زندگی «خسرو سینایی» مثل یک قصه بود/ عمری کریمانه زیست

به گزارش سردبیر پرس، روز گذشته خسرو سینایی کارگردان سینما و مستندساز در پی ابتلا به بیماری کرونا درگذشت. در پی همین موضوع پیام‌های تسلیتی برای این کارگردان فقید صادر شد. علیرضا تابش مدیر عامل بنیاد سینمایی فارابی در پیامی نوشته است: «انالله و اناالیه راجعون جامعه سینمایی ایران، امروز یکی دیگر از چهره‌های ارزشمند […]

به گزارش سردبیر پرس، روز گذشته خسرو سینایی کارگردان سینما و مستندساز در پی ابتلا به بیماری کرونا درگذشت. در پی همین موضوع پیام‌های تسلیتی برای این کارگردان فقید صادر شد.
علیرضا تابش مدیر عامل بنیاد سینمایی فارابی در پیامی نوشته است:
«انالله و اناالیه راجعون
جامعه سینمایی ایران، امروز یکی دیگر از چهره‌های ارزشمند و به یادماندنی خود را از دست داد و سینما و مردم هنردوست ایران زمین، به سوگ یکی از نجیب‌ترین، شریف‌ترین و متین‌ترین شخصیت‌های وزین هنرهای نمایشی نشسته‌اند.
داغ فقدان استاد خسرو سینایی امروز در حالی بر دل اهالی هنر نشست که او هنوز تجربیات فراوانی برای به اشتراک گذاشتن با نسل آینده داشت. روح نازنینش، راه آسمان را غریبانه پیمود ولی خوشا بر احوالش که عمری را کریمانه زیست و هر آنچه به ودیعه نهاد، مهربانی و مهرورزی و مهرآسایی بود.
سینایی در بخش عمده‌ای از تاریخ روشنفکری و فرهنگ مدرن ایران، حضور داشت و قطعه‌ای از میراث فرهنگ و هنر این سرزمین محسوب می‌شد که افسوس و حسرت از دست دادنش، به این زودی آرام نخواهد شد.
سینایی در هنر ایران، همواره روی مرز باریک میان دوگانه کهنه «هنر بازاری» و «هنر فاخر» ایستاده بود، او نه به خاطر بازار هیچگاه حاضر شد استانداردهای هنری آثارش را نادیده بگیرد و نه هیچگاه چنان غرق سنت‌ها و آداب نخبگانی شد که مردمش را فراموش کند. این ویژگی، به ویژه در میان هم‌نسلان سینایی ویژگی ممتاز و متفاوتی محسوب می‌شود و ما انگشت‌شمار هنرمندانی داریم که بتوانند آنچه او به سینمای ایران افزود، ارائه دهند. سینایی راهی را در سینمای ایران گشود که به راحتی قابل پیگیری نیست.
امیدوارم راه و مشی هنری امثال خسرو سینایی که عزیز سینمای ایران بود، پس از او نیز ادامه پیدا کند و پررنگ‌تر از پیش در منظومه سینمای ایران خودنمایی کند. از صمیم دل، هجرتش را به خانواده معزّز ایشان و سینماگران فرهیخته، تسلیت و تعزیت عرض نموده، از درگاه خداوند متعال، برای روح سترگش، آرامش ابدی آرزومندم.»
کارگردانی که برای ریزه‌های فرهنگ ایران تلاش کرد
سیدمجتبی حسینی معاون امور هنری وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در پیام تسلیتی برای خسرو سینایی نوشته است: «خسرو سینایی نگاهی جامع به فرهنگ و جامعه ایران داشت، ایران را دوست داشت و سال‌ها برای شناخت -به تعبیر خودش ریزه‌های فرهنگ ایران تلاش کرد. فرهنگ جامعه و هنر در آثار سینمایی سینایی هنرمندانه دیده می‌شود و سینمای سینایی نقش تاثیرگذاری در ثبت و معرفی فرهنگ جامعه ایرانی و هنر این سرزمین دارد.
