پیشنهاد به رییس جمهور برای تسریع فرایند جذب نخبگان

به گزارش سردبیر پرس به نقل از بنیاد ملی نخبگان؛ سیدسلمان سیدافقهی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با حضور در برنامه تلویزیونی «صف اول» درباره عملکرد و برنامه‌های حمایتی بنیاد ملی نخبگان گفت: مطابق سند راهبردی کشور در امور نخبگان که یک سند بالادستی است، بنیاد ملی نخبگان نهادی هماهنگ کننده، تنظیم‌کننده و تسهیلگر است […]

به گزارش سردبیر پرس به نقل از بنیاد ملی نخبگان؛ سیدسلمان سیدافقهی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با حضور در برنامه تلویزیونی «صف اول» درباره عملکرد و برنامه‌های حمایتی بنیاد ملی نخبگان گفت: مطابق سند راهبردی کشور در امور نخبگان که یک سند بالادستی است، بنیاد ملی نخبگان نهادی هماهنگ کننده، تنظیم‌کننده و تسهیلگر است و بر همین اساس ایجاد هماهنگی میان همه دستگاه‌های اجرایی کشور در راستای اجرایی سازی اقدامات سند را به عهده دارد. در حقیقت بنیاد ملی نخبگان نهادی سیاست‌گذار است و به همین جهت است که جایگاه آن در ذیل نهاد ریاست جمهوری تعریف شده و ریاست هیئت امنای بنیاد ملی نخبگان بر عهده ریاست محترم جمهور است.
وی ادامه داد: فراهم‌سازی زمینه شناسایی و بروز استعدادهای فردی و گروهی در جامعه مهمترین اقدامی است که بنیاد در برنامه‌های خود باید دنبال کند و در قدم اول این امر با ایجاد هماهنگی و ابلاغ برنامه‌ای که دستگاه‌ها در تعامل با بنیاد باید تهیه کنند، اتفاق می‌افتد، به این مفهوم که بنیاد باید ساز و کار شناسایی استعدادها را فراهم و نقش دستگاه‌ها و نهادهای مختلف اجرایی را در حوزه نخبگان مشخص کند.
تأکیدات رهبری بر اهمیت اجرای اقدامات سند راهبردی کشور در امور نخبگان
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در ادامه با اشاره به تأکیدات رهبر معظم انقلاب در اهمیت اجرای اقدامات سند راهبردی کشور در امور نخبگان گفت: رهبر معظم انقلاب معتقدند بخش عمده مشکلاتی که ما در حوزه علم و فناوری داریم به دلیل اجرایی نشدن این سند است چرا که این سند جایگاه بسیار ویژه‌ای در نظام حکمرانی امور نخبگان دارد.
سیدافقهی با اشاره به تغییر رویکرد بنیاد در حوزه شناسایی و حمایت از نخبگان در دولت سیزدهم نیز گفت: وقتی اسم نخبه طرح می‌شود تصویر فردیست که در یکی از حوزه‌های علمی و فناوری برجسته بوده و یا اثربخشی خاصی داشته است که البته قطعاً یکی از مصادیق مهم نخبه بودن است اما آن‌طوری که در سند راهبردی کشور در امور نخبگان آورده شده، نخبه فردی برجسته و کارآمد است که در خلق و گسترش علم و فناوری، فرهنگ و هنر و سایر حوزه‌های مدیریتی کشور بتواند با تکیه بر دو موضوع توانمندی‌های اکتسابی و استعدادهای ذاتی خود نقش مؤثری در پیشبرد و اعتلای نظام ایجاد کند.
وی با اشاره به ضرورت شناسایی نخبگان در سایر حوزه‌ها گفت: ممکن است بعضاً مسیر شناسایی نخبه از دانشگاه نگذرد، به عنوان مثال یک کنشگر فعال اجتماعی که بتواند اثرگذاری عمیق را به وجود آورد و تغییری در جامعه مخاطب خود ایجاد کنند در زمره نخبگان محسوب و مشمول حمایت‌های بنیاد ملی نخبگان خواهد شد ضمن اینکه همین فرد می‌تواند در همتاپروری و شاگردپروری به بنیاد ملی نخبگان کمک کند.
