بانوی سنقری ام وقالی کلیایی برهان من است،نقش بستن زندگی بر تاروپودهای قالی سنقر
مصاحبه خبرنگار رسانه سردبیر پرس با بانوی هنرمند سنقری وصحبتهای ایشان درخصوص بافتن قالی وتابلو فرش
در این گفت گوی صمیمانه خانم محمدی که از کار آفرینان برتر شهرستان هست با اشاره به قدمت چندین ساله بافت قالی وفرش دستباف وفعالیت چندین ساله ی خود دراین زمینه از معروفیت این هنر وبرند شهرستان یاد کرده که مورد استقبال جهانی نیز قرار گرفته است
خوب هست با این هنر ارزنده بیشتر آشنا شویم: هویت فرش استان کرمانشاه را باید در شهرستان سنقر و کلیایی جستجو کرد و در واقع فرش سنقروکلیایی مهری است بر نشان هویت یاد شده.
فرش سنقر با نقوش زیبا، چشم هر بیننده ای را نوازش می دهد نقش های آن نتیجه تلاش بافندگان کم ادعا و سخت کوشی است که مهارت را سینه به سینه از معبر فرهنگی عبور داده تا به این نقطه رسانیده اند.
فرش های بافته شده با دستان هنرمند و خوش ذوق مردمان این شهر، صدها سال قدمت دارد و به جرات یکی از پرآوازه ترین و مشهورترین فرش های استان کرمانشاه است که می توان بافته های آن را “بافته کردی” نام برد و از آن یاد کرد.
با توجه به شرایط کنونی دستبافته های فرش کلیایی، کاهش محسوسی داشته است.
فرش سنقر از نوع قالیچه های کردی و زیر نفوذ فرهنگ کردی است.
با توجه به مطالب یاد شده، به جرات می توان اذعان کرد قالیچه های مناطق کردنشین به دلیل نوع زندگی و نوع طبیعت زیبای آن، یکی از چشم نوازترین و زیباترین فرش های ایرانی است و نام قالیچه کردی زیبنده آن است.
به واقع هنر فرش بافی در این شهرستان یک هنر قدیمی و کهن است، از گذشته تا حال فرش، زینت منازل بوده و با ورود به هر خانه ای اولین چیزی که نظر ما را به خود جلب می کند فرش آن خانه است به همین دلیل در فرهنگ ایرانی از سطح و جایگاه بالایی برخوردار است.
مهم ترین نقوش بافت فرش سنقروکلیایی
در این منطقه از استان کرمانشاه نقوش معروفی از فرش وجود دارد از جمله آنها می توان به نقش اکبرآبادی، عبداللهی، کلیایی اشاره کرد و در کنار نقوش اصلی بافت قالی در این شهرستان نقوش غیربومی نیز وجود دارد که می توان به نقش ماهی، درهم، بیجار، جوزان و ساروق اشاره کرد.
همچنین بیشتر نقشهای قدیمی در این دستبافته های ارزشمند به کار می رود که از جمله آنها حسین آبادی و کلیایی است.
مهم ترین رنگ های به کار رفته در قالی های منطقه کلیایی برگرفته از طبیعت این منطقه است و بیشتر از رنگ های آبی، سبز و قرمز استفاده می شود.
از دیگر مشکلات پیش روی بافندگان که این است که نمی توانند قیمت را به روز بگیرند در کنار آن نمی توانند فرش را نیز به روز تولید می کنند.
میزان تولید قالی و تعداد بافندگان فرش کلیایی
شهرستان سنقر به لحاظ تعداد تولید، رتبه نخست را در استان کرمانشاه دارد و تعداد بافندگان در شهرستان سنقر حدودا بیش از ۱۰ هزار نفر است.
همچنین تولید قالی در این شهرستان در حدود هر نفر در سال دو متراست که با احتساب ۱۰ هزار نفر میانگین سالیانه آن ۲۰ هزار مترمربع است.
جلوه های فرش سنقروکلیایی
اگر ما به رنگ های به کار رفته در فرش های این خطه دقت کنیم وجوه طبیعت را به گونه ای ملموس درک و نمای زیبای طبیعت استان را احساس می کنیم و فرش سنقر پیشینه و قدمتی برابر با چند دهه دارد.
طبیعت زیبا و سرسبزی محیط اطراف سبب زیبایی دوچندان فرش سنقر است.
فرش های بافته شده با دستان هنرمند هنرمندان کلیایی نمادی از فرهنگ آمیخته با آداب و زیبایی های طبیعی این شهرستان است.
معاون صنایع دستی و هنرهای سنتی استان کرمانشاه نیز پیش از این دراین باره گفته بود، فرش سنقر به فرش کردی معروف است و از فرش های گوشت دار و دارای پرز بلند است.
نصرت الله سپهر تصریح کرد: در منطقه سنقروکلیایی، فرش هایی بافته می شود که برگرفته از طبیعت زیبا و کوهستانهای بلند و مراتع سرسبز و با قدمتی چندین دهه ای بافته می شود.
سلام خسته نباشید خانم مهرانپور گزارش عالی بود از بانوان هنرمند دیگر شهرستان گزارشی لطفا تهیه کنید
سلام سپاس از توجه ان شالله گزارشهای بعدی به سراغ هنرمندان دیگر شهرستان خواهیم رفت.