ما به گفت‌وگو نیاز داریم/در کنار تفکر انتقادی، به همدلی توجه شود

سردبیر پرس/اصفهان در مرحله نهایی «دوازدهمین دوره مسابقات مناظره دانشجویان ایران» که در دانشگاه اصفهان برگزار شد، معاون دانشگاه اصفهان گفت: ما به گفت‌وگو نیاز داریم، اما امروزه گفت‌وگوها یک‌سویه شده است. ادب و آداب گفت‌وگو نیز بسیار مهم است. در کنار تفکر انتقادی باید به همدلی هم توجه شود. رقابت نهایی «دوازدهمین دوره مسابقات مناظره […]

سردبیر پرس/اصفهان در مرحله نهایی «دوازدهمین دوره مسابقات مناظره دانشجویان ایران» که در دانشگاه اصفهان برگزار شد، معاون دانشگاه اصفهان گفت: ما به گفت‌وگو نیاز داریم، اما امروزه گفت‌وگوها یک‌سویه شده است. ادب و آداب گفت‌وگو نیز بسیار مهم است. در کنار تفکر انتقادی باید به همدلی هم توجه شود.
رقابت نهایی «دوازدهمین دوره مسابقات مناظره دانشجویان ایران»، امروز چهارشنبه، ۲ اسفندماه ۱۴۰۲، به‌کوشش سازمان دانشجویان جهاد دانشگاهی واحد اصفهان و با همکاری معاونت فرهنگی دانشگاه اصفهان در دانشگاه اصفهان برگزار شد. این دوره از رقابت‌ها امروز بین دو گروه «ایران من» و «نیک‌آیین» شکل گرفت.
در آیین اختتامیه این دوره از مناظره دانشجویی، رضاعلی نوروزی، معاون دانشگاه اصفهان، گفت: ما به گفت‌وگو نیاز داریم، اما امروزه گفت‌وگوها یک‌سویه شده است. یک نفر حرف می‌زند و فکر می‌کند حرفش هم درست است. اما در کنار صحبت، شنیدن هم مهم است. روایت هم داریم در دینمان که سخنان همه را بشنوید و بعد بهترین را انتخاب کنید. 

عضو هیات علمی گروه علوم تربیتی دانشگاه اصفهان افزود: فکر می‌کنم باید دقیق‌تر به مسئله گفت‌وگو و مناظره نگاه کنیم و ببینیم آیا رویکردها به مناظره علمی است یا خیر. انتخاب مسئله یا گزاره یا گزینش درست دغدغه‌ها نیز اهمیت دارد. گاهی مسائل مهم‌تری وجود دارد که ممکن است به حاشیه بروند. 
این مسئول دانشگاه اصفهان تصریح کرد: اگر اصلی‌ترین دغدغه‌ها در مناظرات مورد توجه قرار بگیرند، می‌توانند دقیق‌تر بررسی و واکاوی شوند. فکر کردن در مناظره جایگاه درخوری دارد. فکر، مثل مهمان ناخوانده است. باید گذاشت افکار بیایند و حرف‌ها زده شوند تا بعد معایب و مشکلات یا مزایا و خوبی‌ها مشخص شود. نباید اندیشه را سرکوب کرد.
او تشریح کرد: باید منصفانه شنید و همدلی کرد. ادب و آداب گفت‌وگو نیز بسیار مهم است. در کنار تفکر انتقادی باید به همدلی هم توجه شود. قبل از مناظره باید کارگاه‌های آموزشی برای دانشجویان بگذاریم. آموزش اهمیت بسیاری دارد. هرچند، این‌طور نیست  که کشفیات همواره بر پایه منطق و هوشمندی اتفاق بیفتند. در طول تاریخ، بسیاری از کشف‌ها در یک لحظه خاص و تجربه‌ای روزمره رخ داده است. گاهی از دل خیالات است که کشفی مهم وقوع می‌یابد. من سهمی در این برنامه نداشتم و کاری نکردم، اما از همه تأثیرگذاران بر آن سپاسگزارم.
همچنین، حامد سیار خلج، سرپرست معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی واحد اصفهان، اظهار کرد: بحث مناظره از چند سال پیش و در سخنان رهبر معظم انقلاب مطرح شد. رهبری کلیدواژه «گفتمانی» را در صحبت‌های خود به کار بردند و به گفت‌وگوی محترمانه اهمیت دادند. دوازده سال است که جهاد دانشگاهی نیز این مناظره‌ها را برگزار می‌کند. 