حمایت از برگزیدگان رویدادها و شناسایی نخبگان با رویکرد معرفی مراجع معتبر
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در ادامه با تاکید ضرورت شناسایی فعال نخبگان و تغییر رویکرد بنیاد از شناسایی خوداظهارانه به فعال گفت: بنیاد ملی نخبگان برای شناسایی نخبگان ابزارهای گسترده‌ای دارد که یکی از این ابزارها کنکور سراسری و معدل افراد در مقاطع مختلف تحصیلی است، اما این تنها یکی از ورودی‌های بنیاد ملی نخبگان است، در کشور رویدادهای متعددی در حوزه‌های گوناگونی چون ادبی، مهارتی، هنری و … برگزار می‌شود که برگزیدگان این رویدادها مورد حمایت بنیاد ملی نخبگان قرار می‌گیرند.
وی ادامه داد: نخبگان در این رویدادها قابل شناسایی هستند و بنیاد ملی نخبگان در رقابت‌هایی که بیش از ۵۰۰۰ نفر شرکت می‌کنند و مورد تأیید دستگاه‌های مربوطه باشد ورود کرده و نخبگان را از این مسیر شناسایی می‌کند همچنین اخیراً با شکل‌گیری سازوکاری در بنیاد ملی نخبگان شیوه نامه شناسایی رشد و تعالی استعدادهای برتر در حوزه‌های ادبی، هنری و مهارتی ابلاغ شد که در حقیقت دال مرکزی آن شناسایی نخبگان با رویکرد معرفی مراجع معتبر است.
وی ادامه داد: همچنین امسال برای ۲۵۰۰ نفر از مستعدان برتری که توسط بنیاد شناسایی شده‌اند پیامک‌هایی ارسال شد و از ایشان برای حضور در مجموعه بنیاد و استفاده از تسهیلات این مجموعه دعوت به عمل آمد تا بنیاد در مسیر نخبگی همراه و همگام آنها باشد. این طرح با استقبال مستعدان برتر همراه و مورد اقبال ایشان قرار گرفت که این امر خود یکی از مصادیق تکریم نخبگان به شمار می‌رود.
توسعه مفهوم نخبگی و نظام استاد-شاگردی
سید افقهی با اشاره به توسعه مفهوم نخبگی ادامه داد: مسیر دوم، نظام استاد-شاگردی است که در آن افراد مورد تأیید و شناخته شده، استعدادهای برتر را شناسایی و به بنیاد ملی نخبگان معرفی می‌کنند. و این افراد پس از ارزیابی‌های نهایی مورد حمایت قرار می‌گیرند. بنابراین یکی از کارهای کلیدی که در بنیاد ملی نخبگان انجام می‌شود، توسعه مفهوم نخبگی به حوزه‌های ادبی، مهارتی، کارآفرینی، مدیریتی و هنری‌ست که بخشی از آن ابلاغ شده و بخش دیگر در حال نهایی شدن جهت ابلاغ است.
لایحه جامع حمایت از نخبگان در اولویت دستور کار خانه‌ملت
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در ادامه با اشاره به لایحه جامع حمایت از نخبگان گفت: تدوین این لایحه از اواخر پاییز سال گذشته با همراهی معاونت حقوقی ریاست جمهوری و سازمان امور اداری و استخدامی کشور آغاز و طی برگزاری جلسات متعدد پیش‌نویس آن در ۵۵ ماده آماده شد و هم اکنون برای دفتر رئیس جمهور ارسال شده که انشالله پس از بررسی در کمیسیون‌های مرتبط و پس از طی روند لازم وارد مجلس خواهد شد که در این خصوص نیز در جلساتی که با نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی داشتیم، درخواست خود را مبنی بر ضرورت در اولویت قرار گرفتن این لایحه در دستور کار مجلس جدید مطرح کرده‌ایم.
