نباید بین امام جمعه ومردم فاصله ای باشد

سردبیر پرس – گروه استان‌ها: آبان ماه ۵۸ پس از نماز جمعه تهران، شهرستان ورامین شاهد اقامه نماز جمعه حسب الامر امام خمینی (ره) بود و اکنون ۴۱ سال از این رخداد مهم می‌گذرد. ورامین در انقلاب و تاریخ ایران جایگاه ویژه ای داشته و مهد علما و دانشمندان و امامزادگان لازم التعظیم بوده و […]

سردبیر پرس – گروه استان‌ها: آبان ماه ۵۸ پس از نماز جمعه تهران، شهرستان ورامین شاهد اقامه نماز جمعه حسب الامر امام خمینی (ره) بود و اکنون ۴۱ سال از این رخداد مهم می‌گذرد.
ورامین در انقلاب و تاریخ ایران جایگاه ویژه ای داشته و مهد علما و دانشمندان و امامزادگان لازم التعظیم بوده و از این رو در میان شهرستان‌های کشور از موقعیت خاصی برخوردار است، لذا به دستور حضرت امام پس از تهران، ورامین شاهد برپایی نماز جمعه می‌شود آن هم به امامت یکی از شاگردان صدیق امام که در نزد ایشان کارنامه روشنی را از نظر علمی، انقلابی و مبارزاتی دارا بود.
حال و در آستانه پنج مردادماه و سالروز اقامه اولین نماز جمعه کشور پس از پیروزی انقلاب اسلامی به گفتگو با آیت الله سید مرتضی محمودی گلپایگانی، با سابقه ترین امام جمعه کشور نشستیم، که ماحصل آن در ادامه می‌آید:
* لطفاً نظرتان را در باره اهمیت و جایگاه نماز جمعه بیان کنید.
نماز جمعه یکی از تکالیف هفتگی در میان مسلمانان است، که با شرایط خاص، مسلمین گرد هم جمع شده و به فیض اقامه نماز جمعه می رسند.
در بیان اهمیت این نماز همین بس که یک سوره قرآن کریم بنام سوره جمعه است و در این سوره خداوند با صراحت مردم را به اقامه نماز جمعه فرا می‌خواند و هنگام اقامه نماز جمعه از هر گونه خرید وفروش نهی می‌فرماید.
در روایات هم بیانات فراوانی از پیامبر اکرم (ص) و ائمه معصومین (ع) وارد شده که با تعابیر مختلف اهمیت این عبادت را متذکر شدند و در سخنی پیامبر اکرم (ص) از آن به عنوان حج فقرا و مساکین یاد فرموده‌اند.
پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز به امر حضرت امام (ره) این سنت الهی احیا شد که تاکنون آثار وبرکات فراوانی را به همراه داشته است، اگر نبود نقش آفرینی نمازهای جمعه در طول دوران انقلاب اسلامی معلوم نبود انقلاب با چه مشکلاتی مواجه می‌شد، ولی به لطف الهی نمازهای جمعه به صورت هفتگی با بیان مسائل دینی و سیاسی ضمن آگاه سازی مردم، توطئه‌های دشمن را خنثی کرده و می‌کند.
لذا باید مردم عزیز ما قدردان این موهبت الهی بوده و از آن پاسداری کنند.

