تامین مالی کلید حل مشکل پروژه انتقال آب ارس به تبریز
سردبیر پرس، گروه استانها؛ مسئله کمبود آب در شهرهای ایران و بهویژه شهرهای پرجمعیتی مثل تبریز، مسئله امروز و دیروز نیست و مشکلی است که همیشه نقل محافل و جلسات مسئولان در سازمانهای مختلف بوده است. تاکید چندین و چندباره کارشناسان مبنی بر بروز خشکسالی و حتی برخی سناریوهای بدبینانه چون وقوع جنگ آب مابین […]
سردبیر پرس، گروه استانها؛ مسئله کمبود آب در شهرهای ایران و بهویژه شهرهای پرجمعیتی مثل تبریز، مسئله امروز و دیروز نیست و مشکلی است که همیشه نقل محافل و جلسات مسئولان در سازمانهای مختلف بوده است. تاکید چندین و چندباره کارشناسان مبنی بر بروز خشکسالی و حتی برخی سناریوهای بدبینانه چون وقوع جنگ آب مابین استانهای مختلف کشور نیز لزوم توجه به این موضوع را نشان میدهد.
طی سال اخیر اما با وجود اینکه پیش بینیها و روند سالهای گذشته حاکی از افزایش مصرف حداکثر پنج درصدی آب را میداد، اما شیوع گسترده کرونا و تاکید مسئولان بهداشتی کشور برای رعایت کامل توصیههای بهداشتی و شستشوی مداوم دستها و البسه، موجب شد تا مصرف آب در شهری مثل تبریز تا ۳۸ درصد افزایش یابد.
افزایش مصرفی که در نهایت با قطعیهای مکرر و متناوب در شهر همراه بود و همزمانی کرونا با این قطعی آب، صدای اعتراض شهروندان را نیز درآورد. عدهای نیز به تبعیض در برنامه قطعی آب و فشار کمتر آن در مناطق کمتر توسعه یافته شهر اعتراض داشتند که البته مسئولان عامل این موضوع را مشکلات شبکه ای و تاسیساتی عنوان کردند.
به هر ترتیب، حل اساسی مشکل تأمین آب شرب شهر تبریز، چه کرونا ادامه پیدا کند یا نکند، یکی از مسائل مهم این شهر به حساب میآید و قطعیهای مکرر در تابستان موجب شد تا توجه مسئولان و نمایندگان مجلس بیش از پیش به این موضوع و راهحلهای پیشرو جلب شود.
راهحل قطعی انتقال آب از ارس است
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب آذربایجانشرقی در این خصوص گفت: نیاز آبی شهر تبریز در حال حاضر پنج هزار و ۶۰۰ لیتر بر ثانیه است که از نظر تولید و مصرف، سر به سر هستیم و در روزهای گرم و کرونایی تابستان با برخی اقدامات مثل جایگزینی آب صنعت و واحدهای کوچک تجاری و حفر چاههای جدید، مشکل قطعی آب را در تبریز مرتفع کردیم، اما برای حل قطعی این مشکل، انتقال آب ارس ضروری است.
مصرف آب در تبریز ۳۸ درصد افزایش یافته است
علیرضا ایمانلو ادامه داد: گزارشها و پیشبینیهای ما که حاصل مطالعه آمار و اطلاعات سالهای قبل بوده است، افزایش ۵ تا ۶ درصدی مصرف آب را در سال جاری نشان میداد، اما امسال بهدلیل شیوع بیماری کرونا، مصرف آب در تبریز ۳۸ درصد افزایش یافت، اما خوشبختانه با هماهنگی، پیگیری و برنامهریزیهای انجامشده و اقداماتی نظیر تقویت ایستگاهها و افزایش ظرفیت برداشت آب، فعلاً این مشکل رفع شده است.
