کارشناس محیط زیست: حفاظت از تالاب‌ها نیازمند یک اراده ملی است

دکتر بختیار فتاحی روز دوشنبه به مناسبت روز جهانی تالاب ها در گفت و گو با خبرنگار سردبیرپرس با بیان اینکه کشورمان در حوزه تالاب ها در جهان از اهمیت زیادی برخوردار است افزود: این اهمیت از ۱۳ بهمن ۱۳۴۹ که مسوولان محیط زیست ۱۸ کشور جهان و نهادهای غیردولتی بین‌المللی مانند فائو و یونسکو […]

دکتر بختیار فتاحی روز دوشنبه به مناسبت روز جهانی تالاب ها در گفت و گو با خبرنگار سردبیرپرس با بیان اینکه کشورمان در حوزه تالاب ها در جهان از اهمیت زیادی برخوردار است افزود: این اهمیت از ۱۳ بهمن ۱۳۴۹ که مسوولان محیط زیست ۱۸ کشور جهان و نهادهای غیردولتی بین‌المللی مانند فائو و یونسکو در رامسر گرد هم آمدند و نخستین کنوانسیون برای حفاظت از تالاب‌های دنیا را در کشورمان امضا کردند، آغاز شد.
وی با بیان اینکه روز جهانی تالاب ها به نام ایران است و به نوعی ایران را می توان مادر تالاب های جهان قلمداد کرد یادآور شد: سازمان ملل‌متحد با به رسمیت شناختن تلاش‌های محیط‌بانان جهان و اهمیت حفاظت از تالاب‌ها، دوم فوریه را در سال ۲۰۲۱ به‌طور رسمی روز جهانی تالاب‌ها نامید که هدف اصلی آن انتشار اطلاعات در مورد ارزش تالاب‌ها و تشویق مردم و دولت‌ها به اقدام برای جلوگیری از نابودی آن‌ها است.
عضو هیات علمی دانشکده محیط زیست و منابع طبیعی دانشگاه ملایر با بیان اینکه تالاب ها نقش بسیار مهمی برای بقای حیات بر روی کره زمین دارند بنابراین از بین رفتن آنها برای زندگی انسان نیز مشکل ساز خواهد شد اضافه کرد: تالاب ها از کارکردهای متنوع و بسیار ارزشمندی برخوردار هستند که اگر تنها به یک مورد آنها یعنی میزان اکسیژنی که در مقایسه با جنگل ها وارد هوا می‌کنند بپردازیم می توانیم به ارزش منحصربفرد تالاب ها در محیط زیست پی برد.
فتاحی با اشاره به تخریب هایی که تالاب ها با آن در کشورمان مواجه هستند تاکید کرد: یکی از دلایلی که نتوانسته ایم با تخریب تالاب ها مقابله کنیم این است که هنوز موفق نشده ایم کسانی را که از این پدیده زیست محیطی منتفع و یا متضرر می ‌شوند را در حفاظت از آنها دخالت دهیم.
عضو شورای پژوهشی محیط زیست استان کرمانشاه یادآور ‌شد: یکی دیگر از مشکلات کشور ما در زمینه محیط زیست و منابع طبیعی این است که متاسفانه هیچ اراده ملی برای صیانت از آنها در کشورمان وجود ندارد.
این عضو هیات علمی و کارشناس محیط زیست با بیان اینکه در آینده کشوری در جهان می تواند حرفی برای گفتن داشته باشد که دارای آب و هوای سالم بوده و مردمانش در رفاه و آرامش باشند افزود: ایجاد احساس مسوولیت اجتماعی و شناخت تهدیداتی که می تواند تالاب ها را با خطر مواجه سازد از نکات مهمی است که باید به مردم و به ویژه جوامع محلی انتقال داد.
وی تاکید کرد: باید به مردم این پیام مهم را انتقال داد که تالاب ها متعلق به آنها و آیندگان آنهاست بنابراین بجای آنکه یک نمک‌زار را در آینده تحویل آنها دهیم باید تلاش کنیم تا با صیانت از آنها، تالاب هایی تحویل نسل های بعدی دهیم که شور و جریان زندگی در آنها جاری باشد.
فتاحی اضافه کرد: در کنار آگاهی بخش به مردم به ویژه کشاورزان در مورد تبعات ناشی از تصرف اراضی تالاب ها باید حمایت از دستگاه های نظارتی همچون سازمان حفاظت محیط زیست و دیگر دستگاه های دخلی در صیانت از محیط زیست مورد توجه دولت قرار گیرد.
به گزارش سردبیرپرس، طی توافقی جهانی دوم فوریه برابر با ۱۳ بهمن به نام روز جهانی تالاب ها نامگذاری شده تا با برگزاری آیین هایی در پاسداشت این روز، اهمیت و کارکردهای تالاب ها برای مردم بیان شود.
تالاب هشیلان تنها تالاب استان کرمانشاه یکی از زیباترین مناظر طبیعی دیدنی استان است و به دلیل وجود گونه‌های گیاهی و جانوری متنوع در آن یکی از مهم‌ترین اکوسیستم‌های آبی استان کرمانشاه به حساب می‌آید.
این تالاب با ۱۱۰ جزیره و برکه کوچک و بزرگ ۴۵۰ هکتار مساحت داشته و در یک منطقه شکار ممنوع واقع شده و یکی از منحصر به فردترین تالاب‌های ایران است.
تالاب هشیلان در فاصله ۳۱ کیلومتری شمال غربی شهر کرمانشاه و در مسیر جاده کرمانشاه – روانسر واقع شده است و همه ساله پذیرای بیش از ۱۰ تا ۱۵ هزار بال انواع پرندگان مهاجر است.