بیماری تالاسمی در کردستان کنترل شد
به گزارش سردبیر پرس، فرزام بیدارپور اظهار کرد: از سال ۱۳۹۶ تا کنون هیچ مورد بروز بیماری بتا تالاسمی ماژور در جمعیت تحت پوشش استان ثبت نشده است. وی افزود: بیماری تالاسمی یکی از بیماریهای ژنتیکی و یک اختلال خونی ارثی است که در آن، تعداد هموگلوبینها و گلبولهای قرمز در بدن فرد مبتلا از […]
به گزارش سردبیر پرس، فرزام بیدارپور اظهار کرد: از سال ۱۳۹۶ تا کنون هیچ مورد بروز بیماری بتا تالاسمی ماژور در جمعیت تحت پوشش استان ثبت نشده است.
وی افزود: بیماری تالاسمی یکی از بیماریهای ژنتیکی و یک اختلال خونی ارثی است که در آن، تعداد هموگلوبینها و گلبولهای قرمز در بدن فرد مبتلا از حالت نرمال کمتر است.
وی با اشاره به انواع بیماری تالاسمی، ادامه داد: در تالاسمی مینور، فرد مبتلا طول عمر طبیعی خواهد داشت، در تالاسمی اینترمدیت فرد مبتلا ممکن است با بزرگی طحال و کبد و همراه با زردی مواجه باشد و فقط در شرایط خاص نیاز به تزریق خون پیدا میکند و در تالاسمی ماژور، کمخونی شدیدی ایجاد میکند که فرد مبتلا در تمام طول عمر بهطور منظم نیاز به تزریق خون دارند.
بیدارپور اعلام کرد: همچنین در تالاسمی ماژور، هموگلوبین بهصورت غیرطبیعی ساخته شده و در نتیجه، گلبولهای قرمز عمر کوتاهی دارند و بدن برای جبران کمخونی، فعالیت مغز استخوان را برای تولید گلبول قرمز بیشتر کرده و این فعالیت بیش از حد باعث بزرگ شدن صورت و جمجمه میشود.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان افزود: بتا تالاسمی ماژور که شکل سخت این بیماری و یک مسأله بهداشتی است، زمانی در یک نوزاد ایجاد میشود که والدین ناقل ژن معیوب بتا تالاسمی باشند، یعنی تالاسمی مینور داشته باشند که راه پیشگیری از بروز بیماری تالاسمی ماژور انجام آزمایشات قبل از ازدواج برای زوجین است و چنانچه هر دو والد مبتلا به تالاسمی مینور باشند، در هر حاملگی به احتمال ۲۵ درصد کودک مبتلا به تالاسمی ماژور میشود.
بیدارپور با بیان اینکه مجموعاً ۱۲۶ بیمار تالاسمی ماژور در استان تحت مراقبتهای بهداشتی درمانی قرار دارند، اظهار کرد: علاوه بر این موارد، ۸ نفر اینترمدیت و ۲ نفر نیز مبتلا به سایر انواع تالاسمی، شناسایی و تحت مراقبت هستند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه در خصوص برنامههای مقابلهای با این بیماری، گفت: تمام زوجهایی که برای اقدامات اولیه ازدواج به مراکز بهداشتی مراجعه میکنند، تحت غربالگری ژنتیک قرار میگیرند، در صورت وجود مشکل در فاکتورهای خونی، از فرد دوم خون گرفته میشود و فاکتورهای خونی بررسی میشود.
وی تصریح کرد: اگر فرد دوم مشکل نداشت، ازدواج انجام میشود و اگر مشکل در فاکتورهای خونی وجود داشت، برای بررسی بیشتر طبق برنامه نظام مراقبت ژنتیک و تالاسمی اقدام و در صورت بهبود فاکتورها، درمان، متوقف و زوج سالم تلقی میشود.
بیدارپور عنوان کرد: اگر زوج مبتلا شناخته شوند، برای دریافت مراقبتهای بیشتر به نزدیکترین مرکز جامع سلامت، پایگاه یا خانه بهداشت معرفی میشوند که قبل از اقدام به بارداری، آزمایش ژنتیک تشخیصی برای شناسایی ژنهای معیوب انجام میدهند.
معاون امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی کردستان خاطرنشان کرد: در این آزمایش، ژنهای معیوب والدین شناسایی میشوند، مراقبت توسط مراقبان سلامت ادامه دارد تا زمانی که این زوج خواستار فرزندآوری باشد.
بیدارپور اضافه کرد: در زمان بارداری و هفته دهم، دوباره مادر باردار برای آزمایش تشخیصی ارجاع و سپس متناسب با پاسخ آن برای ادامه بارداری تصمیمگیری میشود.
منبع : مهر نیوز
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