خدمت خالصانه به مردم بهترین روش قدردانی است
حجتالاسلام تقی لطفی در گفتوگو با خبرنگار سردبیر پرس در خصوص حقوق متقابل مردم و ائمه جمعه اظهار داشت: حقوق یکی از واژههای ارزشی در آموزههای دینی است که هر کجا مطرح میشود، طرفینی است و در رساله حقوق امام سجاد (ع) به این موضوع بسیار گسترده پرداخته شده است. وی به موضوع حقوق بین […]
حجتالاسلام تقی لطفی در گفتوگو با خبرنگار سردبیر پرس در خصوص حقوق متقابل مردم و ائمه جمعه اظهار داشت: حقوق یکی از واژههای ارزشی در آموزههای دینی است که هر کجا مطرح میشود، طرفینی است و در رساله حقوق امام سجاد (ع) به این موضوع بسیار گسترده پرداخته شده است.
وی به موضوع حقوق بین والی، حاکمیت و مردم اشاره کرد و گفت: امیرالمؤمنین (ع) در خطبه ۳۴ نهج البلاغه، میفرمایند «مردم من را بر شما و شما را بر من حقی واجب شده است، حق شما (مردم و جامعه ایمانی) بر من، این است که من خیرخواه شما باشم، غنیمت شما را به تمام به شما بدهم، شما را آموزش بدهم که ناآگاه نباشید و تربیت کنم تا بدانید» این حقوقی است که به گردن من علی دارید و وظایف و تکالیفی است که متوجه امام شما است. بلافاصله میفرمایند «اما حق من علی بر شما این است که به بیعت خود وفادار باشید، در بود و نبودم خیرخواه من باشید، هر بار شما را میبینم اجابت کنید، هر گاه فرمان میدهم اطاعت کنید.»
ائمه جمعه سخنگوی حاکمیت هستند
امام جمعه رزوه اصفهان با اشاره به بحث حقوق متقابل مردم و امامت جمعه خاطرنشان کرد: از آنجا که نهاد مقدس امامت جمعه وابسته به حاکمیت است؛ همان مطالبی که امیرالمؤمنین درباره حقوق طرفینی خود و جامعه بیان فرمودند، در مرحله نازلتر میتوانیم آن را نسبت به حقوق متقابل مردم و شبکه امامت جمعه بیان کنیم. این شبکه، سخنگوی حاکمیت است بنابراین توصیه حضرت علی (ع) در حق دو طرف نصیحت، به عنوان خیرخواهی بین هر دو طرف است.
وی توضیح داد: نهاد و شبکه امامت جمعه به معنای وسیع کلمه و به عنوان ظهور و بروزی از حاکمیت و ولایت، باید خیرخواه مردم باشد؛ مردم هم باید درباره امام و حاکمیت و شبکه امامت جمعه خیرخواهی را داشته باشند. هدف از خلقت در تعالیم اسلامی نیز رشد و تعالی و تربیت است، بنابراین این دو به مثابه روحی در تار و پود همه برنامهها تنیده شدهاند که در ارتباط و تعامل حاکمیت هم رخ مینمایاند؛ اصلاً اگر گفتیم هدف غایی تربیت و رسیدن به خدا است، در این سرچشمه و مصدر حاکمیت و مردم هم جریان دارد؛ این خیرخواهی و نصیحت نیز طرفینی است.
ائمه جمعه وظیفه آموزش و تربیت جامعه را برعهده دارند
حجتالاسلام لطفی ابراز داشت: اگر حاکمیت و مردم یعنی هم شبکه امامت جمعه و هم مردم جامعه نسبت به نصیحت و خیرخواهی توجه داشته باشند، خیلی از مسائل حل خواهد شد؛ و این میتواند انگیزه بزرگی باشد. وظیفهای که شبکه امامت جمعه در قبال مردم دارد، آموزش و پرورش و تعلیم و تربیت است؛ ناآگاهی و جهل و نادانی جفای در حق مردم است؛ جهل بزرگترین حق مردم است؛ حق مردم دانستن و آگاه بودن است که این وظیفه شبکه نورانی ائمه جمعه است.
وی افزود: تربیت هم از جمله وظایف شبکه امامت جمعه است که ظهور و بروز خود را در خطبههای اول و دوم نشان میدهد که بنای این خطبهها هدایتگری بر عرصه و حوزه معرفتافزایی درباره معارف و مسائل سیاسی و اجتماعی است که بخش شاخصی از آن در خطبهها است که بسیار تأثیرگذار و مهم به شمار میآید.
وی تعلیم و تربیت مردم به وسیله امام جمعه را تنها مربوط به خطبهها ندانست و تصریح کرد: امام جمعه در بین مردم زندگی میکند و از تار و پود و زوایای زندگی مردم خبر دارد و البته به خاطر این فرصتی که در اختیار دارد، فرصتهای گرانسنگی را دارد که صدر آنها خطبهها و نماز جمعه است که ظهور و بروز آن در نماز جمعه است، اما میتواند در تمام زوایای زندگی امام جمعه بروز و ظهور پیدا کند.
وی با اشاره به بیان امیر مؤمنان مبنی بر رساندن غنیمتهای مردم به ایشان گفت: یکی از وظایف امامت جمعه عدالت اقتصادی است؛ با توجه به نقش معیشت و اقتصاد، در زندگی افراد، و ارتباط تنگاتنگ آن با مسائل دینی و اعتقادی و توجه ویژه شارع مقدس به این مهم، ازاینرو عدالت اقتصادی یکی از وظایف حاکمیت و والی شمرده شده است؛ اما نهاد امامت جمعه از آنجا که مسئولیت اجرایی ندارد، باید روشنگری و هدایتگری کند؛ باید نسبت به این مهم اندرزهای لازم را داشته باشد.
تداوم پیوند صمیمانه بین مردم و حکومتها عامل استحکام نظام است
وی با اشاره دوباره به خطبه ۳۴ نهج البلاغه در خصوص وظیفه مردم در مقابل شبکه امامت جمعه گفت: مردم با حضور خود و شرکت در انتخابات و راهپیماییها و رفتن به میدان جنگ، وفای به عهدی نشان میدهند که امام علی (ع) فرمود؛ اجابت کردن دستور هم میتواند قسمتی از همان وفای به عهد باشد.
وی تصریح کرد: یکی از عوامل مهم حفظ کیان دولتها و همین طور تداوم پیوند صمیمانه بین مردم و حکومتها، قدردانی از خدمات مردم است. بهترین شیوه قدردانی از مردم هم، خدمت به آنها و ارج نهادن به خدماتی است که برای نظام انجام میدهند.
منبع : خبرگزاری مهر
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