مزارع نهبندان در محاصره ملخ ها/ کشاورزان نگران نابودی محصولات

پایگاه خبری سردبیر، گروه استان‌ها: هجوم ملخ‌های صحرایی به مزارع و حمله‌ور شدن به دست رنج‌های کشاورزان خراسان‌جنوبی به ویژه در شهرستان نهبندان مربوط به یک هفته قبل نیست. سال گذشته نیز این مهمان ناخوانده از کشورهای همسایه وارد سرزمین ما و استان‌های همجوار و در نهایت استان خراسان‌جنوبی شد. چند روز پیش نیز جسته […]

پایگاه خبری سردبیر، گروه استان‌ها: هجوم ملخ‌های صحرایی به مزارع و حمله‌ور شدن به دست رنج‌های کشاورزان خراسان‌جنوبی به ویژه در شهرستان نهبندان مربوط به یک هفته قبل نیست. سال گذشته نیز این مهمان ناخوانده از کشورهای همسایه وارد سرزمین ما و استان‌های همجوار و در نهایت استان خراسان‌جنوبی شد.
چند روز پیش نیز جسته و گریخته اخباری در فضای رسانه‌ای از هجوم این ملخ‌ها به شهرستان نهبندان به گوش رسید و دوباره زمینه نگرانی مردم و به ویژه روستاییان منطقه را به وجود آورد.

واکنش‌های اولیه نسبت به هجوم ملخ‌ها
غلامرضا قوسی رئیس سازمان جهاد کشاورزی در تاریخ هفتم اردیبهشت ماه در خبری که در پرتال جهاد کشاورزی خراسان جنوبی منتشر شده بود، با بیان اینکه هجوم ملخ‌ها در سربیشه و نهبندان بیشتر بومی و از نوع مراکشی هستند، بیان‌کرد: هیچ ملخ صحرایی مشاهده نشده و جای نگرانی نیست.
وی گفت: هفته گذشته این ملخ‌ها برای نخستین بار در گمرک ماهی‌رود سربیشه دیده شدند و روزهای بعد خبرها حاکی از هجوم ملخ‌ها به برخی نقاط نهبندان بود.
قوسی افزود: در حال حاضر ملخ‌های مشاهده‌شده در دو شهرستان نهبندان و سربیشه از نوع مراکشی و بومی هستند که هرساله در این ایام با بارش‌های رگباری می‌آیند و خطری برای مزارع کشاورزی نیست.
وی با بیان اینکه تاکنون موردی از هجوم ملخ‌های صحرایی در استان مشاهده نشده است افزود: خراسان جنوبی آمادگی برای مقابله با آفت ملخ‌های مهاجر را دارد.
رئیس سازمان جهاد کشاورزی خراسان جنوبی ادامه داد: از اسفندماه سال گذشته بررسی‌ها در حال انجام است و برای مقابله با ملخ مهاجم یک دستگاه «یوال‌وی» پاش و تعدادی ناظر از استان خراسان جنوبی به سیستان و بلوچستان ارسال و اعزام شد.
قوسی با بیان اینکه مبارزه با ملخ‌ها به‌عهده جهاد کشاورزی است افزود: این آفت عمومی است لذا همه‌ساله شبکه‌های مراقبت و پیش‌آگاهی که وظیفه رصد و پایش عوامل خسارت‌زای گیاهی را به‌عهده دارند آفاتی از جمله ملخ را رصد و نسبت به افزایش آن جلوگیری می‌کنند.
اما مسئله به همین جا ختم نشد و با افزایش هجوم ملخ‌ها بر حجم نگرانی‌ها افزوده شد.
نگرانی کشاورزان از خسارت دیدن محصولات بر اثر هجوم ملخ‌ها
رضا رنگرز از اهالی بومی منطقه نهبندان در این زمینه اظهار کرد: ترس و نگرانی ناشی از خسارت به مزارع توسط ملخ‌ها و وارد شدن این آفت حتی به خانه و زندگی مردم آنان را دچار سردرگمی کرده است.
وی بیان کرد: حتی از زبان برخی از اهالی بومی نقل شده که دیده‌اند هجوم ملخ‌ها به یک زمین سرسبز بعد از مدت زمان کوتاهی آن را به یک زمین بایر تبدیل کرده است.
حسین سبحانی از شهروندان بیرجندی نیز در این زمینه گفت: هجوم ملخ‌ها چه در داخل شهرها و چه در روستاها موجب نگرانی مردم شده است.
وی اظهار کرد: گاه می‌شنویم این ملخ‌ها بومی هستند و خسارتی برای کشاورزی ندارند و زمانی هم سخن از ملخ‌های مهاجر از دیگر کشورها است.
سبحانی با اشاره به اینکه همین نداشتن اطلاعات صحیح ترس و نگرانی‌ها را بیشتر کرده است، یادآور شد: امیدواریم با افزایش آگاهی‌های عمومی مردم و مبارزه با این نوع آفت شاهد کمترین خسارت به محصولات کشاورزی باشیم.