سید سلمان سیدافقهی با بیان اینکه در حکمرانی یکی از بحث‌ها تصویب قانون است، نسبت به تصویب این لایحه در مجلس ابراز امیدواری کرد و افزود: در سال‌های اخیر قانون مصوب و مصرحی برای مجاب کردن دستگاه‌ها در اجرایی سازی سندهایی مانند سند راهبردی نخبگان نداشتیم و البته نباید فراموش کنیم که ایجاد فرهنگ اجرای آن قانون و اعتقاد و باور به اینکه باید برای نخبگان شرایط مناسب را فراهم کنیم از اهمیت بالاتری برخوردار است.
سید سلمان سید افقهی قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در ادامه با بیان اینکه رویکرد پیش از این از ابتدای تأسیس بنیاد ملی نخبگان، حمایت مستقیم از نخبگان بوده اما آنچه در پیش‌نویس لایحه جامع حمایت از نخبگان مد نظر قرار گرفته ایجاد زمینه اثربخشی نخبگان و پیشرانی ایشان در پیشرفت کشور است، گفت: یکی از اقدامات کلیدی که در سند راهبردی کشور در امور نخبگان مکلف به انجام آن هستیم اثربخش کردن نخبگان است که در اقدامات سند و در راهبرد کلان ۳ آورده شده است.
شرکت‌های دولتی؛ میدان و بازار عمل شرکت‌های دانش‌بنیان
وی با تاکید بر بیانات مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه اقتصاد ما باید دانش بنیان شود، ادامه داد: در مسئله جذب نخبگان، تنها دستگاه‌های اجرایی دولت مدنظر نیستند و بنیاد تلاش می‌کند شرایط فعالیت در شرکت‌های خصوصی را نیز فراهم کند.
وی با تاکید بر اینکه شرکت‌های دانش بنیان باید وارد بازار شرکت‌های بزرگ دولتی شده و در لیست تامین‌کنندگان این شرکت‌ها قرار بگیرند، ادامه داد: شرکت‌های بزرگ دولتی که در واقع بخش عمده اقتصاد کشور را در دست دارند باید میدان و بازار عملی برای شرکت‌های کوچک‌تر دانش بنیان باشند.
اختصاص سهمی پایدار در میدان عمل بازارهای داخلی و صنایع زیربنایی به نخبگان
وی ضمن تاکید بر اهمیت بازارهای داخلی و صنایع اصلی که صنایع زیربنایی است به بیان ضرورت توجه به منابع و معادن کشور پرداخت و گفت: باید با تمرکز به صنایع بزرگ ارزش افزوده ایجاد کنیم و این امر با ایجاد زمینه مناسب برای تشکیل هسته‌های مسئله محور نخبگانی و شرکت‌های دانش بنیان محقق خواهد شد. از این رو حمایت قانونی از هسته‌های نخبگانی و شرکت‌های دانش بنیان در راستای فعالیت در بستر عملکرد صنایع بزرگ و در اختیار داشتن سهمی پایدار از این بازار یکی از موضوعاتی‌ست که در لایحه جامع حمایت از نخبگان به آن اشاره شده است.
حمایت از تحقیقات خطرپذیر نخبگان
وی با اشاره به اینکه راه اندازی صندوق توسعه اثربخشی نخبگان از دیگر بندهای پیش بینی شده در لایحه جامع حمایت از نخبگان است، گفت: بسیاری از نخبگان محصولاتی را تولید و یا مشکلی گلوگاهی را برطرف کرده‌اند اما آنها این توان را ندارند که بتوانند خدمت و یا محصول خود را تجاری سازی و در بازار عرضه کنند، این صندوق در چنین شرایطی کمک می‌کند که این محصولات که در سطوح یک، دو یا سه آمادگی فناوری هستند تبدیل به محصولات قابل عرضه شوند و با ایجاد بستر مناسب، مدیریت ریسک برای پروژه‌های تحقیقاتی آنها صورت گیرد و اصطلاحاً آنها را از دره مرگ شرکت‌ها نجات دهد که البته این امر نیز در سند راهبردی کشور با عنوان صندوق توسعه تحقیقات خطرپذیر نخبگان آورده شده که متأسفانه هیچ گاه تشکیل نشد و ما اکنون تلاش می‌کنیم در قانون جامع، این صندوق تأسیس و از تحقیقات خطرپذیر نخبگان حمایت کنیم و امیدواریم منابع آن از طریق اعتبارات مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها تأمین شود.
