانواده عمل نکرده و نظارتی بر عملکرد دولتها نداشتهاند و در این مورد باید پاسخگو باشد.
۳- ازدواج جوانان و تحکیم خانواده از مطالبات مردمی بر زمین مانده است. خانواده از موضوعات کلیدی و ارزشی نظام جمهوری اسلامی است. خانوادهی امن و سالم که جایگاهی امن برای رشد و تعالی زن و مرد و نسلهای آینده است، از مطالبات اصلی مردم است. ستاد ملی زن و خانواده تشکیل و تحکیم و تقویت خانواده به عنوان هدف آن تعیین شد، قانون تسهیل ازدواج جوانان در مجلس مصوب شد ولی عملیاتی و اجرایی کردن این قوانین بر زمین ماند.
هدف ستاد ملی خانواده در قانون این گونه آمده است: تقویت و تحکیم نهاد مقدس خانواده و پاسداری از قداست آن و استوار ساختن روابط خانوادگی بر پایه حقوق و اخلاق اسلامی و حفظ و ارتقای جایگاه زنان در تراز جمهوری اسلامی.
۴- بازخوانی حقوق مالی زوجه: لازم است تا راهگشای برقراری امنیت روحی روانی خانواده باشد. این مهم میتواند اقدامی در جهت رفع مشکلات موجود در ارتباط با مهریه و رفع موانع ازدواج از جمله دل نگرانیهای خانوادهها در امر ازدواج باشد.
یکی از دلایل بالا رفتن مهریهها دستیابی به امنیت مالی و حقوقی زوجه و به تبع آن جایگاه و منزلت اجتماعی او است. مهریههای بالا باعث بر هم خوردن ازدواجها و از بین رفتن امنیت روحی و روانی زوج است و این مشکل یک چرخه لاینحل تضاد دائمی را ایجاد کرده است. با تصویب قوانینی که این نگرانیها را برطرف کند و متضمن حقوق مالی زوجه در طول زندگی مشترک باشد، دلیلی بر مهریههای بالا و مشکلات ناشی از آن نخواهد بود.
۵- پیشگیری از ترویج نگرش ابزاری و جنسی به زن: پوششی که اسلام زنان را به آن سفارش کرده است راهکاری برای ترویج نگرش انسانی به زن، معرفی او به عنوان یک انسان با کرامت و عامل پیشگیری از آزار زنان میباشد. مجلس موظف به عملیاتی کردن این راهکار قرآنی در دستگاههای اجرایی، نظارت بر عملکرد آنها و پرسشگری از کم کاری هاست.
۶- زمینه سازی برای مادری کردن: لازم است موانع مختلف فکری، هویتی، خانوادگی و اقتصادی از پیش روی زنان بهعنوان همسر و مادر برای انجام وظایف خانوادگی، فرزند آوری و مادری کردن برداشته شود. موانع فکری، حاصل خوراک های فرهنگی ناصحیح است که ارائه آن طی دهههای گذشته فراگیر شدهاند. موانع احساس امنیت زنان در ابعاد مختلف حقوقی و اجتماعی و اقتصادی زنان در خانواده باید برطرف شود و برای این منظور لازم است جهت تقویت منزلت انسانی مادران بسترسازیهای صورت بگیرد.
مجلس موظف به باز کردن این راه است. همچنین موانع اشتغال مناسب برای مادران، متناسب با شرایط زیست آنان و شرایطی که اشتغال زنان را مشابه مردان تعریف میکند، باید از میان برود.
۷- ایجاد اشتغال متناسب با مقتضیات و توانمندیهای زنان: لازم است اشتغال متناسب با شرایط زندگی و توانمندیهای زنان ایجاد شود. دختران و زنان فارغالتحصیل دانشگاهها توانمندیهایی به دست آوردهاند که سرمایههای ملی است و باید به کار گرفته شود. شرایط کار مشابه مردان برای زنان آسیب و فشار هم بر هویت فردی و هم نقشهای خانوادگی آنها است. زنان به دلیل شرایط خاص زندگی جهت اشتغال به تسهیلات و امکانات و عملیاتی شدن برنامههایی احتیاج دارند که هم از توانمندیهای خود بهره ببرند و هم به نقش همسری، فرزندآوری و تربیت فرزندان آنها صدمه نخورد.
از همه بزرگوارانی که خود را برای ورود به مجلس آماده کرده و رای ملت را میخواهند تقاضا میشود که برنامههای خود را برای عملیاتی کردن انتظارات ذکر شده اعلام کنند.
از همه این عزیزان چه آنها که به مجلس راه مییابند و چه آنها که در بیرون مجلس برای خدمت کردن در صحنه هستند، هم چنین از صاحب نظران و نخبگان فکری، فعالان حوزه زنان و خانواده و اصحاب رسانه همراهی در جهت تحقق انتظارات مطرح شده را تقاضا دارد.
توفیقها همه از خداست
بهمن ۱۳۹۸»
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