تحقق اقتصادمقاومتی درآبزی‌پروری/ رتبه‌ای که کارآفرینان رقم زدند

پایگاه خبری سردبیر – گروه استان‌ها: توسعه حوزه تولید یکی از مهم‌ترین ارکان اقتصاد مقاومتی به شمار می‌رود که در بخش‌های مهمی ازجمله صنعت و کشاورزی تحقق می‌یابد. آبزی پروی یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در توسعه حوزه تولید محسوب می‌شود و تولید پروتئین سفید از محیط‌های آبی از مهم‌ترین شاخص‌ها در این حوزه است که […]

پایگاه خبری سردبیر – گروه استان‌ها: توسعه حوزه تولید یکی از مهم‌ترین ارکان اقتصاد مقاومتی به شمار می‌رود که در بخش‌های مهمی ازجمله صنعت و کشاورزی تحقق می‌یابد.

آبزی پروی یکی از مهم‌ترین بخش‌ها در توسعه حوزه تولید محسوب می‌شود و تولید پروتئین سفید از محیط‌های آبی از مهم‌ترین شاخص‌ها در این حوزه است که مورد ارزیابی قرار می‌گیرد که با افزایش سرانه مصرف پروتئین سفید و سلامت افراد جامعه رابطه مستقیمی دارد.

هم‌اکنون ایران به برکت انقلاب اسلامی در مسیر توسعه صنعت آبزی‌پروری افتخارات ارزشمندی به دست آورده است که کسب رتبه اول تولید ماهی قزل‌آلا در جهان از مهم‌ترین افتخارات در این بخش به شمار می‌رود.

استان چهارمحال و بختیاری از دیرباز دارای منابع آبی قابل‌توجه ازجمله رودخانه، دریاچه، چشمه و قنات بوده است. استان چهارمحال و بختیاری دارای منابع آبی عظیم شامل یک هزار و ۲۰۰ دهنه چشمه، ۷۸۰ رشته قنات، سه هزار حلقه چاه کشاورزی، ۲۰ رودخانه دائمی به طول چهار هزار کیلومتر، سه تالاب، چهار سد مخزنی کشاورزی و برقابی بوده به‌طوری‌که بخش عمده‌ای از منابع آبی کشور را دارا است.

پرورش ماهی سرد آبی در چهارمحال و بختیاری طی ۱۰ سال گذشته در این استان توسعه‌یافته و بیش از ۴۲۰ مزرعه پرورش ماهی در این استان فعال‌شده است.

به گفته رئیس سازمان شیلات، کشورمان در سال‌های گذشته در تولید محصولات آبزیان و شیلات اقدامات بزرگی را انجام داده به‌طوری‌که در حال حاضر جایگاه نخست تولید ماهی قزل‌آلا را در دنیا دارد.

نبی‌الله خون میرزایی تصریح کرد: ایران همچنین در تولید ماهیان خاویاری جایگاه سوم جهان را کسب کرده است و در تولید میگو هم جایگاه بسیار مناسبی را در اختیار دارد.

رئیس شیلات ایران با اشاره به اینکه توسعه صنعت آبزی‌پروری موجب افزایش سرانه مصرف ماهی در کشور شده است، ادامه داد: درحالی‌که طی سال‌های گذشته سرانه مصرف ماهی در ایران حدود هشت کیلوگرم بود، اما سال گذشته این رقم به ۱۲.۱ کیلوگرم افزایش‌یافته و رشد جهشی داشته است.

وی عنوان کرد: ما مجدداً در سال ۹۸ روند افزایش تولید شیلاتی را باوجود تحریم‌ها و شرایط دشوار کشور شاهد بوده‌ایم و طبق برنامه باید یک‌میلیون و ۲۵۰ هزار تن محصولات شیلاتی در سال گذشته تولید می‌شد که خوشبختانه عملکرد ما در بخش‌های تحقیقاتی و تولیدی بسترساز تولید در بخش خصوصی شد و تولید محصولات شیلاتی کشور به بیش از یک‌میلیون و ۲۸۰ هزار تن رسید.

اشتغال‌زایی بیش از ۲۴ هزار نفر با برآورد افزایش تولید سالانه بیش از ۲۹۰ هزار تن در حوزه صید و آبزی‌پروری پیش‌بینی‌شده است وی ادامه داد: کیفیت محصولات تولیدی آبزی‌پروری، صید، ماهیان پرورشی، میگو، پرورش ماهی در دریا از کیفیت عالی برخوردار است و این محصولات در بازارهای صادراتی به سهولت به فروش می‌رسیدند و خوشبختانه تراز تجاری بخش شیلات نیز در سال‌های اخیر روند مثبتی داشته است.