* اقدامات ابتکاری در نماز جمعه چه بوده است؟
نماز جمعه به عنوان یک ظرفیت مهم همواره در خدمت افراد، گروه‌ها و تشکلهای پایبند به اسلام و انقلاب بوده است.
استفاده از افراد با گرایشات مختلف سیاسی در ستاد نماز جمعه و به عنوان سخنران مورد توجه بوده است.
توجه به قرآن و ترویج فرهنگ اهل بیت (ع) از اقدامات ویژه نماز جمعه بوده که بانک حفظ قرآن جمعه با تشویق حافظان قرآن و سوق دادن آنان به نماز جمعه تلاش کرده است.
تشویق افراد برتر در حوزه‌های مختلف در نماز جمعه، برگزاری ارتباط مردم با مسئولان و پاسخگویی به مطالبات مردمی، حضور فعال در فضای مجازی با راه اندازی گروه و کانال جهت نشر معارف جمعه، همکاری صمیمی و نزدیک با خبرگزاری‌ها و رسانه‌ها، برگزاری مسابقات فرهنگی و تشویق برترین‌ها در نماز جمعه، همکاری تنگاتنگ در مناسبت‌ها با نهادها و ادارات مرتبط از جمله اقدامات نماز جمعه بوده است.
ولی آنچه امروز به عنوان یک اقدام تأثیرگذار انجام می‌شود فعالیت قرارگاه جهادی مصلا در ورامین است، که پس از شیوع کرونا فعالیت قابل توجهی در جهت کمک‌های مالی، معیشتی، درمانی، مشاوره‌ای و عمرانی داشته و دارد و حضور این قرارگاه در برخی روستاها و محلات حاشیه‌ای شهر و توجه و رسیدگی به حل مشکلات و انتقال آن به مسئولان ذیربط بسیار تأثیر گذار بوده است.
* به نظر شما به عنوان باسابقه‌ترین امام جمعه کشور ویژگی‌های یک امام جمعه موفق چیست؟
بدیهی است که امام جمعه‌ای می‌تواند موفق باشد که ضمن توجه به مبانی دینی و انقلابی در رفتار شخصی خود با مردم مأنوس باشد، بین او و مردم خاصه اقشار آسیب پذیر فاصله‌ای نباشد، صرفاً کار را در جمعه و نماز جمعه نبیند، بلکه در طول ایام هفته به فکر رفع مشکلات دینی و دنیایی مردم باشد و در جهت هدایت جامعه و مبارزه با انحرافات نیز با تمام توان تلاش کند.
* روش جذب جوانان به نماز جمعه چیست؟
حضور جوانان در ستاد برگزاری نماز جمعه، میدان دادن به جوانان در اجرای برنامه‌های نماز، تشویق جوانان در حوزه‌های ورزشی، علمی و هنری در نماز جمعه، معرفی جوانان برتر و بیان خواسته‌های آنان ار تریبون نماز جمعه از جمله روش‌هایی است که می‌تواند جوانان را به نماز جمعه ترغیب کند.البته نقش نهادها و ادارات مرتبط با جوانان مثل مدارس و دانشگاه‌ها در این رابطه انکار ناپذیر است.

* مطالبات امامین انقلاب از نماز جمعه چیست؟
حضرت امام (ره) و مقام معظم رهبری بارها با تعابیر گوناگون جایگاه رفیع نماز جمعه را مورد توجه قرار داده و مردم را به استفاده از این فرصت استثنایی ترغیب و تشویق نموده‌اند.
به ائمه جمعه هم سفارش کرده‌اند که از نماز جمعه به عنوان یک سنگر مستحکم دینی و انقلابی استفاده کرده و جهت تبیین معارف و جذب جوانان و نوجوانان و برنامه ریزی مناسب جهت تأثیرگذاری هر چه بیشتر نماز جمعه از آن بهره گیرند.
اما به نظر می‌رسد که این رهنمود مقام معظم رهبری که از نماز جمعه در هر شهر به عنوان قرارگاه فرهنگی و قلب هر منطقه یاد کردند، رسالت نماز جمعه و ائمه جمعه را سنگین‌تر کرده که باید نماز جمعه با این نگاه برنامه ریزی کند و از سویی تمام مجموعه‌های فرهنگی ضمن توجه به رسالت خطیر خود، به نماز جمعه و محوریت این پایگاه مهم توجه خاص داشته باشند.
چون امروز یکی از مهمترین اهداف دشمنان در برابر ملت ایران جنگ نرم و فرهنگی است باید نماز جمعه با تمام ظرفیت‌های فرهنگی جهت خنثی سازی توطئه‌های دشمن برنامه ریزی و تلاش کند.
* فعالیت‌های اجتماعی نماز جمعه چیست؟
همانطور که اشاره شد نماز جمعه علاوه بر بعد عبادی در سایر ابعاد نیز فعال و تأثیر گذار بوده است.
بحمدالله نماز جمعه ورامین در تمام عرصه‌های اجتماعی مثل کمک به محرومین و مستضعفین، یاری رساندن به سیل زدگان و خسارت دیدگان از زلزله، حمایت از ایتام، توجه به امور درمانی، همکاری با نهادهای حمایتی مثل کمیته امداد، بهزیستی و هلال احمر، تأمین نان فقرا و بسته‌های حمایتی، حل اختلافات خانوادگی و زمینه سازی ازدواج جوانان گام‌های خوبی بردارد که امید است مورد عنایت خداوند متعال قرار گرفته باشد.