حفظ محیط زیست از مصادیق حقوق عامه است

به گزارش سردبیر پرس، دادستان کل کشور در دیدار با رئیس سازمان محیط زیست کشور بابیان اینکه موضوع محیط زیست یکی از مصادیق حقوق عامه است، گفت: ما به‌عنوان مدعی‌العموم موظف هستیم از حقوق عامه صیانت کرده و از تعدی و تجاوز به آن جلوگیری کنیم. حفاظت از محیط زیست وظیفه حاکمیت و افراد جامعه […]

به گزارش سردبیر پرس، دادستان کل کشور در دیدار با رئیس سازمان محیط زیست کشور بابیان اینکه موضوع محیط زیست یکی از مصادیق حقوق عامه است، گفت: ما به‌عنوان مدعی‌العموم موظف هستیم از حقوق عامه صیانت کرده و از تعدی و تجاوز به آن جلوگیری کنیم.
حفاظت از محیط زیست وظیفه حاکمیت و افراد جامعه است
در این دیدار که عباسی مستشار دادگاه عالی انتظامی قضات و رئیس دفتر دادستان کل و معاونین سازمان حفاظت محیط زیست حضور داشتند، حجت‌الاسلام والمسلمین موحدی آزاد با بیان اینکه حفظ محیط زیست یک وظیفه و تکلیف انسانی است، گفت: در کنار این وظیفه شخصی، حاکمیت هم یک وظیفه مستمر و دائمی در خصوص حفاظت از محیط زیست دارد.
وی گفت: همانگونه که مقام معظم رهبری فرمودند مسئله محیط زیست یا حفظ منابع طبیعی موضوعی تجملاتی و درجه دو نیست، بلکه امری حیاتی بوده و حفظ و رعایت آن یک وظیفه حاکمیتی است و همه ما موظف هستیم با تعامل، همکاری و تلاش بیشتر، از این موهبت الهی حفاظت کنیم تا شاهد ایرانی آباد و سرسبز باشیم.
دادستان کل کشور با اشاره به اصل ۵۰ قانون اساسی، فعالیتی که موجب آلودگی غیرقابل جبران باشد را ممنوع دانست و گفت: مطابق قانون اساسی حفاظت محیط زیست که نسل امروز و نسل‌های بعد باید در آن حیات اجتماعی رو به رشدی داشته باشند وظیفه عمومی تلقی می‌شود. از این‌رو فعالیت‌های اقتصادی و غیر آنکه با آلودگی محیط زیست یا تخریب غیرقابل جبران آن ملازمه پیدا کند، ممنوع است.
حفاظت از محیط زیست یکی از مصادیق حقوق عامه است
حجت‌الاسلام والمسلمین موحدی آزاد ادامه داد: این ممنوعیت برای دستگاه قضائی تکلیف ایجاد می‌کند که اجازه ندهیم این موهبت الهی در معرض آسیب قرار گیرد. کمااینکه موضوع محیط زیست یکی از مصادیق حقوق عامه بوده و ما به‌عنوان مدعی‌العموم موظف هستیم از حقوق عامه صیانت کرده و از تعدی و تجاوز به آن جلوگیری کنیم.
وی با بیان اینکه یکی از معاونت‌های ما در دادستانی کل مأموریت پیگیری امور حقوق عامه را دارد، گفت: حسب ماده ۱ دستورالعمل نظارت و پیگیری حقوق عامه که مصوب سال ۱۳۹۷ رئیس قوه قضائیه است، حفظ و صیانت از حقوق زیست محیطی افراد یک جامعه از مصادیق بارز حقوق عامه برشمرده شده و دادستان‌های سراسر کشور نیز به موجب مواد ۲۲ و ۲۹۰ قانون آئین دادرسی کیفری وظیفه پیگیری آن را بر عهده دارند.
ایجاد شعب تخصصی رسیدگی به پرونده‌های محیط زیستی
حجت‌الاسلام والمسلمین موحدی آزاد در ادامه به اقدامات انجام شده در دادستانی کل کشور در راستای حفاظت از محیط زیست اشاره کرده و گفت: یکی از کارهای مهم و خوب ما که در مطالبات سازمان محیط زیست هم بوده است ایجاد شعب تخصصی است.
دادستان کل کشور توضیح داد: به جهت تسریع در رسیدگی به پرونده‌های مرتبط با جرایم زیست محیطی از جمله جرایم موضوع قانون هوای پاک و قانون حفاظت از خاک شعب تخصصی در دادسرا و دادگاه ایجاد شده است.
وی گفت: در دادستانی کل کشور پیگیری و نظارت بر حسن اجرای قوانین و مقررات مرتبط با قانون هوای پاک، قانون حفاظت از خاک، قانون حفاظت و بهسازی محیط زیست، قانون مدیریت پسماند و قانون شکار صید در اولویت برنامه‌های اجرایی دادستان‌ها است.
ارتقا آگاهی‌های عمومی در خصوص مسائل محیط زیستی
