لزوم نظارت جدی مسئولان بر رعایت پروتکل ها در حوزه های امتحانی

سردبیر پرس -گروه جامعه: از امروز ۲۷ اردیبهشت امتحان حضوری پایه نهم و دوازدهم آغاز شد و تا ۲۴ خرداد ادامه دارد. ۶۴۰ هزار دانش آموز در پایه دوازدهم به صورت کشوری و با تجمع بیشتر در هر یک از ۶ هزار و ۷۰۰ پایگاهی که برای این منظور در نظر گرفته شده است، برگزار […]

سردبیر پرس -گروه جامعه: از امروز ۲۷ اردیبهشت امتحان حضوری پایه نهم و دوازدهم آغاز شد و تا ۲۴ خرداد ادامه دارد. ۶۴۰ هزار دانش آموز در پایه دوازدهم به صورت کشوری و با تجمع بیشتر در هر یک از ۶ هزار و ۷۰۰ پایگاهی که برای این منظور در نظر گرفته شده است، برگزار می‌شود. همچنین برای یک میلیون و ۱۲۰ هزار دانش‌آموز پایه نهم امتحانات حضوری با تجمع کمتر در مدارس متوسطه اول کشور برگزار شود.
تلاش‌ها برای تعویق برگزاری امتحانات نهایی چاره ساز نشد و تنها آموزش و پرورش به ابلاغ پروتکل‌ها و تاکید به خانواده‌ها برای جلوگیری از تجمع دانش آموزان و استفاده اجباری از ماسک سر جلسه امتحان بسنده کرد.
مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزش، «راهنمای چک‌لیست مراقبت و کنترل بیماری کرونا ویروس در حوزه‌ها و کانون‌های برگزاری امتحانات» را جهت اجرا، به ادارات کل آموزش‌وپرورش استان‌ها ابلاغ کرد.
در این چک لیست تنها مواردی که به نظر می‌رسد عبور از آن را باید ناظران وزارت بهداشت جدی بگیرند: انجام ارزیابی از وضعیت آمادگی بهداشتی محل امتحان در روز قبل، -استفاده از بزرگ‌ترین فضا برای برگزاری آزمون و فضای باز در صورت امکان در مناطق گرمسیر، -فاصله‌گذاری مناسب صندلی‌ها در چینش در محل امتحان (دو متر از هر طرف)، تهویه و فیلتراسیون مناسب هوا است.
هر چند سال گذشته نیز وزارت بهداشت و کارشناسان آن برآوردی از رعایت پروتکل‌های بهداشتی در زمان برگزاری امتحانات ارائه ندادند و امسال نیز شرط و شروطی گذشته‌اند که مشخص نیست اگر رعایت نشود آیا امکان تعطیلی امتحانات وجود دارد؟ معاون فنی مرکز سلامت محیط و کار وزارت بهداشت پیش از این در گفتگو با خبرنگار سردبیر پرس گفته است: هر مدرسه‌ای که حوزه امتحانی دانش‌آموزان پایه نهم و دوازدهم است، اگر پروتکل‌های وزارت بهداشت را رعایت نکند، تعطیل می‌شود.
شماره‌ای برای گزارش‌های مردمی عدم رعایت پروتکل‌ها در حوزه‌های امتحانی اعلام نشده است
اما مشخص نیست اگر این حوزه تعطیل شود تکلیف دانش آموزانش چه می‌شود و آیا در میانه امتحانات چنین کاری به دلیل بار بالای استرسی که وارد می‌کند عملی است؟
محسن فرهادی درباره اقدامات وزارت بهداشت برای جلوگیری از شیوع بیماری کرونا در زمان برگزاری امتحانات نهایی پایه نهم و دوازدهم گفت: اولین درخواست وزارت بهداشت، رعایت فاصله دو متری هر دانش‌آموز است که می‌بایست فضای ۴ مترمربعی را داشته باشند. قرار شده فضای کل مدرسه برای امتحانات این دو مقطع تحصیلی در نظر گرفته شود و از همین رو پیش بینی شده در هر کلاس بین ۴ تا ۵ دانش‌آموز حاضر شوند و امتحان بدهند. اولویت بعدی وزارت بهداشت، برگزاری امتحانات در فضای باز است که اگر مدرسه‌ای این شرایط را داشت، امتحان در محیط‌های باز برگزار شود.
