جان تازه تالاب هشیلان کرمانشاه؛ بهشت هزار تکه ایران

به گزارش خبرنگار سردبیرپرس، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه امروز شنبه به مناسبت روز جهانی تالاب ها طی نشست خبری اظهار کرد: تالاب هشیلان که به لحاظ برخی ویژگی های آن در غرب کشور و حتی ایران منحصربفرد است طی سالیان گذشته به دلیل کاهش بارندگی و برداشت بی‌رویه آب از چاه‌های مجاور در […]

به گزارش خبرنگار سردبیرپرس، مدیرکل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه امروز شنبه به مناسبت روز جهانی تالاب ها طی نشست خبری اظهار کرد: تالاب هشیلان که به لحاظ برخی ویژگی های آن در غرب کشور و حتی ایران منحصربفرد است طی سالیان گذشته به دلیل کاهش بارندگی و برداشت بی‌رویه آب از چاه‌های مجاور در حال خشکیدن کامل بود که خوشبختانه با انتقال آب از رودخانه رازآور دوباره احیا شده است.
سعید دزفولی نژاد افزود: این تالاب در منطقه شکار ممنوع هشیلان با مساحت ۲ هزار و ۳۲ هکتار دارای ارزش بسیار بالای اکولوژیکی و زیست محیطی ، با توجه به ویژگی کم نظیر آن حائز اهمیت برای حیات انسان و وحش است.
وی اظهار کرد: هشیلان با پوشش گیاهی سطح تالاب علفی که به صورت گیاهان آبزی در داخل آب رشد کرده و ۱۱۰ جزیره کوچک و بزرگ که آن را شکل داده ، دارای ارزش خاصی است که نمی توان مشابهی برای آن در خاورمیانه یافت.
وی با بیان اینکه تالاب هشیلان هم اکنون دارای پاسگاه محیط بانی شبانه روزی با چهار نفر نیروی شیفتی برای اقدامات صیانتی است، یادآور شد: اقدامات لازم برای آنکه سند این تالاب ارزشمند به نام محیط زیست زده شود در دست انجام است که با این اتفاق می توان علاوه بر دریافت بودجه حفاظتی با تخریب کنندگان آن به صورت جدی تر و قاطعانه برخورد قانونی کرد.

دزفولی نژاد از تالاب ها به عنوان گنجینه ای ارزشمند از اکوسیستم طبیعی یاد کرد و گفت: متاسفانه طی سال های اخیر به دلیل کاهش بارندگی و از دیگرسو توسعه های ناپایدار و برداشت های بی رویه از سفره های زیرزمینی حدود ۴۲ درصد از تالاب های کشور در معرض خشک شدن قرار گرفت.
۲۴ واحد صنعتی بزرگ مقیاس در استان کرمانشاه وجود دارد
وی ادامه داد: در استان کرمانشاه ۲۴ واحد صنعتی مقیاس بزرگ از جمله ۲ کارخانه تولید سیمان، چهار نیروگاه تولید برق، سه شرکت پتروشیمی، پالایش نفت، مجمتع های کشت و صنعت ، کارخانه های قند ، ۲۰ شهرک صنعتی، سه ناحیه صنعتی، ۱۰ کشتارگاه دام و هفت کشتارگاه طیور وجود دارد.
مدیرکل محیط زیست کرمانشاه با بیان اینکه این اداره کل به عنوان ناظر عالی برروی این واحدها نظارت دارد، یادآور شد: در حوزه های محیط زیست طبیعی و انسانی خوشبختانه مشکل و یا آلودگی خاصی در استان وجود ندارد و صنایع بزرگ مقیاس ما بخوبی ملاحظات زیست محیطی را رعایت می کنند و هشت واحد از این صنایع دارای سیستم های برخط برروی خروجی خود هستند.
۸۷ واحد آلاینده در استان کرمانشاه وجود دارد
همچنین معاون محیط زیست انسانی اداره کل محیط زیست کرمانشاه در این نشست گفت: از ابتدای امسال تاکنون ۱۸ روز هوای ناسالم برای گروه های حساس در استان وجود داشت که عمدتا مربوط به گرد و غبار بود و سال گذشته نیز مردم کرمانشاه مجموعا ۱۴ روز هوای ناسالم را تجربه کردند.
مهرداد شهبازی تعداد واحدهای آلاینده کرمانشاه را ۸۷ واحد اعلام کرد و گفت: تمام صنایع دارای خروجی به محیط ، موظفند خوداظهاری در پایش داشته باشند، روزانه حدود ۷۵۰ تا ۸۰۰ تن پسماند در شهر کرمانشاه تولید می شود که حدود هشت تا ۱۰ تن آن پسماند بیمارستانی است و پیگیر آن هستیم تا یک محل خاص برای این پسماندها داشته باشیم.