سید افقهی با بیان این حضرت آقا فرمودند «نخبه در کشور ما حس مفید بودن می‌خواهد و این حس مفید بودن دو مصداق دارد که یکی بحث اشتغال است که نخبه شغلی در شأن داشته باشد و دوم اینکه امکان تحقیقات مداوم داشته باشد»، گفت: ایجاد امکان تحقیقات مداوم برای نخبگان نیازمند این است که بتوانیم منابع لازم برای ادامه تحقیقات را فراهم کنیم.
سید افقهی در ادامه بیان کرد: هفتم اسفندماه، رئیس محترم جمهور ابلاغیه‌ای را به دستگاه‌های اجرایی زدند که در آن نقش هر دستگاه در حمایت از نخبگان به تفکیک مشخص شد، یکی از موضوعاتی که در این ابلاغیه مورد تاکید است، همکاری در تأمین منابع صندوق مذکور از محل اعتبارات مسئولیت اجتماعی شرکت‌هاست. متأسفانه مسئولیت اجتماعی شرکت‌ها هنوز قانون مصوب و مصرحی ندارد و معمولاً شرکت‌ها در بخش‌های گوناگونی به صورت سلیقه‌ای اعتبارات را مدیریت می‌کنند. در این حوزه همراهی صنایع زیربنایی مادر نقش بسزایی دارد، چراکه صنایع بزرگ از امتیازات ویژه و یارانه‌های دولتی استفاده می‌کنند از این رو در قبال جامعه نخبگانی مسئولیت دارند. بنابراین ما به ازای امتیازات می‌توانند در حوزه نخبه پروری و نخبه گماری و به‌کارگیری ایشان همراهی کنند.
وی سپس با اشاره به سه فراخوان جذب نخبگان در دستگاه‌های اجرایی کشور گفت: در دو دوره اول قریب به ۱۵۰۰ نفر گزینش و وارد فرایند جذب و به‌کارگیری شدند که البته چالش‌هایی نیز وجود داشته، در فراخوان اول برای ۱۵۰۰ جایگاه شغلی ۷۸۰۰ نفر ثبت نام کردند که در فرایند کوتاهی ارزیابی اولیه آنها توسط بنیاد انجام و بعد از آن وارد کانون‌های ارزیابی شدند. پس از آن به دوره توانمند ساز معرفی و سپس افرادی که توانستند امتیازات لازم را کسب کنند به فرایند گزینش وارد شدند.
چالش‌های به‌کارگیری نخبگان
سیدافقهی با بیان اینکه یکی از چالش‌های به‌کارگیری نخبگان که سرعت کار را پایین آورده است، همین فرایند گزینش است، گفت: با توجه به اینکه بنیاد برای تمامی دستگاه‌های کشور کار جذب را انجام می‌دهد به رئیس جمهور پیشنهاد دادیم که بابت تسریع این فرایند یک هیئت مرکزی گزینش به بنیاد ملی نخبگان داده شود، رئیس جمهور اکیداً بابت پیگیری این موضوع دستور دادند و خواهش ما از متولیان امر در دولت و هیئت عالی گزینش این است که این امر را تسریع کرده تا بنیاد بتواند هیئت مرکزی گزینش را راه اندازی کند چرا که از منظر بنیاد ملی نخبگان گزینش در فرایند یک ماهه قابل انجام است.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با تاکید بر اهمیت نگهداشت نخبگان در کشور گفت: عمده نخبگان از ظرفیت‌های بالایی برای جذب برخوردارند و قاعدتاً با پیشنهاداتی مواجه می‌شوند از این رو ما موظفیم فرایند اثرگذاری و حفظ ایشان را در کوتاه‌ترین زمان فراهم و تعیین تکلیف شرایط بکارگیری را با سرعت بیشتری در دستور کار قرار دهیم همچنین ملاحظات لازم را در خصوص بکارگیری، حقوق و مزایا مد نظر قرار دهیم.
