قبرستانی قدیمی در دل پایتخت

تهران پرس گزارش می‌دهد؛ قبرستانی قدیمی در دل پایتخت بقعه سرِ قبرِ آقا که در ضلع جنوب چهارراه مولوی واقع شده‌ است که گورستان محلی در آنجا قرار داشت. به گزارش خبرنگار «تهران پرس»؛ یکی از قدیمی‌ترین بقاع متبرکه شهر تهران بقعه امامزاده زید است که در مرکز بازار تهران راسته بازار خیاط‌ها واقع شده […]

تهران پرس گزارش می‌دهد؛ قبرستانی قدیمی در دل پایتخت بقعه سرِ قبرِ آقا که در ضلع جنوب چهارراه مولوی واقع شده‌ است که گورستان محلی در آنجا قرار داشت. به گزارش خبرنگار «تهران پرس»؛ یکی از قدیمی‌ترین بقاع متبرکه شهر تهران بقعه امامزاده زید است که در مرکز بازار تهران راسته بازار خیاط‌ها واقع شده است، وارد بازار خیاط‌ها که می‌شویم سمت چپ بقعه امامزاده زید را می‌شود دید.

قدیمی‌ترین تاریخ موجود در امامزاده متعلق به صندوق مرقد مورخ ۹۰۲ هجری قمری است. کتیبه داخل گنبد خانه دارای تاریخ ۱۲۴۵ هجری قمری است کتیبه دیگری در ایوان بزرگ تاریخ ۱۲۹۷ هجری قمری را نشان می‌دهد. در خاتم بین حرم و ایوان اصلی تاریخ ۱۳۰۱ شمسی را نشان می‌دهد و در کمربند گنبد کتیبه‌ای مربوط به سال ۱۳۲۲ هجری شمسی موجود است.
این بقعه از یک حرم چهار ضلعی با گنبدی دوپوش تشکیل شده است. بنای اصلی بقعه به دوره صفویه تعلق دارد، اما در زمان فتحعلی شاه و ناصرالدین شاه قاجار صحن، ایوان، گنبد دوپوش و متعلقات دیگری به آن افزوده شده است. تزیینات داخلی بنا عمدتاً به صورت آیینه‌کاری است، نام ائمه اطهار و اسامی خداوند را می‌شود در نوشته‌ها دید.
 لطف‌علی‌خان زند نیز در جوار همین امامزاده به خاک سپرده شده است صحن قبلی این بقعه امروزه به مدرسه تبدیل شده است.
امامزاده زید بازار تهران با شماره ۲۵۹ و تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۱۵ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

بقعه سرِ قبرِ آقا
بقعه سرِ قبرِ آقا که در ضلع جنوب چهارراه مولوی واقع شده‌ است و در زمان محمدشاه قاجار خارج از حصار طهماسبی بود و گورستان محلی نیز در آنجا قرار داشت پس از فوت حاج میرزا ابوالقاسم امام جمعه تهران او را در عمارت و بقعه مجللی دفن کردند که فرزند ایشان به عنوان آرامگاه خانوادگی بنا کرده بود، از آن به بعد این بخش را با نام سرِ قبرِ آقا نامیدند.
مهدی احدی یکی از ساکنان قدیمی این محل در گفتگو با خبرنگار «تهران پرس» گفت: سر قبر آقا در واقع قبرستانی قدیمی در تهران است که کمتر کسی آن را می‌شناسند اما این بقعه بین مردمی که میشناسد و اهالی این محل به گنبد راز‌آلود خیابان مولوی شهرت دارد.
بنای بقعه از لحاظ آینه‌کاری، گچبری، رنگ‌آمیزی زمینه، کاشی کاری، حجاری و استفاده از هنر چوب در زمره آثار شاخص میراث فرهنگی تهران قرار دارد.
این اثر در تاریخ ۲۸ مرداد ۱۳۵۱ به شماره ۹۲۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
انتهای پیام/خ