جای خالی مراکز تفریحی و تجاری در کلانشهر کرمانشاه
به گزارش سردبیرپرس، در دنیای امروز و در بسیاری از کشورها مراکز تجاری و تفریحی به فرصتی برای رشد و پویایی اقتصاد بدل شده که ایران نیز از این موضوع مستثنی نیست، اما شهر کرمانشاه با وجو دارا بودن ظرفیتهای بسیار از این مراکز بی بهره است. کرمانشاه مهد داستان های عاشقانه و تاریخی است […]
به گزارش سردبیرپرس، در دنیای امروز و در بسیاری از کشورها مراکز تجاری و تفریحی به فرصتی برای رشد و پویایی اقتصاد بدل شده که ایران نیز از این موضوع مستثنی نیست، اما شهر کرمانشاه با وجو دارا بودن ظرفیتهای بسیار از این مراکز بی بهره است.
کرمانشاه مهد داستان های عاشقانه و تاریخی است و بیستون و طاق بستان نیز گواه این سخن هستند؛ ظرفیت هایی که برای جذب گردشگر در این استان وجود دارد بسیار فراوان است اما متاسفانه با وجود این همه ظرفیت این شهر از لحاظ دارا بودن اماکن و مراکز تفریحی و تجاری نسبت به بسیاری از شهرهای ایران عقب است.
تعداد اماکن تاریخی و گردشگری در این شهر به قدری زیاد است که هر گردشگری برای بازدید از کل این اماکن حداقل باید یک تا ۲ هفته وقت بگذارد تا بتواند همه آنها را از نزدیک ببیند، اما بسیاری از گردشگران نیز هستند که علاوه بر اماکن تاریخی به بازار و اماکن تفریحی و رفاهی مدرن نیز علاقه دارند.
اماکن تفریحی و رفاهی که می تواند اوقات خوشی را برای شهروندان کرمانشاهی و همچنین مهمانان این شهر فراهم کند؛ این امر از نظر اقتصادی و کاهش آمار بیکاری در استان نیز کمک شایانی به مردم و به خصوص جوانان می کند.
اگر به سایر استان های ایران سفر کرده باشید می بینید که تا دهه گذشته اماکن تفریحی و رفاهی زیادی نداشتند امام امروز از این امکان برخوردار شده و بسیاری از جوانان در این شهرها مشغول به کار شده اند.
دزفول با جمعیتی نزدیک به ۳۰۰ هزار نفر یکی از شهرهای زیبای استان خوزستان که دارای اماکن تاریخی بیشماری است؛ این شهر در چند سال گذشته شاهد رشد روز افزون ورود سرمایه گذاران برای ایجاد اماکن تفریحی رفاهی و پاساژها در شهر بوده است.
مجتمع تجاری مادر و ولیعصر، ۲ مجتمع تجاری بزرگ که همه نیازهای مردم از خوراک و پوشاک تا لوازم خانگی را تامین می کند در این شهر وجود دارند و به لطف وجود همین ۲ مجتمع بسیاری از جوانان در این شهرستان صاحب کسب و کار و درآمد شده اند.
حال این شهر را با شهر کرمانشاه با جمعیت بیش از یک میلیون نفر مقایسه کنید؛ شهری که ۲ مرکز خرید ارگ و پلازا بزرگترین مراکز تجاری و مرکز خرید آن محسوب می شوند «البته این ۲ مرکز خرید پارکینگ ندارند!» که اگر مساحت و تعداد مغازه های آنها را باهم حساب کنید به اندازی نیمی از یک مرکز تجاری دزفول هم نمی شود.
به دلیل طولانی نشدن گزارش از بحث مراکز تجاری سایر شهرهای بزرگ مانند ایران مال و سام سنتر تهران، سیتی سنتر اصفهان، مرکز خرید خلیج فارس شیراز و مراکز تجاری شمال کشور مانند مجتمع تجاری کاسپین در بندر انزلی صرفه نظر می کنیم.
اما علت نبود یا کمبود این اماکن در استان کرمانشاه چیست؟ چه عاملی باعث شده که سرمایه گذاران داخل و خارج از استان به فکر سرمایه گذاری در دیگر استان های ایران هستند اما در کرمانشاه این امر کمرنگ است؟
کرمانشاه شهری جنگ زده اما مناسب برای سرمایه گذاری
«روح الله فلاحی گیلان» جامعه شناس، نویسنده و مدرس دانشگاه اهل کرمانشاه در این باره در گفت و گو با خبرنگار سردبیرپرس گفت: اولین عامل کمبود علاقه به سرمایه گذاری در استان کرمانشاه هم مرزی با کشور عراق است؛ این عامل و توجیه نشدن درست سرمایه گذاران باعث شده این استان از لحاظ دارا بودن اماکن تفریحی و رفاهی با کمبود مواجه باشد.