پیگیری امور نخبگان در طرح نظام وظیفه تخصصی
وی با بیان اینکه طرح نظام وظیفه تخصصی از جمله طرح‌هایی است که در آن شرایط خوداظهارانه را مورد قبول قرار داده‌ایم، گفت: بنیاد همواره بحث معرفی نخبگان به خدمت نظام وظیفه تخصصی را پیگیری کرده و هر ساله متقاضیان پس از احراز به ستاد کل نیروهای مسلح معرفی و در بخش نخبگان نیروهای مسلح تعیین تکلیف می‌شوند و در همین راستا نیز تنها از سال گذشته تاکنون ۳۰۰۰ نخبه از طرح نظام وظیفه تخصصی بنیاد ملی نخبگان استفاده کرده‌اند.
شناسایی نخبگان مدیریتی در دستور کار / بکارگیری نخبگان در بخش خصوصی
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان با بیان اینکه هم اکنون طرحی برای شناسایی نخبگان مدیریتی در دستور کار بنیاد ملی نخبگان است، گفت: در تلاشیم نخبگانی را که ظرفیت مدیریت مجموعه‌ها و یا عضویت در هیئت مدیره شرکت‌ها را دارند و یا از ظرفیت قرارگیری در مناصب اثرگذار برخودارند شناسایی و برای این عزیزان در لایه دیگری از حکمرانی دوره‌های توانمندسازی را برگزار و سپس برگزیدگان را به دستگاه‌ها معرفی کنیم. همچنین برای به‌کارگیری نخبگان در بخش خصوصی با هلدینگ‌های بزرگ جلساتی برگزار شده و مشغول پیگیری امور نخبگان در راستای به‌کارگیری ایشان در مجموعه‌های بزرگ خصوصی هستیم.
ساماندهی نظام گزینش اصلح کارگزاران کشور از میان نخبگان و و اجتماعات نخبگانی
سید افقهی در ادامه با بیان اینکه یکی از اقدامات مهمی که باید ذیل راهبرد ملی ۳ انجام دهیم ساماندهی نظام گزینش اصلح کارگزاران کشور از میان نخبگان و و اجتماعات نخبگانی است، گفت: بستر آن چیزی که به عنوان شایسته سالاری می‌شناسیم با اجرای این بند از سند راهبردی کشور در امور نخبگان محقق خواهد شد نهادینه شدن فرهنگ بهره‌مندی از ظرفیت نخبگان در جایگاه‌های مدیریتی از اهمیت بالایی برخوردار است و در این خصوص باید تاجایی پیش رویم که انتصابات در دولت‌ها نیز بر مبنای شایسته سالاری و صدالبته با در نظر گرفتن ملاحظات سیاسی باشد. لذا در همین راستا کارگزاری‌های منابع نیروی انسانی متخصص در مجموعه بنیاد ملی نخبگان در حال شکل‌گیری است و طبق گزارش در همین هفته ۲۵ نفر از متخصصین شناسایی شده به بخش خصوصی برای به‌کارگیری در جایگاه‌های مدیریتی معرفی خواهند شد.
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در ادامه اظهار داشت: حضرت آقا در دیداری که با نخبگان داشتند فرمودند «گاهی پیش می‌آید که ملت‌ها در مقابل شیب‌های تندی قرار می‌گیرند، گاهی پیش می‌آید که اراده کافی وجود ندارد، گاهی پیش می‌آید که توان آن وجود ندارد و این در حالی است که در شرایط فعلی در کشور ما هم توان کافی وجود دارد و هم اراده آن»، لذا فرمودند که «من نمی‌خواهم نسبت به آینده سو تفاهمی پیش آید اما فرصت خواستن و توانستن مقطع فعلی را باید قدر بدانید و از آن استفاده کنید» و سپس ایشان مطالبه یک خیز جدید علمی را مطرح کردند و معتقدند این خیز جدید علمی با مشارکت مسئولان در دولت، مدیران جوانی که در بدنه دولت هستند و نخبگان اتفاق خواهد افتاد یعنی باید زنجیره‌ای شکل بگیرد که جریان به‌کارگیری نخبگان در حکمرانی اتفاق افتد.