وی افزود: برای ما فقط تعداد دانش آموزان در یک کلاس مهم نیست، بلکه باید تهویه مناسب نیز برای کلاس‌هایی که دانش آموزان حضور دارند، فراهم شود. شرایط جوی مثل گرمای هوا در بعضی از استان‌ها اجازه نمی‌دهد که دانش آموزان زیر گرمای آفتاب بخواهند امتحان بدهند که در این مناطق، اولویت با تهویه مناسب کلاس‌ها است. از تجمع والدین در محل حوزه امتحانی خودداری شود و دانش آموزان نیز نمی‌بایست قبل و بعد از امتحان در محیط مدرسه تجمع کنند. هر مدرسه می‌بایست به اندازه ۱۰ درصد تعداد دانش آموزان که برای امتحانات نهایی حاضر می‌شوند، ماسک تهیه کنند تا در صورت نیاز دانش آموزان، استفاده شود.
فرهادی همچنین به ضد عفونی کلاس‌ها و سرویس‌های بهداشتی با استفاده از گندزداهای جدید اشاره کرد و گفت: نکته مهم‌تر، شناسایی دانش آموزان مثبت کرونایی است تا از حضور در امتحانات جلوگیری شود. از همین رو، از مسئولان وزارت آموزش و پرورش درخواست کرده‌ایم کد ملی تک تک دانش آموزان را در اختیار ما قرار دهند تا افراد مبتلا شناسایی شوند. با توجه به ثبت کد ملی افراد کرونا مثبت در کشور، چنانچه دانش آموزی مبتلا باشد، به حوزه امتحانی اطلاع داده می‌شود تا از ورود او جلوگیری شود. البته وزارت آموزش و پرورش تمهیداتی برای این دسته از دانش آموزان در نظر گرفته است که در زمان دیگر امتحان بدهند.
فرهادی در پاسخ به این سوال که برای افراد کرونا مثبت بدون تست که وارد حوزه امتحانی می‌شوند چه تمهیداتی اندیشیده شده است، گفت: اگر فاصله حداقل دو متر و سایر پروتکل‌ها رعایت شود، این نگرانی کم رنگ خواهد شد. یک ناظر بهداشتی هم از طرف آموزش و پرورش در محل برگزاری امتحانات حضور خواهد داشت.
حالا شاید مسئولیت شهروندی والدین است که اگر هر کدام از مواردی که در این گزارش به آن اشاره نشده است را مشاهده کردند گزارش کنند. البته آموزش و پرورش و وزارت بهداشت تا کنون هیچ شماره‌ای برای گزارش‌های مردمی در این مورد اعلام نکرده است و تنها به بیان توصیه و دادن اطمینان که با تخلف برخورد می‌شود بسنده کرده‌اند که به نظر می‌رسد تنها برای اطمینان بخشی به خانواده هاست.
خلاصه آنکه دانش آموزان کرونایی در امتحانات شرکت نکنند ولی در این دستورالعمل‌ها ذکر نشده است که دانش آموزانی که در خانواده فرد مبتلا به کرونا دارند در امتحانات شرکت نکنند.
رئیس مرکز سنجش و پایش کیفیت آموزشی آموزش و پرورش گفته است: کد ملی همه دانش آموزان در اختیار ستاد ملی کرونا قرار گرفته است تا دانش آموزان مشکوک به بیماری از سایر دانش آموزان جدا شوند و امتحانی در مکان جدا و یا در زمان دیگری از آن‌ها گرفته شود. همچنین بازرسان وزارت بهداشت هم می‌توانند از حوزه‌های امتحانی بازدید داشته باشند تا اگر در حوزه مشکلی را مشاهده کردند آن را بررسی کنند.
