انتشار نتایج ارزیابی استنادی جامع نشریات مصوب وزارت بهداشت

مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی، نتایج ارزیابی استنادی جامع خود از نشریات مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال ۱۳۹۸ را منتشر کرد. به گزارش سردبیر پرس، گزارش ارزیابی استنادی (Journal Citation Reports-JCR) یکی از روش‌های متداول و پذیرفته‌شده ارزیابی نشریات علمی است که انجام درست آن نیازمند در اختیار داشتن تمامی اطلاعات (آرشیو […]

مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی، نتایج ارزیابی استنادی جامع خود از نشریات مصوب وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در سال ۱۳۹۸ را منتشر کرد.

به گزارش سردبیر پرس، گزارش ارزیابی استنادی (Journal Citation Reports-JCR) یکی از روش‌های متداول و پذیرفته‌شده ارزیابی نشریات علمی است که انجام درست آن نیازمند در اختیار داشتن تمامی اطلاعات (آرشیو شماره‌ها و تمامی عنوان نشریات) است. همواره در حفظ جامعیت و روزآمدی اطلاعات موجود در بانک اطلاعاتی نشریات پایگاه مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) تلاش شده است؛ به گونه‌ای که در حال حاضر کلیه نشریات علمی-پژوهشی وزارت علوم و بهداشت به صورت دسترسی آزاد در اختیار کاربران است و ماهانه میلیون‌ها کاربر به دانلود و مطالعه مقالات علمی از طریق این پایگاه علمی می‌پردازند.
در گزارش ارزیابی استنادی (JCR)، تنها نشریاتی می‌توانند شرکت داشته باشند که علاوه بر دارا بودن درجه علمی- پژوهشی، حداقل ۳ سال سابقه انتشار داشته و در سال مورد گزارش، با حداقل ۲۰ مقاله در هر سال، دوره انتشار خود را کامل کنند.
اهمیت گزارش‌های استنادی
این گزارش‌ها به‌عنوان شاخصی برای میزان کاربرد نتایج پژوهش، نشانگر میزان و کیفیت استفاده‌ پژوهشگران از مدارک علمی تولید شده است. در این گزارش شاخص تأثیر، یک شاخص کیفی است که برای ارزیابی، مقایسه و رتبه‌بندی نشریات علمی در رشته‌های مختلف در سطح ملی یا برای مقایسه مجله‌ها در سطح بین‌المللی به کار گرفته می‌شود؛ این شاخص نشان‌دهنده‌ فراوانی استنادهایی است که در طول یک سال مورد گزارش به مجموعه‌ مقالات چاپ‌شده در یک نشریه در یک دوره زمانی مشخص داده می‌شود.
انتشار گزارش JCR-SID 1398
مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) به عنوان نخستین و تنها بانک و پایگاه استنادی جامع و روزآمد نشریات علمی – پژوهشی کشور، گزارش‌های استنادی نشریات علمی – پژوهشی کشور مصوب وزارت بهداشت (JCR-SID 2019-1398) را منتشر کرد. براساس این گزارش، تعداد کل نشریات مصوب پزشکی ۴۳۶ نشریه، نشریات موجود در گزارش JCR 98 تعداد ۴۱۸ نشریه، نشریات دارای شاخص تأثیر IF تعداد ۳۸۶ نشریه، نشریات دارای شاخص آنی II تعداد ۳۰۳ نشریه، میانگین ضریب تأثیر در نشریات گروه پزشکی MIF رقم ۰٫۱۰۳، نشریات دارای شاخص بالاتر از میانگین تعداد ۱۲۵ نشریه، درصد نشریات دارای شاخص تأثیر ۹۳% و درصد نشریات دارای شاخص آنی ۷۳% اعلام شد.  

دکتر فاطمه عظیم‌زاده با اشاره به تحلیل نتایج این ارزیابی در سال‌های متوالی گفت: مرکز اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID) از سال ۱۳۹۴ تا کنون هرساله نشریات علمی- پژوهشی وزارت بهداشت را ارزیابی نموده و نتایج به دست آمده را در اختیار جامعه علمی قرار داده است. در گزارش سال جاری نسبت به سال گذشته در همه شاخص‌ها شاهد ارتقاء و پیشرفت هستیم که نشان‌دهنده تلاش و پشتکار جامعه علمی در حوزه پزشکی است.
عظیم‌زاده در تحلیل گزارش استنادی مرکز افزود: بررسی میزان دانلود و بازدید مقالات در SID رابطه معناداری با تعداد استنادهای مقاله دارد. بعلاوه مقایسه نتایج JCR97-SID و JCR98-SID نشان می‌دهد، تعداد نشریات دارای شاخص تأثیر از ۳۷۵ نشریه به ۳۸۶ نشریه و تعداد نشریات دارای شاخص آنی از ۱۴۴ نشریه با اضافه شدن ۱۵۹ نشریه به ۳۰۳ نشریه رسیده است؛ بنابراین سرعت استناددهی به مقالات نشریات داخلی در حوزه پزشکی افزایش یافته و می‌تواند نشان‌دهنده پی‌گیری جدی‌تر نتایج تحقیقات پژوهشگران توسط همکارانشان باشد. لازم به ذکر است در حال حاضر ۷ درصد از نشریات هیچ استنادی را در سال ۱۳۹۸ دریافت نکرده‌اند.
رییس مرکز اطلاعات علمی جهاددانشگاهی یادآور شد: باید به استناددهی کم پژوهشگران کشور به یکدیگر توجه کرد. برای ورود به این موضوع و تحلیل عمیق‌تر، لازم است مقایسه‌ای بین رفتار استنادی داخلی محققان با استناددهی در نشریات بین‌المللی صورت پذیرد. از سوی دیگر همان‌گونه که یکی از فلسفه‌های ایجاد و گسترش نشریات داخلی نیازهای داخل کشور بوده است، لازم است شاخص‌ها و روش‌های ارزیابی بومی را گسترش داد تا میزان دستیابی به این هدف قابل ارزیابی باشد.
دکتر عظیم‌زاده تأکید کرد: در حال حاضر ۴۳۶ نشریه در فهرست نشریات مصوب وزارت بهداشت حضور دارند که از این تعداد ۹۱ نشریه نمایه ISI، تعداد ۷۸ نشریه نمایه PubMed  و تعداد ۱۴۰ نشریه نمایه Scopus  را اخذ کرده‌اند که برخی نشریات در بیش از یک نمایه حضور دارند. دسته‌بندی نشریات به زیرگروه‌های تخصصی و رصد نحوه‌ تعامل بین پژوهشگران و نیز افزایش سطح دسترسی مخاطبان به مقالات نشریات کشور، از دیگر فعالیت‌های قابل انجام در این راستا است.
 علاقمندان می‌توانند جهت دریافت اطلاعات کامل این گزارش به نشانی https://sid.ir/369 مراجعه کنند.
انتهای پیام