شکل‌دهی به هیئت‌های نخبگانی اندیشه‌ورزی / لزوم توسعه نظام اندیشه‌کده‌ای
سیدافقهی با بیان اینکه نظام اندیشه‌کده‌ای ما در کشور محدود است و نیاز به توسعه دارد، گفت: در کشورهای پیشرفته اندیشکده‌های مهم وجود دارد که خط سیاستی کلی را گرفته و راهبردهای مشخص و اثربخشی را به مسئولان ارائه می‌کنند و خبرگان و نخبگان در این اندیشکده‌ها حضور دارند. بر همین مبنا بنیاد ملی نخبگان برنامه‌ای را در دست اجرا دارد و آن شکل‌دهی به هیئت‌های نخبگانی اندیشه‌ورزی است که از جمله معیون کارها برای اثربخشی نخبگان در کشور به شمار می‌رود. تاکنون بیش از ۲۰۰ هیئت اندیشه ورز در بنیاد ملی نخبگان حمایت شده که حداقل هر یک از هیئت‌ها به میزان ۲۰۰ میلیون تومان مورد حمایت قرار گرفتند و این رقم امسال افزایش یافته است.
لیگ نخبگان و مناظره‌های رقابتی
سید افقهی با اشاره به راه اندازی خانه نخبگان نیز گفت: این خانه‌ها محل تجمع نخبگان خواهد بود امسال برنامه‌ای را تحت عنوان گفتاورد ملی نخبگان برگزار خواهیم کرد که بنای آن مناظره‌هایی‌ست که به صورت رقابتی برگزار خواهد شد و در واقع این رویداد لیگ نخبگان است، یک لیگ جام حذفی که نخبگانی که در حوزه‌های پنجگانه معرفی شده پولی و بانکی، نظام حکمرانی، حوزه سلامت، امنیت غذایی و منابع طبیعی به رقابت می‌پردازند و در خصوص برنامه‌های ملی و کلان ایده‌ها و نظرات خود را به اشتراک گذاشته و طرح‌های خود را مطرح می‌کنند.
وی ادامه داد: گفتاورد ملی نخبگان می‌کوشد در کلان مسائل کشور از نخبگان دعوت کند تا با هم مناظره کنند، همچنین تیم‌های آنالیزگر متشکل از خبرگان مناظره‌ها را ارزیابی و تیم‌های برتر را انتخاب می‌کنند. تیم‌های برتر به مراحل بالاتر راه پیدا کرده و این امر سبب شناسایی نخبگانی خواهد شد که در لایه سیاست گذاری حرف‌هایی قابل عرضه دارند و به این طریق بخشی از نخبگان حوزه حکمرانی شناسایی می‌شوند.
وی در توضیح مأموریت خانه نخبگان نیز گفت: ایجاد خانه نخبگان با هدف ایجاد جوامعی برای حمایت از ایده‌های نخبگانی در دستور کار قرار گرفت. این خانه به عنوان نهادی برخاسته از جامعه نخبگانی و نهادی علمی، تشکیلاتی است که ذیل بنیاد ملی نخبگان تعریف می‌شود اما مدیریت و اداره آن بر عهده خود نخبگان است که به زودی مکانیزم‌ها و سازوکارهای آن خدمت نخبگان اطلاع رسانی خواهد شد.
طرح‌های طرح‌های اولویت محور و تقاضا محور
وی با اشاره به سایر طرح‌های بنیاد ملی نخبگان نیز گفت: این طرح‌ها در دو دسته تعریف می‌شوند که یکی از آنها طرح‌های اولویت محور است، در این طرح‌ها، نخبگان با کمک مجموعه‌های مختلف حاکمیتی اولویت‌ها را شناسایی و پیشنهادات خود را برای رفع آن ارائه می‌کنند. بنیاد در این طرح‌ها از ایده‌های نخبگانی در راستای حل مسائل کشور حمایت مالی می‌کند.