شهبازی تاکید کرد: پسماندهای بیمارستانی در مجموع از حدود ۲۵ تا ۲۷ بیمارستان در استان کرمانشاه جمع آوری می شود که همه آنها مجهز به دستگاه های بی خطرسازی هستند.
۳ هزار و ۲۰۰ هکتار از عرصه های طبیعی امسال دچار آتش سوزی شد
در ادامه نشست مدیرکل حفاظت محیط زیست در زمینه آتش سوزی در مناطق تحت پوشش کرمانشاه نیز گفت: در کنار بارندگی مناسب بهاری و به تبع آن افزایش پوشش گیاهی در استان؛ از خرداد تا مهرماه امسال درگیر آتش سوزی شدیم که برخی از آنها چنان گسترده بود که طی چند دهه اخیر بی سابقه بود.
وی تاکید کرد: با تلاش محیط بانان و مشارکت خوب جوامع محلی به ویژه در منطقه اوارمانات توانستیم این آتش سوزی ها را که برخی از آنها مانند منطقه “بوزین و مرخیل” ۱۵ روز به طول انجامید؛ مهار و خاموش کنیم.
دزفولی نژاد افزود: باوجود تلاش صورت گرفته در این آتش سوزی ها، حدود سه هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی تحت مدیریت محیط زیست طی ۳۵ مورد آتش سوزی دچار آسیب شد که از این میزان کمتر از پنج درصد پوشش جنگلی و عمدتا مراتع بود.
افزایش ۳۰ درصدی جمعیت کل و بز در استان
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه نیز در این نشست گفت: از مجموع ۱۰ پاسگاه محیط بانی موجود در استان تنها ۶ پاسگاه فعال است که از این تعداد چهار مورد در حوزه شهرستان کرمانشاه و در منطقه حفاظت شده بیستون و پناهگاه بیستون است و یک پاسگاه هم در حوزه مشترک قصرشیرین و سرپل ذهاب است.
ثریا قربانی افزود: پاسگاه قراویز و پاسگاه زله زرد طی چند ماه آینده به بهره برداری می رسد و ۲ پاسگاه دیگر در منطقه حفاظت شده بیستون نیز غیرفعال هستند که در آینده در صورت تامین نیرو فعال می شوند.
وی تعداد مناطق تحت مدیریت استان کرمانشاه را ۱۰ منطقه عنوان کرد و یادآور شد: در سرشماری که سال گذشته انجام شد ۳۰ درصد افزایش تعداد کل و بز را داشتیم که امسال نیز با توجه به سرشماری انجام شده امیدواریم این روند افزایش ادامه داشته باشد.

قربانی ادامه داد: خوشبختانه در مناطقی مانند بَمو و بوزین و مرخیل در میان پستانداران این منطقه سه قلوزایی نیز مشاهده شد که به دلیل شرایط خوب منطقه است و نشان می دهد از نظر زیست محیطی در شرایطی مطلوب قرار دارد.
معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی اداره کل حفاظت محیط زیست کرمانشاه با بیان اینکه حیات وحش استان به دلیل وجود چشمه های طبیعی مشکلی در فصل خشکسالی به لحاظ تامین آب وحوش و حتی تامین علوفه آنها نداشته ، گفت: در منطقه حیات وحش قراویز هم وضعیت مطلوبی حاکم است بطوریکه در سرشماری انجام شده بیش از هزار و ۷۰۰ راس آهو سرشماری شده است .
مسدود شدن ۱۹ حلقه چاه غیرمجاز در اطراف تالاب هشیلان
وی در زمینه وضعیت مطلوب تالاب هشیلان نیز گفت: با انتقال آب از رودخانه رازآور از بهمن ماه سال گذشته تا اردیبهشت، امسال برای اولین بار تالاب هشیلان بعدا سال ها خشک نشد که امسال هم پیگیر هستیم تا با انتقال آب از خشک شدن آن جلوگیری شود .
قربانی ادامه داد: تخریب هایی که در تالاب صورت می گرفت عمدتا به دلیل خشک بودن تالاب بود که امسال در حال نقشه برداری هستیم تا براساس بستری که آب منطقه ای برای ما مشخص کرده ، پس از دریافت سند تالاب مناطقی از تالاب که تصرف شده است را به مراجع قضایی معرفی می کنیم .
وی گفت: سال گذشته ۱۹ چاه غیرمجاز در اطراف محدوده تالاب شناسایی و با کمک آب منطقه ای مسدود شد و مقرر شده است با ادارات ذیربط جلسه ای برگزار و در زمینه مسایلی چون حقابه، چاه های غیرمجاز و آتش سوزی بحث و تبادل نظر انجام شود.

قربانی با اشاره به کاهش شکار در مناطق تحت مدیریت گفت: یکی از سیاست های سازمان این است که شکارچیان پیش از اقدام به شکار از منطقه خارج و اتفاق شکار صورت نگیرد که خوشبختانه در استان کرمانشاه شاهد موارد مکرری از آن بودیم.
تعداد محیط بانان در استان بیشتر از میانگین کشوری است
فرمانده یگان حفاظت محیط زیست استان کرمانشاه نیز در این نشست گفت: ۹۰ نفر محیط بان در استان وجود دارد که ۸۰ نفر پیمانی و رسمی و ۱۰ نفر نیز بصورت قراردادی هستند که از مناطق تحت مدیریت استان به صورت شبانه روزی محافظت می کنند.
آزاد شیخ ویسی یادآور شد: در کشور به ازای هر ۱۲ هزار هکتار یک محیط بان وجود دارد ولی در کرمانشاه به ازای هر سه هزار هکتار یک محیط بان وجود دارد که نرم جهانی آن هر هزار هکتار یک محیط بان است.
وی با بیان اینکه محیط بانی استان از نظر عملکرد بین رده های یک تا هفت در کشور قرار دارند ، اضافه کرد: ۱۰ درصد از مساحت کل استان کرمانشاه را مناطق تحت مدیریت و حفاظت محیط زیست تشکیل می دهد که این میزان نیز نسبت به سرانه کشور یک درصد کمتر است .
به گزارش سردبیرپرس، طی توافقی جهانی دوم فوریه برابر با ۱۳ بهمن به نام روز جهانی تالاب ها نامگذاری شده تا با برگزاری آیین هایی در پاسداشت این روز، اهمیت و کارکردهای تالاب ها برای مردم بیان شود.