وی با بیان اینکه ابتدا رسانه ها و مسوولان باید چهره ای نونین و در خور شان مردم از استان کرمانشاه به همه مردم ایران و حتی سرمایه گذاران خارجی نشان دهند، ادامه داد: بیشتر مردم هنوز فکر می کنند کرمانشاه استانی جنگ زده و برای سرمایه گذاری مناسب نیست؛ این تفکر تا حدودی درست است و کرمانشاه بعد از جنگ آنچنان رشد نکرد اما برای تعالی این شهر باید ابتدا این تفکر غلط از بین رود.
فلاحی گیلان افزود: گزینه بعدی سرمایه گذاری نکردن در حوزه اماکن تفریحی و رفاهی در استان آمار بالای بیکاری است، در بحث جامعه شناسی این آمار باعث می شود سرمایه گذار فکر کند که در این استان گردش سرمایه ای وجود ندارد و عملا سرمایه گذاری محکوم به شکست است.
این جامعه شناس گفت: رسانه ها برای ارتقا سطح کیفی و ایجاد بستر مناسب برای سرمایه گذاری در استان کرمانشاه در خط مقدم هستند و با ابزاری که در اختیار دارند می توانند به بهبود روند و تسریع جذب سرمایه گذار در استان کمک کنند.
مراکز تفریحی و رفاهی قلب تپنده اقتصادی شهر هستند
«سهراب دلانگیزان»، عضو هیات علمی و استاد اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه در گفت و گو با خبرنگار سردبیرپرس گفت: زمانی به یک مکان شهر گفته می شود که دارای آیتم های شهری باشد؛ یکی از اصلی ترین آیتم ها برای معرفی شهر وجود مراکز تفریحی رفاهی و تجاری است و اگر شهر به کلانشهر تغییر کرد این خدمات باید به بالاترین حد خود برسد.
وی با بیان اینکه خدمات تفریحی و رفاهی موجود در شهر تنها برای شهروندان نیست بلکه تمام گردشگران از آن استفاده می کنند، ادامه داد: بسیاری از گردشگران با علاقه به گشت و گذار در مراکز تفریحی و رفاهی وارد شهر می شوند؛ خدمات تفریحی و رفاهی تنها به خدمات مربوط به بازی خلاصه نمی شود هرچند که این مورد یکی از اصلی ترین اهداف این مراکز است اما باید همه ابعاد در نظر گرفته شود.
این عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه افزود: زمانی اسم کلانشهر بر شهری گذاشته می شود سازمانی به نام «سازمان فرهنگی هنری» به شهرداری اضافه و وظیفه این سازمان ایجاد بستری مناسب برای برگزاری کنسرت، جشنواره ها، فیلم و سینما و نمایشگاه های عمومی در مراکز تفریحی و رفاهی است.
دل انگیزان گفت: اقتصاد خلاق در چارچوب هنر، فرهنگ، سینما و فیلم، ورزش، نوآوری و فناوری تعریف می شود و حداقل کاری که باید در کلانشهر ها اتفاق بیفتد برگزاری چنین رویدادها و جشنواره هاست.
این استاد دانشگاه افزود: زمانی در چارچوب اقتصاد مدرن به قضایا نگاه کنیم می بینیم در اقتصاد مدرنِ دنیا بخش قابل توجهی که باعث ایجاد ارزش افزوده می شود مربوط به خدمات است و در حوزه خدمات نیز بخش بسیار مهمی خدمات رفاهی و تفریحی است.
وی با بیان اینکه بخشی از بحث خدمات مربوط به صرف اوقات فراغت است، گفت: تخلیه انرژی و بازگشت توان فکری و روحی افراد، بخش مهمی به پرسه زنی افراد در خیابان ها، فروشگاه ها و مراکز تفریحی و رفاهی درجه یک باز می گردد.
عضو هیات علمی دانشگاه رازی کرمانشاه ادامه داد: حوزه اقتصادِ خلاق، اشتغال بسیار بالایی به همراه دارد؛ برای احداث یک کارخانه بزرگ در شهر به ۲۰ الی ۳۰ نیروی کار نیاز است اما در حوزه اقتصاد خلاق مانند احداث یک آشپزخانه به ۲۰ نیروی کار مستقیم مستقل در رستوران و تعدادی دیگر برای رساندن غذا به دست مردم نیاز است که همین امر نشان دهنده اشتغالزایی بالا در این حوزه است.