برای پروژه انتقال آب از ارس فاینانس نداریم
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار آذربایجان شرقی تأمین آب شرب تبریز از طریق انتقال آب ارس را مهمترین پروژه حال حاضر استان دانست و افزود: موضوع فاینانس خارجی این پروژه در سال ۹۶ در شورای اقتصاد تصویب شده بود، اما متأسفانه به دلیل تحریم، امکان این موضوع فراهم نشد و در حال حاضر به دنبال استفاده از فاینانس داخلی هستیم.
جواد رحمتی با بیان اینکه هزینه اجرای این پروژه، ۱۵ هزار میلیارد تومان است، افزود: ۳۵ کیلومتر از این پروژه از جلفا تا هرزندات اجرا شده و هماکنون ۲ هزار هکتار از اراضی کشاورزی واقع در مسیر از آن استفاده میکنند.
وزارت نیرو و بانک مرزی مسئول تأمین فاینانس پروژه
محمدرضا میرتاجالدینی، نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر در مجلس شورای اسلامی اشاره به مشکلات چند هفته گذشته در تأمین منابع آبی در حوزه انتخابیه تبریز اظهار کرد: برای رفع معضل کم آبی در تبریز، تکمیل پروژهها و طرحهای بلندت مدنظر است که امیدواریم هرچه سریعتر به بهره برداری برسد. طرح انتقال آب ارس به تبریز و شمال شرق دریاچه ارومیه در ۲ فاز برنامه ریزی شده که خوشبختانه اعتبارات فاز اول این پروژه از آبهای مرزی در شرایطی تأمین شد که هم اکنون این پروژه ۹۵ درصد پیشرفت داشته است.
امیدواریم طرح انتقال آب با همکاری سرمایه گذار داخلی تکمیل شود
وی ادامه داد: فاز دوم اجرای طرح انتقال آب از ارس به تبریز که در حدود ۱۱۰ کیلومتر است و امیدواریم طرح مذکور با همکاری سرمایه گذار داخلی یا فاینانس خارجی تکمیل شود تا بتوان طرحهای آبرسانی آب را جامعه عمل پوشاند. بنده و نمایندگان محترم تبریز در مجلس شورای اسلامی در طی جلساتی که با مسئولان بانک مرکزی و وزارت نیرو برگزار کردیم که امیدواریم طرح مذکور هرچه سریعتر تکمیل شود و در صورت تکمیل، این پروژه تا ۲۰ سال آب شرب تبریز بدون مشکل قابل تأمین خواهد بود.
تعلل دولت باعث توقف پروژه شد
روح الله متفکر آزاد، دیگر نماینده مردم تبریز، اسکو و آذرشهر نیز با انتقاد از وضعیت فعلی و میزان پیشرفت پروژه انتقال آب ارس به تبریز، گفت: اگر پروژه متوقف نمیشد تا کنون اتمام یافته و در هفتههای گذشته شاهد قطعیهای مکرر آب در شرایط اوج کرونا در محلات تبریز نبودیم؛ من معتقدم دولت باید نسبت به رفع دغدغه آب در تبریز سریعاً اقدام کرده و پروژه انتقال آب ارس به تبریز را فعال کند.
وی ادامه داد: بانک مرکزی و وزارت نیرو میتوانند با تأمین فاینانس داخلی یا خارجی، روند تکمیل پروژه را بار دیگر از سر بگیرند و باید توجه کرد که تنها راه حلی که در حال حاضر برای مشکل آب تبریز مطرح شده و تا چندین سال آینده در صورت تکمیل، قادر به تأمین آب شرب شهروندان تبریز خواهد بود، همین پروژه انتقال آب از ارس میباشد.
در نهایت به نظر میرسد مسئولان شهری و استانی برای حل مشکل آب مردم تبریز، دو راه بیشتر در مقابل خود نمیبینند، یکی انتقال آب از رود ارس برای تأمین نیازهای فزاینده مردم که در صورت ادامه روند کرونا، این نیازها بیشتر از پیش بینیها نیز خواهد شد و دیگری فرهنگ سازی برای رعایت الگوی مصرف که راه اصلی تحقق آن از طریق ارائه آموزشهای مربوطه به مردم از طرف سازمانها و نیز رسانههای پرمخاطب است.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