افتتاح سد قیز قلعه سی با حضور رئیس جمهور
سردبیر پرس، گروه استانها: آیت الله سید ابراهیم رئیسی صبح یک شنبه ۳۰ اردیبهشت ماه از طریق فرودگاه شهید مدنی وارد شهر تبریز شد و بلافاصله به سمت خداآفرین حرکت کرد. رئیس جمهور کشورمان به اتفاق الهام علی اف رئیس جمهور جمهوری آذربایجان طرح مشترک سد قیزقلعه سی را امروز افتتاح میکنند. بر اساس این […]
سردبیر پرس، گروه استانها: آیت الله سید ابراهیم رئیسی صبح یک شنبه ۳۰ اردیبهشت ماه از طریق فرودگاه شهید مدنی وارد شهر تبریز شد و بلافاصله به سمت خداآفرین حرکت کرد.
رئیس جمهور کشورمان به اتفاق الهام علی اف رئیس جمهور جمهوری آذربایجان طرح مشترک سد قیزقلعه سی را امروز افتتاح میکنند.
بر اساس این گزارش، افتتاح یک طرح دیگر نیز در تبریز توسط آیت الله رئیسی وجود دارد.
رئیس جمهور کشورمان آخرین بار در ادامه دور دوم سفرهای استانی نیز در سفر ۲ روزه برای افتتاح دهها طرح عمرانی، صنعتی، معدنی، کشاورزی و فرهنگی ۱۸ خرداد سال گذشته وارد فرودگاه بین المللی تبریز شده بود و این سومین سفر وی در سه سال گذشته به آذربایجان شرقی است.
……………………………………………………………………….
اخبار رئیس جمهور را در مهر بخوانید
……………………………………………………………………….
۰۹:۲۲ روند مثبت تقویت دیپلماسی آب کشور در سالهای اخیر
رئیس انجمن دیپلماسی آب ایران گفت: روند مثبت تقویت دیپلماسی آب کشور در سالهای اخیر را شاهد هستیم.
محمدرضا شهبازبگیان در جمع خبرنگاران در خصوص احداث سد قیزقلعه سی گفت: احداث سد، بر روی رودخانههای بینالمللی با همکاری کشورها موضوع خیلی جدیدی نیست و مدلهای مختلفی از این نوع همکاری بسته به نوع سرمایهگذاری، فیزیوگرافی رودخانه بین المللی و آرایش تقاطع مرزهای هیدرولوژیکی و سیاسی در دنیا وجود دارد، اما به جرأت میتوان گفت که ساخت سد با همکاری کشورهای همسایه بر روی رودخانههای بینالمللی که مرز دو کشورهمسایه را تشکیل میدهند مانند سد دوستی، سد ارس، سد خداآفرین و اخیراً سد قیز قلعهسی از توانمندیهای منحصر بفرد ایران محسوب میشود.
وی افزود: این مدل از پروژههای همکاری شامل پیچیدگیهای فنی، سیاسی، اجتماعی، محیط زیستی، مالی، امنیتی و بینالمللی فراوانی بوده که ممکن است در نگاه اول درک نشوند و تنها به عنوان یک پروژه نرمال سدسازی به نظر برسند، اما اگر به صورت عمیق به این پروژهها نگاه کنیم مهارتهای ظریف و مهمی را در لابلای مراحل و زمانهای مختلف اجرای پروژه درک خواهیم کرد.
رئیس انجمن دیپلماسی آب ایران در این باره ادامه داد: هرچند در کوتاه مدت نمیتوان قضاوت دقیقی در مورد عملکرد این پروژه داشت ولی در صورت تأمین پایدار و بلند مدت حقابه ایران طی اجرای این پروژه، مسلماً یک موفقیت عالی در سطح ملی محسوب میشود و باید تمهیدات اساسی برای تقویت و پایداری آن و همچنین یک برنامهریزی مؤثر در جهت ثبت و ترویج خرد تخصصی کسب شده از آن برای استفاده در آینده در نظر گرفته شود.
وی همچنین به تأثیر این پروژه در روابط و مناسبات دو کشور ایران و آذربایجان پرداخت و گفت: معمولاً تمامی پروژههای مشترک سدسازی توسط کشورهای همسایه در حوضههای آبریز بینالمللی در کوتاه مدت موجب تقویت روابط بین کشورها شده و انگیزه برای همکاریهای سیاسی و بینالمللی آتی را افزایش میدهد؛ مواردی هم وجود دارند که همکاری اولیه درکوتاه مدت به یک تنش در بلند مدت تبدیل شدهاند، بر این اساس برنامهریزی و لزوم تمرکز بر درس آموختههای پروژههای مشابه برای حفظ پایداری در همکاری بین دو کشور بسیار ضروری هستند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس اضافه کرد: تجربه ایران در پروژههای مشابه علیرغم فراز و نشیبهای فراوان، در کل حاکی از حفظ سطح نرمالی از روابط بین کشورهای همسایه در پروژههای مشابه در عین تأمین منابع آب خود بوده است.
۸:۱۳ اردبیل و آذربایجان شرقی از آب سد قیزقلعه سی بهره مند میشود
وزیر نیرو گفت: استانهای اردبیل و آذربایجان شرقی از آب سد قیزقلعه سی بهره مند میشود
علیاکبر محرابیان صبح یک شنبه در جمع خبرنگاران در تبریز در خصوص افتتاح سد «قیزقلعهسی» توسط رؤسای جمهوری ایران و آذربایجان گفت: سد قیزقلعهسی به دست مهندسان و پیمانکاران ایرانی طراحی و احداث شده است.