دل انگیزان با بیان اینکه کرمانشاه به عنوان یک کلانشهر هیچکدام از این ویژگی ها را ندارد، افزود: متاسفانه در کلانشهر کرمانشاه سرمایه گذاری های گذشته نیز از بین رفته است و در یک دهه گذشته هیچ تغییر در فضای توسعه حوزه های تفریحی و رفاهی ایجاد نشده است.
این استاد دانشگاه رازی گفت: در یک دهه گذشته هیچ سالن اجتماعات جدیدی در شهر تاسیس نشده است، شهربازی که در ایام قدیم در کرمانشاه وجود داشت از بین رفته و شهرداری در این مدت هیچ پارکی در شهر را به عنوان پارک بازی با خدمات ویژه و جدید تاسیس یا حتی تجهیز نکرده است.
وی ادامه داد: متاسفانه مدیریت شهری دغدغه به روز بودن که هیچ حتی دغدغه مستهلک شدن تجهیزات گذشته که در شهر وجود دارد را ندارند؛ در شهر می بینیم که پیاده روها، خیابان ها و درختان در حال نابودی هستند و پارک های اصلی شهر مانند پارک شرقی و غربی و خیابان اصلی طاق بستان نیز در حال نابودی است.
دل انگیزان گفت: در کرمانشاه تنها عزا گرامی داشته می شود و گویی مدیران در قبرستان به دنیا آمده اند؛ در این شهر هیچ برنامه شاد و مفرحی وجود ندارد و همین دلیل باعث می شود مردم فرصت و جایی برای پرسه زنی، سپری کردن اوقات فراغت و تخلیه انرژی نداشته باشند و این امر موجب می شود که مردم شهر با یکدیگر در تنش باشند و در نتیجه این تنش تمایل به سرمایه گذاری در شهر را کاهش می دهد.
مدیران توانمند در شهر وجود ندارند/ مدیر توانا باید دست دلالان را کوتاه کنند
استاد اقتصاد دانشگاه رازی کرمانشاه در ادامه بیان کرد: برای احداث هر پروژه تعدادی دلال پیدا می شوند و برای آن پروژه ۱۰ نفر معارض به شهرداری معرفی می کنند، این روند در حال تکرار است و همین امر باعث می شود که شهر پیشرفت نکند.
وی افزود: مدیران باید از طریق قضات توانمند دستگاه قضا و از طریق اسناد و مدارک دست دلالان را کوتاه کنند تا بشود پروژه هایی در شهر تعریف و برای آن سرمایه گذار جذب کرد؛ پروژه باید اصالت دار باشد تا سرمایه گذار جذب شود اما متاسفانه دلالان با اسناد جعلی مانع از این کار می شوند.
دل انگیزان گفت: مدیران شهری باید با استاندار و رییس دستگاه قضا در یک راستا باشند تا بتوانند با دلالان که از نفوذ و رانت خود استفاده می کنند و شهر را به قهقرا برده اند برخورد کنند؛ اساس کار برای پیشرفت مدیر توانا است.
عضو هیات علمی دانشگاه رازی افزود: مدیران شهری باید برای تاسیس مراکز خدمات رفاهی و تفریحی زمین هایی را در اطراف شهر خریداری و در چهار جهت شمال، جنوب، شرق و غرب شهر این مراکز را احداث کنند؛ با احداث این مراکز در اطراف شهر ترددهای شهری کنترل و در نتیجه ترافیک نیز کاهش پیدا می کند.
وی ادامه داد: تمام خدمات اعم از رفاهی، درمانی، خرید و همه خدمات در مرکز شهر جمع شده و شهروندان باید برای انجام کارهای خود روزی چند بار به مرکز شهر رفته و در ترافیک معطل شوند؛ این موضوع باعث افزایش هزینه های جانبی و در نتیجه افزایش بار ترافیکی در شهر می شود.
دل انگیزان گفت: مدیران ما کافیست سفری به استانبول یا شهرهایی در داخل ایران مانند یزد و تبریز و اصفهان داشته باشند و ببینند که مدیران شهری آنها در بحث خدمات رفاهی و تفریحی چه کاری انجام داده اند و همان کار را در کرمانشاه تکرار کنند.
استاد اقتصاد دانشگاه رازی با بیان اینکه اگر بخواهیم بفهمیم شهری مدنیت دارد یا نه باید به درختان آن شهر نگاه کنیم، افزود: هرگاه در شهری درختان و پارک ها سر و سامان داشت یعنی شهر سر و سامان دارد و دارای مدنیت است و این سامان زنجیر وار به ابعاد دیگر شهر منتقل می شود.