وی ادامه داد: دسته دوم، طرح‌های تقاضا محور است، در این طرح‌ها نخبگان در تعاملی که با استانداری‌ها دارند و در تعامل با بخش‌های دولتی و دستگاه‌هایی که در هر استان وجود دارد تقاضا و نیازهای آنها را احصا و بر اساس آن راهکار ارائه می‌دهد.
درخواست از وزرا برای تشکیل کمیته‌های پیگیری امور نخبگان
سید افقهی ضمن تشکر از دکتر وحیدی وزیر کشور در همراهی با نخبگان و پیگیری امور مرتبط با ایشان، از سایر وزرا خواست پای کار نخبگان آمده و کمیته‌های پیگیری امور نخبگان را شکل دهند.
وی سپس با اشاره به لزوم شکل دهی به تحقیقات مداوم نخبگان گفت: سال گذشته با پیگیری شخص آقای رئیس جمهور آئین نامه پژوهشگرهای مستقل کشور در شورای عتف مصوب شد که متأسفانه اطلاع رسانی کافی در خصوص آن صورت نگرفت و از جمله اموری است که باید اطلاع رسانی آن در دستور کار شورای عالی عتف قرار گیرد.
اعلام آمادگی نخبگان ایرانی غیر مقیم برای همکاری با کشور
وی درباره تعامل بنیاد ملی نخبگان با شورای عالی ایرانیان خارج از کشور در راستای به‌کارگیری توان ایشان و انتفاع کشور نیز گفت: جلسات بسیار متعددی با شورای ایرانیان خارج از کشور برگزار شده و دغدغه دولت در خصوص استفاده از توان ایشان بسیار جدی است اما بحثی که در این میان وجود دارد این است که بنا نداریم لزوماً نخبگان خارج از کشور را مجاب به برگشت کنیم چرا که استفاده از ظرفیت ایشان برای انتفاع کشور منوط به بازگشت ایشان نیست.
وی ادامه داد: جلساتی به صورت حضوری و مجازی برگزار شده و بسیاری از نخبگان عزیزمان در خارج از کشور در حوزه‌های گوناگونی مانند ارائه مشاوره و همکاری در برخی پروژه‌ها اعلام آمادگی کردند. فراموش نکنیم که برخی از این بزرگواران وابستگی‌های شغلی جدی دارند و امکان بازگشت در کوتاه مدت برایشان وجود ندارد اما یک نظام هوشمند، هوشمندی‌اش می‌تواند در این باشد که از توان نخبگان خود در هر جای دنیا استفاده کند. هم اکنون کشورهایی مانند چین و هند که در حوزه اقتصادی به عنوان قدرت‌های برتر دنیا شناخته می‌شوند جامعه گسترده‌ای را به عنوان مهاجر در سایر کشورها دارند و از ظرفیت آنها به نحو احسن استفاده می‌کنند. البته بازگشت بخشی از نخبگان مقیم خارج به کشور در برنامه‌های معاونت علمی و بنیاد ملی نخبگان قرار دارد که در وقت مقتضی به آن خواهیم پرداخت و اطلاع رسانی مناسب انجام می‌شود.
جهش تولید با مشارکت نخبگان
قائم مقام بنیاد ملی نخبگان در پایان با اشاره به نقش نخبگان در تحقق شعار سال نیز گفت: مهمترین موضوع نخبگان حل مسئله و احصاء مسائل اصلی کشور است به این معنا که تولید کشور در حوزه اقتصاد، فکر و فرهنگ افزایش یابد و در همین راستا بنیاد ملی نخبگان جهش تولید با مشارکت نخبگان را پیگیری می‌کند و رویداد گفتاورد ملی نخبگان از مصادیق به‌کارگیری نخبگان در حل مسائل کشور است به ویژه در حوزه‌های اقتصادی که تمرکز گفتاورد امسال عمدتاً حوزه‌های اقتصادی است و بیشتر در لایه اندیشه‌ورزی، ایده پردازی و ارائه مشاوره به مسئولین کشور تعریف شده است.