حجت‌الاسلام والمسلمین موحدی آزاد در ادامه در توصیه‌هایی به رئیس و معاونین سازمان حفاظت محیط زیست گفت: یکی از رسالت‌های بلندمدت و دائمی خود را به ارتقا آگاهی‌های عمومی جامعه در حوزه حفاظت از محیط زیست اختصاص دهید. بدانید که بهترین و دلسوزترین افراد برای حفظ و حراست از محیط زیست خود مردم هستند.
حفاظت از محیط زیست به کودکان و نوجوانان آموزش داده شود
دادستان کل کشور با بیان اینکه از موضوعات پیشگیرانه غافل نشوید، گفت: باید نسل کودک و نوجوان و حتی جوان ما با دغدغه‌ها و مشکلات شما آشنا شوند. باید موضوع محیط زیست و اهمیت آن برای کودکان تبیین و تشریح شود. لازم است نسل نو آموزش تخصصی ببیند تا در آینده بتواند از منابع طبیعی و امثال آن مراقبت کند؛ لذا در حوزه اطلاع‌رسانی، آموزش و ارتقا آگاهی‌های عمومی فعالیت خود را تقویت کنید.
برای عنصر حیاتی خاک اهمیت زیادی قائل شوید
وی در ادامه گفت: یکی از موضوعاتی که باید توسط شما و با کمک رسانه‌ها به آن پرداخته شود بحث خاک است. ضرورت خاک برای انسان مانند هوا و آب است؛ به طوری که کل زندگی بشر به سلامت خاک گره خورده و اگر خاک سالم نباشد کل زنجیره غذایی موجودات به خصوص انسان به خطر می‌افتد.
حجت‌الاسلام والمسلمین موحدی آزاد ادامه داد: خاک عنصری ارزشمند و حیاتی برای بشریت است و ما نباید به‌سادگی از چنین موهبتی غافل شویم. اکنون در بسیاری از شهرها به موجب توسعه شهری اراضی مرغوب و حاصلخیز از بین رفته و ممکن است در آینده فرصت چندانی برای احیای این اراضی نداشته باشیم.
دادستان کل کشور گفت: باید همه مردم از مزایای بی‌شمار موهبت خاک آگاه شوند؛ تأثیر خاک بر عملکرد محصولات و امنیت غذایی، فیلتر مواد مضر، بهترین منبع نگهداری آب، پاک کنندگی، بستر رشد و نمو موجودات متعدد، فواید درمانی و ضد عفونی کنندگی همه از جمله فواید خاک است که باید این مسائل توسط سازمان حفاظت محیط زیست برای جامعه اطلاع‌رسانی شود.
تاکید بر ضرورت آموزش ضابطان خاص و آموزش ضمن خدمت قضات در مسائل محیط زیستی
وی در ادامه به موضوع ضابطان خاص سازمان هم پرداخت و گفت: یکی از وظایف اصلی ما در دادستانی کل نظارت و همچنین آموزش ضابطان عام و خاص است. در این راستا ما آمادگی داریم دوره‌های آموزشی و تخصصی را برای ضابطان سازمان حفاظت محیط زیست برگزار کنیم.
حجت‌الاسلام والمسلمین موحدی آزاد ادامه داد: با توجه به اینکه قانون‌هایی مثل هوای پاک، حفاظت از خاک، مدیریت پسماند، شکار و صید وجود دارد بر آموزش ضمن خدمت قضات اعتقاد داریم و لازم است قضات شعب تخصصی به صورت ویژه‌ای با قوانین و مباحث محیط زیستی آشنا شوند.
از اقدامات سازمان محیط زیست حمایت می‌کنیم
دادستان کل کشور در پایان گفت: با توجه به اینکه مسائل محیط زیستی را از موضوعات حیاتی برای کشور و آینده کشور می‌دانیم از اقدامات و برنامه‌های این سازمان در راستای صیانت از حقوق عامه حمایت خواهیم کرد.
تجلیل از همکاری دادستانی کل و اقدامات دادسراهای کشور در حمایت از حفظ محیط زیست
در این نشست علی سلاجقه، رئیس سازمان حفاظت از محیط زیست ضمن قدردانی از همکاری و تعامل دادستانی کل کشور در کمک به حفظ محیط زیست کشور گفت: دادستانی کل و دادسراهای سراسر کشور در موضوع حفاظت از منابع طبیعی، محیط زیست، حفاظت از دریا و تالاب‌ها، تغییر کاربری اراضی، خلع‌ید، رفع تصرفات غیرمجاز، صید و شکار با سازمان همکاری و تعاملی خوبی دارند و از اقدامات همکاران شما تقدیر و تشکر می‌کنیم.
در ادامه این دیدار معاونین سازمان حفاظت محیط زیست به ارائه گزارشی از عملکرد این سازمان پرداخته و برنامه‌های پیش‌رو را تشریح کردند.

منبع : مهر نیوز