وی با تاکید بر اینکه این سد نمادی از دوستی و مودت بین مردم دو کشور ایران و آذربایجان است، ادامه داد: امروز این سد با حضور آیت الله رئیسی رئیس جمهور کشورمان و همتای آذربایجانی وی افتتاح شده و به بهرهبرداری میرسد.
وزیر نیرو با بیان اینکه ایران و جمهوری آذربایجان مرز مشترک ۴۵۰ کیلومتری با رودخانه ارس دارند، گفت: رودخانه ارس یک رودخانه مرزی بین چهار کشور ایران، جمهوری آذربایجان، ارمنستان و ترکیه به طول ۱۰۷۲ کیلومتر است.
محرابیان با اشاره به اینکه برای بهرهبرداری مشترک از این رودخانه در گذشته سدی به نام ارس و سالها پیش سدی به نام خداآفرین به بهرهبرداری رسیده است، گفت: امروز نیز سد قیزقلعهسی بر روی این رودخانه به بهره برداری میرسد.
محرابیان به مهمترین اهداف احداث این سد اشاره کرد و گفت: مهار سیلاب، تأمین آب شرب، کشاورزی، محیط زیست و نیز استفاده از ظرفیتهای مشترک دو طرف برای توسعه همکاریها از جمله مهمترین اهداف احداث و افتتاح سد قیزقلعهسی است.
وزیر نیرو رئیس جمهور را در این سفر همراهی میکند
……………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
۰۷:۳۷ بهره برداری مشترک از آب و انرژی با احداث سد قیز قلعه سی
سد قیزقلعه سی بر روی رودخانه مرزی ارس و براساس شیوه نامههای دو کشور ایران و آذربایجان، به منظور بهرهبرداری مشترک از آب و انرژی این رودخانه احداث شده است.
توافقنامه همکاری مشترک در زمینه ادامه ساخت و بهره برداری مشترک از سدها و نیروگاههای خداآفرین و قیزقلعه سی حدود ۹ سال قبل امضا شد و در سال ۱۳۹۵ در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید و امروز شاهد افزایش ذخیره سازی سد خداآفرین و اتمام سد قیزقلعهسی هستیم.
تأمین آب شبکه خداآفرین، تأمین برق به میزان ۲۷۰ گیگاوات ساعت در سال و تنظیم آب سالیانه به میزان ۲ میلیارد مترمکعب برای ایران و جمهوری آذربایجان از جمله اهداف ساخت سد قیزقلعهسی به شمار میرود.
متن کامل را اینجا بخوانید.
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
سد «قیزقلعهسی» بهعنوان یکی از بزرگترین طرحهای آبی کشورمان، تجربهای کم نظیر در حوزه دیپلماسی آب بوده و در شمالیترین مرزهای ایران بهطور مشترک با کشور جمهوری آذربایجان بر روی رودخانه مرزی ارس در ۱۹۶ کیلومتری پایین دست سد این رودخانه و ۲۲۰ کیلومتری شهر تبریز به دست مهندسان ایرانی باز طراحی و اجرا شده که هفته جاری با حضور رؤسای جمهور ۲ کشور به بهرهبرداری برسد.
پروژه سد «قیزقلعهسی» در فاصله ۱۲ کیلومتری پایین دست سد خدا آفرین واقع شده و از نوع خاکی با هسته رسی با بدنهای به حجم ۵.۱ میلیون مترمکعب است که در شمالیترین مرزهای ایران بهطور مشترک با کشور جمهوری آذربایجان بر روی رودخانه مرزی ارس در ۱۹۶ کیلومتری پایین دست سد این رودخانه و ۲۲۰ کیلومتری شهر تبریز به دست مهندسان ایرانی باز طراحی و اجرا شده و بزرگترین طرح آبی مرزی شمالغرب کشور است.
طول تاج سد ۸۵۰ متر و ارتفاع آن ۳۷ متر است. ۲ واحد نیروگاهی ۴۰ مگاواتی با ظرفیت تولید ۲۷۰ گیگاوات ساعت انرژی قابل استحصال سالانه در ۲ طرف سد طراحی شده است؛ همچنین حجم مخزن سد قیز قلعه سی ۶۲ میلیون مترمکعب است و سالانه ۲ میلیارد مترمکعب آب را برای طرفین تنظیم میکند.
این سد با تنظیم ۲ میلیارد مترمکعب آب سالیانه، بزرگترین و مهمترین پروژه آبی مرزی شمالغرب کشور است که علاوه بر رونق اقتصادی و کشاورزی، توسعه گردشگری منطقه باعث تثبیت حقابه جمهوری اسلامی ایران و حقوق آبی کشور از منابع آب مرزی و تأمین آب شرب شهرها و روستاها از این منبع است.
سد «قیزقلعهسی»، از نوع خاکی با هسته رسی است. طول تاج سد ۸۵۰ متر و ارتفاع آن ۳۷ متر است همچنین دو واحد نیروگاهی ۴۰ مگاواتی با ظرفیت تولید ۲۷۰ گیگاوات ساعت انرژی قابل استحصال سالیانه در دو طرف سد طراحی شده و حجم مخزن سد «قیز قلعهسی» ۶۲ میلیون مترمکعب است.
بتنریزی بالغ بر ۵۰۰ هزار مترمکعب، ۶ میلیون مترمکعب خاکبرداری و سنگبرداری، بیش از ۲ میلیون مترمکعب خاکریزی و ۴۲ کیلومتر حفاری تزریق، اجرای دایک و انحراف دو مرحلهای مسیر رودخانه به منظور قرارگیری سازههای بتنی در بدنه خاکی سد، ویژگیهای منحصر به فردی به این طرح بخشیده که اجرای آن تماماً توسط مهندسان و متخصصان ایرانی و بهصورت جهادی و شبانهروزی انجام گرفته است.
منبع : مهر نیوز
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