مراسم نکوداشت روز «ماما» در مرکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی آذربایجانشرقی برگزار شد
سردبیر پرس/آذربایجان شرقی مراسم نکوداشت روز «ماما» در مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی آذربایجان شرقی با حضور جمعی از ماماهای فعال استان و پرسنل این مرکز برگزار شد. دکتر الهام غدیرخمی، مشاور و پیشران معاونت پژوهش و فناری این سازمان در این مراسم اظهار کرد: حوزه پزشکی سازمان جهاددانشگاهی شامل دو بخش مرکز پزشکی متشکل […]
سردبیر پرس/آذربایجان شرقی مراسم نکوداشت روز «ماما» در مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی آذربایجان شرقی با حضور جمعی از ماماهای فعال استان و پرسنل این مرکز برگزار شد.
دکتر الهام غدیرخمی، مشاور و پیشران معاونت پژوهش و فناری این سازمان در این مراسم اظهار کرد: حوزه پزشکی سازمان جهاددانشگاهی شامل دو بخش مرکز پزشکی متشکل از بخشهای مختلف تشخیصی و درمانی از جمله آزمایشگاه و مرکز درمان ناباروری بوده که خدمات تخصصی درمان ناباروری را از تشخیص علل تا مرحله درمان، ارائه میکند.
وی با بیان اینکه رزرو بارداری برای سالهای آتی در مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی امکان پذیر است، گفت: اگر بیمار مبتلا به سرطان بوده و در دورهی شیمی درمانی قرار دارد و امکان دارد فرصت بارداری را از دست بدهد و یا برای کسانی که زمینهی ازدواجشان فراهم نبوده و تمایل دارند که در آینده صاحب فرزند شوند، این امکان فراهم است که بتوانند تخمک و اسپرم خود را فریز و نگهداری کنند.
وی اظهارکرد: بانک خون بندناف رویان نیز در مرکز پزشکی این سازمان مستقر است. بند ناف و سلولهای خونی بندناف جزو سلولهای بنیادی هستند که در درمان طیفی از بیماریها کاربرد دارند و یکی از روشهای موثر و امید آفرین بوده که توسط این بانک، جمع آوری و نگهداری میشود.
غدیرخمی ادامه داد: مهمترین مزیت جهاد دانشگاهی این است که مراکز آن نیمه دولتی بوده و نسبت به بقیهی سازمانها هزینههای مناسبی برای درمان دارد.
وی با اشاره به سایر فعالیتهای سازمان جهاد دانشگاهی گفت: این نهاد انقلابی از سال ۱۳۵۹ به فرمان امام خمینی(ره) تاسیس شد و در حوزههای مختلف علمی، فرهنگی و آموزشی به فعالیت خود ادامه میدهد.
وی با بیان اینکه شش مرکز آموزشی در تبریز فعال است، گفت: دورههای آموزشی عمومی و تخصصی اعم از کلاسهای تخصصی حوزه علوم پزشکی توسط معاونت آموزشی این سازمان ارائه میشود.
غدیرخمی با بیان اینکه مدرک این سازمان قابل ترجمه بوده و در سطح جهانی معتبر است، افزود: پژوهش و فناوری از مهمترین حوزههای جهاد دانشگاهی استان است که در زمینه انرژیهای تجدید پذیر و نیروگاههای بادی و خورشیدی فعالیت ویژهای انجام میشود.
دکتر صغری حسینی اقدم، مدیر مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی تبریز نیز در ادامهی این مراسم اظهار کرد: این مجموعه با نام شهید کاظمی آشتیانی از سال ۱۳۹۰ در حیطهی درمان ناباروری شروع به فعالیت کرده است.
وی افزود: آمار ناباروری به دلیل افزایش سن ازدواج و عدم تمایل به باروری در سالهای اولیه بعد از ازدواج، افزایش پیدا کرده و متاسفانه به حدود ۲۰ الی ۲۵ درصد رسیده است.
وی با بیان اینکه این مجموعه از جمله افتخارات جهاددانشگاهی بوده و بیش از یک دهه با هدف تشخیص و درمان ناباوری مشغول فعالیت است، گفت: یک پک کامل از امکانات کلینیکهای متعدد شامل کلینیک درمان ناباروری مردان، ناباروری زنان، درمانگاه ایمونولوژی، ژنتیک و جنین شناسی با حداکثر توانایی و اطلاعات علمی بهروز در این مرکز ارائه میشود.
حسینی ادامه داد: در خصوص بیماری که از سوی ماماها به مرکز درمان ناباروری ارجاع داده میشود به طور کلی با شرح حال، آزمایش، رادیولوژی و سونوگرافی علت نازایی ریشه یابی شده و درمان شروع میشود.
وی ادامه داد: ارائه خدمات درمانی در حوزه درمان ناباروری و ژنتیک، انجام خدمات غربالگری ژنتیکی پیش از لانه گزینی جنین (PGS) با استفاده از دستگاه NGS، ارائه مشاورههای ژنتیکی و روانشناسی، فعالیت بخشهای زنان زایمان، جراحی، جنین شناسی، اورولوژی، ژنتیک و اهدا، انجامPGT-M برای بیماریهای تک ژنی مثل ناشنوایی، تالاسمی … از جنین قبل از لانه گزینی، تعیین جنسیت جنین، بررسی ژنتیکی در سقطهای مکرر و شکست لانه گزینی و بررسی ژنتیکی انواع بیماریهای ژنتیکی ناباروری مردان و بانوان، از جمله فعالیتهای مرکز خدمات تخصصی درمان ناباروری جهاددانشگاهی تبریز است.