دل انگیزان گفت: مساله و درد اصلی شهر کرمانشاه به شهرداری و شورای شهر بر می گردد؛ شهرداری کرمانشاه بیش از پنج هزار نفر نیرو و صدها مدیر دارد، اما در سال چند کارگاه و دوره تخصصی برای اداره امور شهر در شهرداری با مجموعه های بزرگ آموزشی و مهارتی برای بالا بردن مهارت مدیران برگزار می شود تا با الگو برداری از مِتُدهای روز برای ارتقای شهر تلاش کنند؛ در واقعیت شهر کرمانشاه در حال مرگ است.
زمین و طرح برای سرمایه گذاری در کرمانشاه وجود دارد اما محقق نمی شود
«رضا رضایی» معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی کرمانشاه نیز در این ارتباط گفت: در آمایش سرزمین در مقیاس کشور اسناد بالادستی وجود دارد که در آنها برای کرمانشاه در غرب کشور نقش خاصی به عنوان مرکزیت غرب در نظر گرفته شده است؛ این موضوع علاوه بر وضع موجود، جمعیت شهر و وجود بسترهای گوناگون می تواند یکی از دلایل اصلی برای پیشرفت بیشتر کرمانشاه باشد.
وی افزود: در بحث برنامه ریزی شهری سرانه های کاربری های مختلف محاسبه می شود، در این بحث از باب سرانه هایی که در طرح های مختلف برای کرمانشاه وجود دارد و در طرح جامعی که در حال جمع بندی است از لحاظ سطوحی که عناوین باید به آن تخصیص داده شود و از لحاظ عددی کرمانشاه با چالش رو به رو نیست.
رضایی با بیان اینکه در کرمانشاه سطوح کافی برای طرح های مختلف وجود دارد، ادامه داد: طبق آمار و اطلاعات در طرح های شهری همواره سطوح کافی برای ایجاد مراکز تجاری و تفریحی در شهر وجود دارد، اما تا به امروز تحقق پیدا نکرده است.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی استان کرمانشاه گفت: بعد از تخصیص سطح برای ایجاد کاربری های متفاوت در شهر متاسفانه می بینیم که درصد کمتری احداث می شود؛ رسیدگی به این موارد نیاز به برنامه ریزی توسط مدیریت شهری دارد.
وی با بیان اینکه مجموعه مدیریت شهری باید تمام کاربری هایی که در شهر وجود دارد و احداث نشده است و به صورت زمین خالی است شناسایی کند، افزود: بعد از شناسایی این طرح ها، باید زمانبندی مشخصی وجود داشته باشد تا طرح محقق شود و یکی پس از دیگری به نتیجه برسند.
رضایی بیان کرد: شهرداری پس از شناسایی زمین ها اگر مالکیت آنها را داشته باشد با تخصیص اعتبار باید کار را به سرانجام برساند و اگر مالکیت زمین ها را ندارد با فرمول های مختلفی که در مدیریت شهری وجود دارد مالکان و سرمایه گذاران را فراخواند تا به یک نتیجه برد برد دست پیدا کند.
معاون شهرسازی و معماری اداره کل راه و شهرسازی کرمانشاه افزود: اگر بخواهیم به طرح های کلان در شهر برسیم باید برنامه ریزی و مطالعه مستمر داشته باشیم و در این راه مجموعه مدیریت شهری با کارآمدی باید بتواند اطلاعات را جمع بندی و به نتیجه برساند.
به گزارش سردبیرپرس، کلانشهر کرمانشاه بیش از یک میلون نفر جمعیت دارد اما متاسفانه سالیان درازی است که طبق آمار مرکز ملی آمار ایران در ۱۴۰۲ طی ۱۰ سال اخیر این شهر در نرخ بیکاری فصل زمستان همواره در رتبه اول یا دوم استانهای بیکار کشور بوده و پایینتر هم نیامده است؛ بالاترین نرخ بیکاری فصل زمستان هم متعلق به سال ۱۳۹۴ با ۲۳ درصد بوده است.
با این تفاسیر مسوولان حوزه سرمایه گذاری باید برای جذب سرمایه های داخلی و خارجی بخش خصوصی و دولتی تلاش بیشتری کنند و سطح پیگیری ها و رایزنی های خود را بالا ببرند و از ظرفیت ها و پتانسیل های کلانشهر کرمانشاه برای رشد و توسعه این شهر استفاده کنند.
راه برون رفت کرمانشاه از این وضعیت تنها جذب سرمایه گذاری است و از این راه میتوان آمار بالای بیکاری را کاهش داد و سطح کیفی زندگی مردم را ارتقا بخشید.
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