دو نوع ملخ در خراسان‌جنوبی مشاهده شده است
مهدی یوسفی، مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی نیز در گفتگو با مهر در این زمینه اظهار کرد: در حال حاضر ما با دو نوع ملخ رو به رو هستیم که یک نوع ملخ‌های بومی خاکستری رنگ است که بیشتر اطراف چراغ‌ها و در داخل شهرها دیده می‌شوند.
وی با بیان اینکه در سال جاری به واسطه بارندگی شاهد میزان زیادی از این ملخ‌ها هستیم، بیان‌کرد: هیچ نوع گزارشی مبنی بر اینکه این نوع ملخ‌ها برای مزارع کشاورزی خسارت زا است، وجود ندارد.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی گفت: از آنجایی که ما در جهاد کشاورزی تنها مسئول حفظ نباتات و کاهش عوامل خسارت‌زای گیاهی هستیم، در داخل شهرها به واسطه عوامل زیست محیطی اجازه سم‌پاشی در راستای کاهش این نوع ملخ‌ها را نداریم.
ملخ‌های صحرایی از چهارم اردیبهشت میهمان ناخوانده
یوسفی ادامه داد: نوع دیگری از ملخ‌ها، ملخ صحرایی است که پارسال نیز در مزارع و مراتع ما ریزش داشته و امسال نیز از چهارم اردیبهشت ماه در استان مشاهده شده است.
وی با اشاره به اینکه این نوع از ملخ‌ها در سال گذشته از عربستان و عمان به کشور ما وارد شده بودند، افزود: این ملخ‌ها از کشورهای مطرح شده وارد استان‌هایی چون سیستان و بلوچستان، بوشهر، هرمزگان و خوزستان شدند.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی با اشاره به اینکه سال گذشته دسته‌ای از ملخ‌ها از جنوب کرمان وارد استان ما شدند، گفت: سال گذشته هزار و ۴۰۰ هکتار زمین کشاورزی آلوده داشتیم که با آن مبارزه شد.

چهار کانون آلودگی در نهبندان
یوسفی اظهار کرد: امسال علاوه بر کشورهای عمان و عربستان از کشور پاکستان نیز ریزش ملخ‌های آلوده را به کشورمان داشتیم و اولین مورد نیز در سه کانون حیدرآباد، چهار فرسخ، کلاته سید علی در شهرستان نهبندان با حجم آلودگی هزار و ۳۵۰ هکتار مشاهده شد.
وی با اشاره به اینکه مبارزه شیمیایی در ۳۵۰ هکتار را شروع کرده‌ایم، بیان‌کرد: روز هفتم اردیبهشت هم یک کانون آلوده دیگر در حسین آباد شوسف با حجم آلودگی سه هزار هکتار مشاهد شد.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی با بیان اینکه در بازه زمانی فعلی ملخ‌ها در مرحله جفت‌گیری و تخم‌گذاری هستند، ادامه‌داد: باید قبل از تخم‌گذاری ملخ‌ها معدوم شوند، چرا که در غیر این صورت در آینده با مشکلات عدیده‌ای رو به رو خواهیم شد.
وی در پاسخ به این موضوع که برخی از اهالی منطقه بیان می‌کنند که ملخ‌ها در مدت زمان کوتاهی یک مرتع را از بین برده و هیچ سرسبزی را باقی نگذاشته‌اند، اظهار کرد: این موضوع در حال حاضر امکان ندارد چرا که در شرایط فعلی ملخ‌ها قدرت تغذیه‌ای پایینی دارند و در مرحله تخم‌ریزی هستند.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی افزود: با توجه به بارندگی‌های اخیر مراتع سبز، رطوبت کافی در حاشیه رودخانه‌های قدیمی، مسیل‌ها و دشت‌های دارای خاک نرم، وجود دارد که محیط مناسبی برای تخم‌ریزی آفت است.
ضرورت ممانعت از چرای دام در مناطق سم‌پاشی شده
یوسفی با بیان اینکه ملخ‌ها احتمالاً از سیستان و بلوچستان، منطقه جازموریان و جنوب کرمان وارد استان ما شده‌اند، گفت: از هم استانی‌های عزیز درخواست می‌کنیم در مناطق سم‌پاشی شده از چرای دام‌ها خودداری کنند.
وی اظهار کرد: در حال حاضر یک سری اعتبارات برای تأمین سم و دستگاه‌های سم‌پاش به جهاد کشاورزی اختصاص یافته است.
مدیر حفظ نباتات جهاد کشاورزی خراسان‌جنوبی یادآور شد: به زودی کارشناسان حفظ نباتات وزارت جهاد کشاورزی از منطقه بازدید می‌کنند که از نزدیک خسارت‌ها را ارزیابی و اعتبار مورد نیاز برای مقابله با این موضوع تعیین شود.
یک سال طول می‌کشد تا کشاورز بتواند ثمره دست رنج خود را مشاهده کند و طبیعی است که هر عامل تهدید کننده محصولات برای او استرس‌زا و نگران کننده است.
امید است با افزایش آگاهی‌ها و مبارزه جدی‌تر با این مهمان ناخوانده، کشاورزان خراسان‌جنوبی و به ویژه منطقه نهبندان اطمینان خاطر بیشتری برای حفظ مزارع خود از این آفت داشته باشند.