ساکی گفت: میانگین حضور دانش آموزان در هر حوزه امتحانی در مناطق روستایی و کم جمعیت حداکثر ۵۰ نفر و مناطق شهری حداکثر ۱۲۰ نفر است و زمان حضور دانش آموزان برای هر امتحان در مدرسه حداکثر ۶۰ تا ۹۰ دقیقه خواهد بود. امتحانات پایه نهم و دوازدهم پارسال هم حضوری برگزار شد و مشکلی گزارش نشد.
سوالاتی که بی پاسخ مانده است
اما در هیچکدام از دستورالعمل‌ها برای همراهی خانواده‌ها و کاستن از نگرانی‌ها درباره رفت و آمد والدین و امکانات شهری برای سهولت این رفت و آمد حرفی به میان نیامده است. برای راه‌های جلوگیری از تجمع نوجوانان و جوانان راهکاری گفته نشده است.
در تهران اولیا نگران رفت و آمد فرزندانشان با وسایل حمل و نقل عمومی به محل برگزاری امتحان هستند و عموماً طی تماس با سردبیر پرس از این گلایه دارند که طرح ترافیک در این مدت لغو نشده است تا والدین بتوانند با وسیله شخصی بچه‌ها را به محل برگزاری امتحانات ببرند
در تهران اولیا نگران رفت و آمد فرزندانشان با وسایل حمل و نقل عمومی به محل برگزاری امتحان هستند و عموماً طی تماس با سردبیر پرس از این گلایه دارند که طرح ترافیک در این مدت لغو نشده است تا والدین بتوانند با وسیله شخصی بچه‌ها را به محل برگزاری امتحانات ببرند و استفاده از تاکسی اینترنتی برای رفت و برگشت طی ۱۰ روز گران می‌شود و اینکه بچه‌ها عموماً از بردن تلفن همراه سر جلسه باید خودداری کنند و برای برگشتن مشخص نیست چگونه باید از امکان استفاده از تاکسی اینترنتی استفاده کنند و این یعنی تشویق به تجمع والدین در حوزه‌های امتحانی و صبوری کردن برای ۹۰ دقیقه تا امتحان فرزندانشان تمام شود.
در نهایت همه امید به کادر مدارس است که به صورت خلاقانه جلوی رقم خوردن یک فاجعه در شیوع کرونا را بگیرند هر چند این روزها هم که در شیب نزولی پیک چهارم کرونا قرار داریم آمار ابتلاهای روزانه و مرگ و میرها روی اعداد مشخص و نگران کننده‌ای ثابت مانده است.
در نهایت سخنی با مسئولان: ما خانواده‌هایی با سطح فرهنگ و سواد متغیر داریم و دانش آموزانی مستعد درگیری با استرس و دانش آموزانی که در برابر استرس مقاوم‌تر هستند. همچنین شخصیت هر مدیر مدرسه تا مدیر دیگر متفاوت است. ممکن است پروتکل‌ها و بخشنامه‌ها یکسان باشد اما در اجرا و حتی خوانش می‌تواند تفاوت داشته باشد. همه دانش آموزان به تغذیه مناسب دسترسی ندارند. همه آنها به راهکارهای کاهش استرس هم دسترسی ندارند، همانطور که همه آنها در یک سطح به آموزش مجازی با کیفیت دسترسی نداشتند و یا برای خرید این تعداد ماسک هم ممکن است به زحمت بی افتند. از اینها گذشته سطح برخورد هر دانش آموز با بیماری کرونا یکسان نیست. خانواده‌ای ممکن است تمام این زمان را رعایت کرده باشد و از رفت و آمدهای غیرضروری پرهیز کرده باشد و…. و ممکن است خانواده‌ای اساساً این بیماری را جدی نگرفته باشد. تعجب آور نخواهد بود اگر شماری از دانش آموزان حتی ماسک هم با خود به مدرسه نیاورند.
حال که این امتحانات اجباری در این زمان برگزار می‌شود، ضروری است تدابیری اتخاذ شود تا عدالت آموزشی لااقل برای عدم ابتلای حتی یک دانش آموز به کرونا رعایت شود. این می‌شود مسئولیت سنگین آموزش و پرورش در این روزها.