خون‌میرزایی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به برنامه جهش تولید در سال ۱۳۹۹ اشاره کرد و گفت: بر اساس برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده برای سال جهش تولید، اشتغال‌زایی بیش از ۲۴ هزار نفر با برآورد افزایش تولید سالانه بیش از ۲۹۰ هزار تن در حوزه صید و آبزی‌پروری پیش‌بینی‌شده است که ارزش‌افزوده بیش از ۲۷ هزار میلیارد تومان را برای کشور رقم خواهد زد و امیدواریم در این زمینه بسترهای لازم برای اجرایی شدن آن فراهم شود.

تولید سالانه ۲۴ هزار تن ماهی قزل‌آلا در چهارمحال و بختیاری

استان چهارمحال و بختیاری بیش از ۲۴ هزار تن ماهی سرد آبی (قزل‌آلا) سالانه تولید می‌کند و هم‌اکنون این استان رتبه اول تولید ماهی سردآبی کشور را دارا است. استان چهارمحال و بختیاری با تولید بالای ماهی قزل‌آلا در کشور و کسب رتبه اول تولید مهم‌ترین نقش را در کسب رتبه جهانی این محصول داشته است.

رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان چهارمحال و بختیاری در خصوص توسعه مزارع پرورش ماهی در این استان در گفت‌وگو با خبرنگار سردبیر پرس اظهار کرد: صنعت آبزی‌پروری در سال ۶۶ در این استان کلید خورد و نخستین مجوز احداث مزرعه پرورش ماهی با ظرفیت ۲۰ تن در سال صادر شد.

ذبیح‌الله غریب گفت: در حال حاضر پس از ۳۳ سال شاهد توسعه مزارع پرورش ماهی هستیم و هم‌اکنون ۴۲۰ مزرعه پرورش ماهی در این استان فعال است.

رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری بیان کرد: چهارمحال و بختیاری بیش از ۲۰ درصد ماهی سردآبی کشور را تولید می‌کند.

وی با اشاره به بهره‌گیری مناسب از منابع آب جاری در این استان، بیان کرد: کیفیت بالای ماهی تولیدی این استان موجب صادرات این محصول شده است.

توسعه بخش تکثیر بچه ماهی برای پرورش در مزارع ماهی از دیگر اقدامات در مسیر اقتصاد مقاومتی در این استان به شمار می‌رود

رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری تأکید کرد: تمام مزارع پرورش ماهی چهارمحال و بختیاری درزمینهٔ تولید ماهی سرد آبی فعالیت می‌کنند و تولید ماهی در این استان به ۲۴ هزار تن رسیده است.

وی بیان کرد: بیش از دو هزار نفر در بخش تولید ماهی در این استان فعالیت می‌کنند و این امر موجب فعال شدن واحدهای صنعتی بسته‌بندی ماهی در این استان شده است.

رئیس جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه در گذشته یکی از مهم‌ترین وابستگی‌های کشور در صنعت پرورش ماهی واردات تخم چشم زده و بچه ماهی قزل‌آلا بود، تأکید کرد: توسعه بخش تولید و تکثیر بچه ماهی برای پرورش در مزارع ماهی از دیگر اقدامات در این استان به شمار می‌رود و هم‌اکنون تعدادی از مزارع پرورش ماهی به‌صورت تخصصی در این زمینه فعالیت می‌کنند.

کارآفرینان چهارمحالی پا را فراتر گذشته‌اند و هم‌اکنون در مسیر تأمین نیاز اصلی مزارع پرورش ماهی که همان خوراک آبزیان است حرکت کرده‌اند.

با توسعه مزارع پرورش ماهی نیاز به خوراک دام در این استان افزایش‌یافته است. در گذشته خوراک آبزیان با هزینه‌های بالا از سایر استان‌ها به استان چهارمحال و بختیاری وارد و در اختیار مزارع پرورش ماهی گذاشته می‌شد.

تعدادی از کارآفرینان استان برای تأمین این نیاز در مسیر توسعه صنعت تولید خوراک آبزیان حرکت کردند و واحدهای صنعتی مختلفی را برای تولید خوراک آبزیان راه‌اندازی کردند و این استان هم‌اکنون در حال تبدیل‌شدن به قطب تولید خوراک آبزیان کشور است.