وی با بیان اینکه فریز تخمک، اسپرم و جنین نیز در این مرکز انجام میشود، خاطرنشان کرد: با افزایش سن زنان معمولا کیفیت تخمک و باروری نیز کاهش مییابد. زنان مجرد بالای ۳۵ سال، زنان متاهلی که هنوز در فکر فرزندآوری نیستند و یا زنانی که به بیماری چون سرطان مبتلا بوده و نیاز به شیمی درمانی و رادیوتراپی دارند، از آنجایی که شیمی درمانی باعث تشدید وضعیت ناباروری میشود، میتوانند پیش از شروع دوره درمان، با مراجعه به مرکز، اقدام به فریز تخمک و جنین کرده و در آینده از آن استفاده کنند.
مدیر مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی تبریز ادامه داد: بیمارانی که دچار ناباروری هستند معمولا با مشکلات روحی و روانی دست و پنجه نرم میکنند که این مجموعه برای ایجاد یک جو صمیمی و آرام تلاش میکند و در صورت نیاز آنها را به مشاورههای مرکز معرفی خواهد کرد.
دکتر مسعود ملکی، جنین شناس مرکز درمان ناباروری جهاد دانشگاهی آذربایجانشرقی در ادامه به تعریف ناباروری اشاره کرد و گفت: ناتوانی در بارداری بعد از ۱۲ ماه رابطه جنسی محافظت نشده زوجین، ناباروری محسوب میشوند.
وی افزود: طبق اعلام بهداشت جهانی ۱۷.۵ درصد از جمعیت افراد بزرگسال نابارور هستند که این آمار در کشور ما روز به روز در حال افزایش است.
وی به عوامل ناباروری اشاره کرد و ادامه داد: بالا رفتن سن ازدواج و به تاخیر انداختن بارداری در زوجینی که در سنین مناسب ازدواج کردهاند، مشکلات آناتومیکی، متابولیکی، اعتیاد، تغذیه و مواد شیمیایی و … از جمله عوامل جانبی تاثیرگذار در ایجاد ناباروری به شمار میرود.
ملکی اذعان کرد: در مرکز درمان ناباروری جهاددانشگاهی، آزمایشگاه ART به معنی کمک برای درمان ناباروری وجود دارد که در این واحد آزمایشگاهی با استفاده از ابزارها و تکنیکهای موجود اگر ناباروری زوجینی بصورت طبیعی یا با تکنیک آی یو آی به دلیل قدرت باروری پایین اسپرمها امکان نداشت، با استفاده از تکنیکهای آزمایشگاهی به جنین دسترسی پیدا میکنیم.
وی با بیان اینکه IVF،IUI و میکرواینجکشن سه روش عمدهی درمان ناباروری است، خاطر نشان کرد: در روش IVF، لقاح اسپرم و تخمک بدون تزریق اسپرم به داخل تخمک انجام میشود و فقط اسپرم و تخمک در یک محیط مغذی قرار داده میشوند تا عمل اتصال و لقاح دو گامت انجام بگیرد و اگر مشکلات مولکولی اتصال دو گامت وجود داشته باشد این روش با شکست مواجه خواهد شد.
وی ادامه داد: در روش IUI نیز اسپرمها در آزمایشگاه شستشو داده شده و ظرفیت باروری تخمک افزایش داده میشود و در روش میکرواینجکشن که روشی پیشرفتهتر است، اسپرم به طور مستقیم به داخل سیتوپلاسم تخمک تزریق میشود.
دکتر جعفر محسنی، متخصص ژنتیک نیز دلایل سقطهای مکرر و شکست در لانه گزینی را بالا بودن سن زنان، عوامل محیطی، چاقی، سیگار و الکل، عوامل عفونی، شیمیایی و … عنوان کرد.
وی افزود: عوامل اپی ژنتیک عواملی هستند که از طرف محیط، اثراتی روی ژن گذاشته میشود که قابل اصلاح است اما اگر جهشی در توالی ژن صورت گیرد این جهش امکان اصلاح ندارد مگر در شرایط خاص قابل رفع است.
وی با بیان اینکه در سقطهای مکرر ۴۰ درصد زن و ۴۰ درصد مرد و بقیه عوامل دیگر، دخیل هستند، گفت: وقتی سن زوجین ۴۰ سال به بالا باشد بهترین گزینه برای بیمار، مشاوره ژنتیکی است که بر اساس آن میتوانیم حدس بزنیم آیا توارث میتواند ژنتیکی باشد یا خیر؟.
محسنی ادامه داد: انجام آزمایش کاریوتایپ در مشاورههای ژنتیکی برای فرایند به تصویر کشیدن مجموعه کروموزومهای موجود در سلولهای یک موجود زنده بهمنظور بررسی محتوای کروموزومی، وضعیت کروموزومها، تعداد آنها و بررسی اختلال و ناهنجاریهای کروموزومی بسیار موثر است.
وی افزود: مشاورههای قبل از بارداری برای خانوادههایی که بیماری ژنتیکی دارند لازم و ضروری است.
گفتنی است؛ در پایان این مراسم از ماماهای نمونه تجلیل به عمل آمد.
انتهای پیام
ارسال دیدگاه
مجموع دیدگاهها : 0در انتظار بررسی : 0انتشار یافته : ۰