این ویدیو را بدون هندزفری ببینید/ از «تنهایی در جمع» تا ناشنوایی

سردبیر پرس، گروه استان‌ها – بهنام عبداللهی، امیر صادقی: گوش بیرونی، لاله گوش، گوش میانی، حلزون گوش… و حالا «هندزفری»، گویا جدیدترین بخش از دستگاه شنوایی انسان معاصر شده است. انسان معاصری که ترجیح می‌دهد با هندزفری راه برود و با هندزفری بخوابد. شاید وقتی توماس ادیسون در اواخر سال ۱۸۰۰ میلادی گوشی طبی را […]

سردبیر پرس، گروه استان‌ها – بهنام عبداللهی، امیر صادقی: گوش بیرونی، لاله گوش، گوش میانی، حلزون گوش… و حالا «هندزفری»، گویا جدیدترین بخش از دستگاه شنوایی انسان معاصر شده است. انسان معاصری که ترجیح می‌دهد با هندزفری راه برود و با هندزفری بخوابد.
شاید وقتی توماس ادیسون در اواخر سال ۱۸۰۰ میلادی گوشی طبی را اختراع کرد هیچ‌گاه فکرش را نمی‌کرد در سال ۲۰۲۰ میلیون‌ها انسان مقابل چشمانشان یک زندگی داشته باشند و داخل گوش‌هایشان، یک زندگی دیگر.
امروز صدها شرکت هزاران نوع هندزفری، هدفون و هدست را در جهان عرضه می‌کنند؛ دستگاه‌هایی شبیه به هم، با کارآیی‌هایی کمی متفاوت و متنوع.
هدفون (Headphone) یا دوگوشی، از ۲ بلندگوی کوچک که بر روی گوش کاربر قرار می‌گیرد تشکیل شده است و از طرفی به یک مولد صوت مثلاً تقویت کننده صدا، رادیو یا پخش کننده دیسک فشرده متصل می‌شود.
هندزفری (handsfree) وسیله‌ای است که بدون استفاده از دست می‌توان از آن استفاده کرد، هندزفری در انتقال فرامین در دستیارهای صوتی، رادیو، تلفن همراه و بسیاری از ابزارهای صوتی و چند رسانه‌ای استفاده می‌شود. هندزفری ممکن است دارای سیم یا بدون سیم باشد.
هدست (Headset) از ۲ بلندگوی کوچک (در بعضی موارد یک بلندگو) که بر روی گوش کاربر قرار می‌گیرد و یک میکروفون تشکیل شده‌است.
شاید شما هم اغلب اوقات با برخورد معترضانه اطرافیان مواجه می‌شوید؛ وقتی آن‌ها شما را بارها صدا می‌کنند، اما از طرف شما جوابی دریافت نمی‌کنند. این همان زندگی خصوصی و لذت شخصی از موسیقی است که هندزفری برای انسان‌ها به‌وجود آورده است.
زندگی خصوصی که دکتر امان‌الله قرایی مقدم، جامعه‌شناس و استاد دانشگاه تهران آن‌را نگران کننده می‌خواند.
نگرانی‌ها درباره آسیب‌های هندزفری در مشکلات اجتماعی خلاصه نمی‌شود. وز وز گوش، پرشنوایی، عفونت جدی گوش، درد گوش، آسیب به مغز و در نهایت کاهش شنوایی از جمله مهم‌ترین آسیب‌های هندزفری و هدفون به گوش است.
پزشکان و متخصصان سالیان سال است درباره آسیب‌های بلندمدت هندزفری به دستگاه شنوایی انسان هشدار می‌دهند. اما شاید به خاطر صدای بلند موسیقی که از هندزفری پخش می‌شود، کسی صدای پزشکان را نمی‌شنود یا ترجیح می‌دهد نشنود.
در این میان برخی از متخصصان می‌گویند هدفون نسبت به هندزفری آسیب کمتری دارد چون وارد مجرای گوش نمی‌شود پس دیگر سبب جمع شدن جرم‌ها داخل گوش نخواهد شد و همینطور آسیب کمتری به پرده گوش می‌زند.
بازار فروش هندزفری و هدفون داغ است از فروشگاه‌های اینترنتی تا همین خیابان‌های تبریز محصولات چینی در ایران جولان می‌دهند. اگر از صبح تا شب پاساژها را بگردید، احتمالاً هیچ‌یک از فروشندگان با شما درباره هندزفری ایرانی صحبت نخواهند کرد، آن‌هم به یک دلیل ساده که می‌گویند وجود ندارد.
در این بازار، اگر برای چند ثانیه هندزفری را از گوش‌هایتان بردارید، قیمت‌های بسیار متفاوتی می‌شنوید از ۵۰ هزار تومان تا چند میلیون تومان! فروشندگان لوازم جانبی می‌گویند از فروش هندزفری و هدفون پول خوبی به جیب می‌زنند…
حالا انسان‌های معاصر با هندزفری و موسیقی‌های شخصی که حاضر نیستند با کسی در میان بگذارند یا کسی بشنود، تعریف جدیدی از با هم بودن ارائه می‌کنند؛ در کنار هم، به دور از هم.