وی سپس ادامه داد: هرساله، از دانشگاه‌های مختلف دانشجویان در این برنامه ثبت‌نام می‌کنند. فرایند تشویق برای حضور دانشجوها، تنظیم و برنامه‌ریزی برای اجرای این مسابقه بسیار زمان‌بر است که شاید دیده نشود.
سرپرست معاونت فرهنگی جهاد دانشگاهی اصفهان، اظهار کرد: فرهنگ گفت‌وگو کلیدواژه‌ای است که اهمیت وافری دارد، اما من معتقدم که در این حوزه، فقر آموزشی داریم. در واقع، در تربیت افراد ماهر و توانمند در گفت‌وگو موفق نبودیم.
وی افزود: در «دوازدهمین دوره مسابقات مناظره دانشجویان ایران»، ۲۶ تیم حضور یافتند. تیم‌های جوان و باانگیزه‌ای دیدم که به‌راستی انسان را امیدوار می‌کند. هرچند، موانعی بر سر راه مناظره وجود دارد و باید به دانشجویان این مسائل را یاد داد. برای نمونه، چقدر دانشجویان ما با مغلطه آشنایی دارند؟ یا متقاعدسازی نیز بسیار مهم است. اگر ما بتوانیم در ابتدا خودمان را متقاعد کنیم، در متقاعد سازی دیگران هم کامیاب خواهیم شد. اما در جامعه ما نگاه به این موضوع غلط است و به‌درستی فهمیده نشده است.
این مسئول خاطرنشان کرد: »تفکر نقاد» نیز کلیدواژه اساسی دیگر است. تفسیر، تحلیل، نقد و… همگی در کنار هم حائز اهمیت هستند. ما در جامعه، روان‌شناس، جامعه‌شناس، سیاست‌مدار و… فراوان داریم، اما چند درصد از آن‌ها مؤثر هستند و نقش خود را به درستی ایفا می‌کنند؟ دانشگاه باید جریان گفتمانی ایجاد کند؛ جریانی که همراه با آموزش ابعاد مختلف تفکر نقاد باشد.
حمید نساج، داور دوازدهمین دوره مسابقات مناظره دانشجویان ایران و عضو هیئت‌علمی دانشگاه اصفهان، به نمایندگی از دیگر داوران این دوره اظهار کرد: ما در این چند روز مسابقه، ۲۵ آیتم را برای داوری در نظر گرفتیم. اصول و اخلاق مناظره به نظر من مهم‌ترین آن‌ها بود. گاهی برخی تیم‌ها نگاه ناپسند یا نیشخندی به حریف داشتند که از نظر ما دور نماند. این رفتارها به دور از ادب است.

وی سپس تشریح کرد: معیار دومی که اهمیت داشت فن بیان بود. رعایت منطق، زبان بدن و دوری از مغالطه در فن بیان اهمیت دارد. معیار سوم که اهمیت داشت، این بود که دوستان به حاشیه نروند. بحث در اصل گزاره مهم است. 
این عضو هیئت علمی دانشگاه تأکید کرد: آخرین آیتم که بسیار مهم بود، شواهد و روش علمی است. به‌طورکلی، داوری برخی مناظره‌ها به‌دلیل نزدیکی امتیازات افراد بسیار سخت بود. بعد از مناظره هم باید قواعد بازی و شکست را پذیرفت. این قاعده جوامع توسعه یافته است که باید مورد اعتنا قرار بگیرد.
به گزارش سردبیر پرس، بر اساس نظر داوران، پیروز «دوازدهمین دوره مسابقات مناظره دانشجویان ایران» گروه «ایران من» از دانشگاه آزاد واحد شهرضا اعلام شد. البته هر دو گروه «نیک‌آیین» و «ایران من» به مرحله کشوری خواهند رفت و به نمایندگی از جهاد دانشگاهی واحد اصفهان در آن مسابقات با دیگر گروه‌ها از سراسر کشور به رقابت خواهند پرداخت. در مسابقات کشوری «مناظره دانشجویان ایران» به برنده نهایی نشان فیلسوف گفت‌وگو، خواجه نصیرالدین طوسی، اهدا می‌شود.
انتهای پیام