۴۰ درصد خوراک آبزیان کشور در چهارمحال و بختیاری تولید می‌شود

مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با خبرنگار سردبیر پرس اظهار کرد: ۴۰ درصد خوراک آبزیان کشور در چهارمحال و بختیاری تولید می‌شود.

طهمورث فتاحی عنوان کرد: سالانه بیش از ۲۰۰ هزار تن خوراک آبزیان در این استان تولید می‌شود.

مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه صنعت تولید خوراک آبزیان در این استان از توسعه برخوردار شده است، بیان کرد: بزرگ‌ترین کارخانه تولید خوراک آبزیان خاورمیانه با شش خط تولید در این استان فعال‌شده است.

وی تأکید کرد: واحدهای تولید خوراک آبزیان توانسته‌اند نیاز استان را تأمین و همچنین در بخش صادرات نیز به‌خوبی عمل کنند.

۶۲ درصد خوراک ماهی سرد آبی، ۲۵ درصد خوراک ماهی گرمابی و میگو و ۱۳ درصد خوراک ماهی کپور در این استان تولید می‌شود

وی تأکید کرد: این استان هم‌اکنون بخش قابل‌توجهی از خوراک آبزیان تولیدی خود را به کشورهای ارمنستان و عراق صادر می‌کند.

مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری با اشاره به تولید انواع خوراک آبزیان در این استان، بیان کرد: ۶۲ درصد خوراک ماهی سرد آبی، ۲۵ درصد خوراک ماهی گرمابی و میگو و ۱۳ درصد خوراک ماهی کپور در این استان تولید می‌شود.

وی تأکید کرد: توسعه واحدهای صنعتی تولید خوراک آبزیان در این استان نقش مهمی در کاهش نرخ بیکاری در این استان ایفا کرده است.

فعالیت بزرگترین کارخانه تولید خوراک آبزیان خاورمیانه

مدیر داخلی بزرگ‌ترین واحد تولیدی خوراک آبزیان در چهارمحال و بختیاری در گفت‌وگو با خبرنگار سردبیر پرس اظهار کرد: سالانه ۱۵۰ هزار تن خوراک آبزیان در این واحد صنعتی تولید می‌شود.

امین مالکی ادامه داد: این واحد تولیدی توانسته است بیش از ۲ هزار شغل مستقیم و غیرمستقیم در این استان تولید کند.

وی بیان کرد: ۶ خط تولیدی در این واحد صنعتی فعال‌شده و هم‌اکنون این کارخانه به بزرگ‌ترین واحد صنعتی تولید خوراک آبزیان خاورمیانه تبدیل‌شده است.

تولید خوراک میگو در چهارمحال و بختیاری برای نخستین بار

درحالی‌که این استان هیچ‌گونه مزرعه پرورش میگو ندارد، اما ایجاد نخستین خط تولید خوراک میگو در استان چهارمحال و بختیاری کلید خورده است و این استان نیز در مسیر تولید محصول گام برداشته است و پیش‌بینی‌شده است که ۶۰ درصد نیاز کشور در این استان تولید شود.

مدیر داخلی بزرگ‌ترین واحد تولیدی خوراک آبزیان در چهارمحال و بختیاری تأکید کرد: خط تولید خوراک میگو در سال گذشته با حضور رئیس سازمان برنامه‌وبودجه کشور راه‌اندازی شد و این استان هم‌اکنون به جمع تولیدکنندگان این محصول پیوسته است.

وی تأکید کرد: طبق برنامه‌ریزی‌های انجام‌شده بیش از ۶۰ درصد نیاز کشور به خوراک میگو در این واحد صنعتی تولید می‌شود.

راه‌اندازی واحدهای جدید تولید خوراک آبزیان همچنان در این استان در دستور کار است و به گفته مدیر صنایع تبدیلی و تکمیلی سازمان جهاد کشاورزی چهارمحال و بختیاری مجوز احداث کارخانه جدید تولید خوراک آبزیان در این استان صادرشده است.

حرکت استان چهارمحال و بختیاری در تکمیل زنجیره تولید در بخش آبزی‌پروری نمونه‌ای از تحقق اقتصاد مقاومتی بوده که همکاری مسئولان در برداشتن موانع و انجام حمایت‌های لازم در این زمینه ضروری است. تداوم توسعه این صنعت زمینه‌ساز تبدیل چهارمحال و بختیاری به قطب تولید خوراک آبزیان کشور و حتی خاورمیانه است و نرخ بیکاری در این استان با توسعه این بخش کاهش قابل‌توجهی خواهد یافت.