درگذشت نویسنده و کارگردان سینمای ایران را به خانواده هنرمندش و دوستداران هنر تسلیت می‌گویم، یادش به نیکی ماندگار»
زندگی خسرو خوبان سینما و موسیقی، مثل یک قصه بود
پیام تسلیت کانون کارگردانان سینمای ایران به این شرح است:
«زندگی خسرو خوبان سینما و موسیقی، مثل یک قصه بود
گاه با سایه گفتگو می‌کرد و گاه از هیولای درون گلایه می‌کرد…
در کویر خون از عروس آتش ترانه‌ای ساخت که قدر و قدمتش از فرش و اسب ترکمن
ارزنده‌تر و به وسعت تاریخ بود
کوله بارش مملو از مرثیه گمشده مهاجرت هزاران لهستانی بود که هنوز خاک خسته، قصه گوی آنان است
خسرو سینایی در پنج خط حامل موسیقی و پرده سپید کهنسال سینما عمری به دنبال کوچه‌های عشق گردید، از دیروز تا هنوز…
و اینک تهران امروز شیدایی عاشقانه‌اش را در کوچه پائیز، به آن رنگ ابدیت بخشید.
خسرو سینایی از مفاخری بود که نیمه گمشده دیگر هنرمندانی است که از دیروز تا هنوز در شریان زندگی عشق را در تراز بی بقای خاک دوره می‌کنند.
کانون کارگردانان سینمای ایران در غم نبودش به فرهنگ و هنر این سرزمین تسلیت می‌گوید.»
پیام تسلیت خانه سینما
در متن پیام خانه سینما به مناسبت درگذشت خسرو سینایی آمده است:
«باورمان نمی‌شود که خسرو سینایی رفته باشد، اویی که بودنش را حک کرده بود بر وجودمان. ناباورانه باید به یکدیگر تسلی دهیم و در فراغش سوگواری کنیم. اعلام نبودنش نه تنها اهالی سینمای این مرز و بوم که سینماگران بسیاری را در این جهان پهناور در ماتم فرو خواهد برد.
خانه سینما با نهایت تاسف و تاثر برنامه‌های وداع با او را گزارش خواهد کرد»
خسرو سینایی تمام عمر خود را صرف آموزش جوانان مستعد کرد
پیام تسلیت هاشم میرزاخانی مدیرعامل موسسه تصویر شهر و دبیر جشنواره بین‌المللی فیلم شهر به شرح زیر است:
«إِنَّا لِلّه و إِنّا إِلَیهِ رَاجِعُونَ
هنرمندی مردم مدار و انسانی نیکوکار از میان ما رفت و به دیار حق پیوست. حضور او به عنوان مدرس و تعلیم و تربیت جوانان به ویژه جوانان شهرستانی از نقاط عطف زندگی این هنرمند فقید بود. وی تمام عمر حرفه‌ای خود را صرف آموزش جوانان مستعد کشور کرد.
اینجانب فقدان این هنرمند شریف و پیشکسوت عرصه سینما را به جامعه هنری و دوستداران پرشمار ایشان تسلیت گفته و برای آن فقید سعید از درگاه خداوند رحمان رحمت و بخشایش و برای بازماندگان گرامی صبر و سلامت مسألت دارم. یادش گرامی و روحش شاد.»
الگویی مناسب برای جوانان
علیرضا زندوکیلی معاون هنری سازمان فرهنگی هنری در پیام تسلیتی عنوان کرد:
«او رفت. با سکینه قلب و آرامش دل. هنرمند محجوب و محبوب سینمای مستند و داستانی ایران. گرچه بسیاری ممکن است فقط با «عروس آتش» خسرو سینایی عزیز را به یاد آورند، اما اهل هنر به خوبی جایگاه او را به عنوان یکی از باسوادترین و تأثیرگذارترین سینماگران نوگرای ایران به خصوص در سینمای مستند و آموزش سینما می‌شناسند و قدر می‌نهند، این موضوع به خوبی در واکنش هنرمندان به فقدان او پیداست. چگونه می‌شود انسان جستجوگری را که بی‌ادعا در تمامی عمرش در خدمت فرهنگ، هنر و زیبایی بوده و کار کرده‌است، دوست نداشت.
زندگی و اشتیاق او به کار و هنر می‌تواند الگویی مناسب برای جوانان عزیز و مستعد این آب و خاک باشد. باری اکنون اگرچه او رفته است، اما راه و نگاه او با ماست و ما یادگارهایش را ارج می‌نهیم.
امیدوارم خداوند مهربان این هنرمند محجوب را در پناه لطف خویش مرحمت و با پاکان و صالحان محشور فرماید. کرونا می‌تواند لطمات سنگینی به سرمایه‌های اجتماعی و فرهنگی ما بزند. همه مراقب باشیم.»