گذری بر تاریخ سینمای ایران در باغ فردوس

به گزارش خبرنگار سردبیر پرس؛ موزهٔ سینمای ایران یکی از موزه‌ های استان تهران است که در باغ تاریخی فردوس تاسیس شده است. موزه  سینما دارای چند تالار نمایشگاهی است که در آن تمام آنچه که می تواند بعنوان فردی علاقمند به سینما و شخصیتهای سینمایی برایتان جذاب باشد، به نمایش گذاشته شده است. تاریخچه […]

به گزارش خبرنگار سردبیر پرس؛ موزهٔ سینمای ایران یکی از موزه‌ های استان تهران است که در باغ تاریخی فردوس تاسیس شده است. موزه  سینما دارای چند تالار نمایشگاهی است که در آن تمام آنچه که می تواند بعنوان فردی علاقمند به سینما و شخصیتهای سینمایی برایتان جذاب باشد، به نمایش گذاشته شده است.

تاریخچه موزه سینمای ایران
در سال ۱۲۲۷ هجری شمسی، محمد شاه قاجار دستور داد تا در نزدیکی منطقه خوش آب‌و‌هوای تجریش، قصری برای او احداث کنند. ولی ساختن این قصر با بیماری و در نهایت مرگ شاه به اتمام نرسید و نیمه تمام ماند.
سپس در زمان ناصر‌الدین شاه، وی زمین‌های اطراف این قصر را خرید و به آن اضافه کرد و سپس به عنوان هدیه به دخترش بخشید. داماد او که دوست محمدخان معیرالممالک، معمار مطرح در آن دوران بود، معماری قسمت جنوبی این باغ را به اتمام رساند. پس از مرگش این باغ رو به ویرانی رفت و چند بار بازسازی شد.

در سال ۱۳۱۶ هجری شمسی مدرسه‌ای در این مکان احداث شد. در سال‌های پنجاه هم این بنا به دفتر برنامه‌ریزی جشن‌های ملی بدل گشت.
پس از انقلاب صدا‌و‌سیما این بنا را در اختیار خودش گرفت و در سال ۱۳۸۱، عمارت فردوس را به موزه سینمای ایران تبدیل کرد.
موزه سینمای ایران به منظور گردآوری، حفظ، ثبت و عرضه مناسب میراث سینمای ایران در شهریورماه ۱۳۷۳ توسط شرکت توسعه فضاهای فرهنگی وابسته به شهرداری آغاز به کار کرد. در خرداد ۱۳۷۷ ساختمان قدیمی موزه واقع در کوچه پیرنیا خیابان لاله زار، با حضور سینماگران و حسن حبیبی معاون اول رئیس‌ جمهور گشایش یافت.

چهار سال بعد موزه به مکان فعلی خود منتقل شد و در شهریور ماه ۱۳۸۱ با حضور محمد خاتمی باز گشایش شد. عزت‌الله انتظامی اولین مدیرعامل موزه سینمای ایران بود.
در سال ۱۳۴۱ گروه هنر ملی نمایش‌هایی مانند «تقلا» و «تیرک شکسته»، نوشتهٔ نصرت پرتوی و همچنین «زنگوله‌ها» نوشتهٔ عباس جوانمرد را در باغ فردوس تمرین کرده و بعد آن‌ها را به کارگردانی عباس جوانمرد در تلویزیون ملی ایران به صورت زنده اجرا کرده‌است. بخشی از پوسترهای موجود در موزه سینما را مسعود مهرابی اهدا کرده‌است. 

این موزه شامل هفت تالار است که از طریق پله‌های موجود در محوطه باغ فردوس می توان به این تالارها دسترسی داشت.
تالار اول: این تالار به نوعی نمایانگر و تاریخچه ورود سینما به ایران است و شامل پوسترهای اولیه، شهر فرنگ، سینما توگراف و نمایش پرده خوانی است.
تالار دوم : تمام تجهیزات و اسباب سینما که در سالهای۱۳۸۰-۱۳۳۰ استفاده می شد در این تالار به نمایش گذاشته شده است.
تالار سوم : در این تالار جوایز و افتخاراتی که از حضور سینمای ایران در سینمای بین‌الملل دریافت شده است موجود است.
تالار چهارم : این تالار مختص سینمای جنگ و دفاع مقدس است.
تالار پنجم : این تالار بنام ارامنه و سینمای ایران نامگذاری شده است.
تالار ششم : این بخش که مختص سینمای کودک و نوجوان است شامل عروسک‌های دوست‌داشتنی از فیلم‌های قدیمی از جمله کلاه قرمزی و… می باشد.
تالار هفتم : سازهای قدیمی و موسیقی‌های سنتی و اصیل ایرانی در این تالار جای داده شده و همچنین از این تالار به عنوان اتاق صدا، دوبله و موسیقی ایران نیز یاد می شود.
ساعات بازدید از موزه در طول هفته از ساعت ۱۰ تا ۱۸:۳۰ و جمعه ها ساعت ۱۰ تا ۱۳

موقعیت مکانی موزه سینمای ایران
این موزه در خیابان ولی‌عصر، بالاتر از سه راه زعفرانیه، انتهای خیابان باغ فردوس، ضلع شرقی خیابان واقع شده و برای رسیدن به آن باید از میدان تجریش، خیابان ولیعصر را به سمت جنوب پیاده بروید. 
دسترسی به موزه سینمای ایران
اگر با وسایل حمل و نقل عمومی قصد رفتن دارید باید با اتوبوس های تندروی راه آهن _ تجریش را سوار شوید و در ایستگاه باغ فردوس پیاده شوید.

انتهای پیام/خ